ERDOĞAN: ?RUSYA ORANTISIZ TEPKİYİ SÜRDÜRÜRSE KENDİ TEDBİRİMİZİ ALIRIZ?
DÜNYA 2.12.2015 19:44:45 397 0

ERDOĞAN: ?RUSYA ORANTISIZ TEPKİYİ SÜRDÜRÜRSE KENDİ TEDBİRİMİZİ ALIRIZ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ´´Rusya´nın haklı olduğumuzu tüm dünyanın kabul ettiği konuda verdiği orantısız tepkilerinin üzüntüyle takip ediyoruz. Bu tepkilerin devam etmesi durumunda biz de kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacağız? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildiği törende yaptığı açıklamada, ?Suriye´de 400 bine yakın insanı öldüren bir zalim Esad´ın, bir katil Esad´ın ülkesinde sizin işiniz ne var. Bir zulme rıza zulümdür? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a, temaslarda bulunmak üzere geldiği Doha´da Katar Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada 24 Kasım tarihinde Hatay´ın güney sınırlarında üzüncü bir olayın yaşandığını hatırlatarak, ?Suriye´den kalkan ve 5 dakika içinde10 kez ikaz edilmelerine rağmen ülkemiz topraklarına doğru ilerlemeyi sürdüren ve o anda milliyeti bilinmeyen 2 savaş uçağı sınırımızdan içeri girdi. Sınır ihlalinde bulunan bu uçaklardan biri tekrar Suriye topraklarına dönerken diğer uçak devriye görevi yürüten F16´larımız tarafından sınırımız içinde vurularak düşürüldü. Olayın ardından bu uçağın Rusya´ya ait olduğu anlaşıldı. Türkiye başından bu yana egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere müsamaha gösteremeyeceği noktasında açık ve net olmuştur. Zira geçen yıl Karadeniz´de yine hava sahamızı ihlal etmek suretiyle yaklaşık 15 dakika hava sahamız ihlal edilmiştir. Bu defa birinci hava sahası ihlalinde kendilerini uyardık. Telefonla bizzat kendim aradım konuştum. Dediler ki herhalde buradan bir ihmal, bir yanlışlık var. G20 toplantısında sırasında Sayın Putin´le konuştum orada farklı bir yaklaşım gösterdiler, ben bunu buradan söylemeyeceğim, doğru olmaz. Bundan sonra olmayacağını söylediler. Ama dedim ikinci defa tekrar oldu. Haberim yok dedi ve arkadaşlarına döndü. Ve arkadaşlarının yanında uyardım. Bu dediklerim 3-4 Ekimde oldu G20´den dönüyor geliyoruz ardından bu oluyor. Bunu anlamak mümkün değil. Her ülke her millet hangi güce sahip olursa olsun. Karşısındaki millete saygı duymalıdır, onuruyla oynamamalıdır? dedi.

?ATEŞE KÖRÜKLE GİTMEK KİMSENİN YARARINA DEĞİLDİR?
Erdoğan, ?Suriye´de 400 bine yakın insanı öldüren bir zalim Esad´ın, bir katil Esad´ın ülkesinde sizin işiniz ne var. Biz zulme rıza zulümdür. Burada bir zulüm var. Eğer siz de onlarla beraber hareket ediyorsanız siz de ona ortak olmuş olursunuz. Maalesef bu hassasiyetleri görmemezlikten geldiler ve bu olay oldu. Yaşanan hadise Suriye kaynaklı tehditlere karşı önceden ilan ettiğimiz angajman kurallarımızın otomatik olarak uygulanmasından ibarettir. Özel olarak herhangi bir ülkeyi hedef almamız söz konusu değildi. Bizim bu hadiseyi tırmandırmamız amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanalarının işletilerek sağduyunun galip geleceğine inanıyorum. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değildir. Türkiye ile Rusya ile önlerinde gerçekten çok büyük işbirliği potansiyeli olan iki ülkedir. Biz duygusal davranmadık şu ana kadar. Bundan sonra da duygusal davranmayacağız Uluslararası diploması neyi gerektiriyorsa o diplomatik dille hareket edeceğiz. Bazı konularda anlaşamasak da ilişkilerimizi ve iş birliğimizi son yıllarda gayet iyi bir şekilde ilerledik. Bu sorunun ne mevcut ilişkilerimize ne de potansiyelimize daha fazla istemiyoruz. Rusya´nın haklı olduğumuzu tüm dünyanın kabul ettiği konuda verdiği orantısız tepkilerinin üzüntüyle takip ediyoruz. Bu tepkilerin devam etmesi durumunda biz de kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacağız? ifadelerini kullandı.

?BİZİM NERDEN NE ALDIĞIMIZ BELLİ?
Rusya ile büyük gayretler sonunda tesis edilen iyi ilişkilerin irtifa kaybetmesine gönüllerin razı olmadığını söyleyen Erdoğan, ?Rus tarafının da en kısa sürede akli selime dönerek bu çiziye geleceğine inanıyorum ama bunu şurada sizler huzurunda tüm dünyaya da duyurmak istiyorum. Özellikle DAEŞ´in petrollerini Türkiye´nin satın aldığını söylemek gibi iftiranın içerisine girmek böyle bir iftirayı Türkiye´ye atma hakkında kimse sahip değildir. Türkiye bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir. Çok açık ve net Paris´te bunu söyledim bu iftirayı atanlar bunu ispat etmek durumundadır. Bunu ispat ettikleri anında Cumhurbaşkanlığı koltuğunda durmam. Ancak iftirayı atanlar da oturdukları koltukta durmamaları gerekmektedir. Çünkü dürüst siyaset bunu gerektirir. Biz bugüne kadar böyle geldik. Biz bugün birinci derece petrolümüzü, doğal gazımızı Rusya´dan alıyoruz, ikinci derecede İran´dan alıyoruz, üçüncü derecede Azerbaycan´dan alıyoruz, dört Kuzey Irak, beş Katar, altı Cezayir, zaman zaman Nijerya´dan biz petrol ve doğalgazımızı alıyoruz. Bizim nerden ne aldığımız belli. Ancak şimdi ben size Amerikan Hazine Bakanlığının açıkladığını söyleyeceğim. O da hem bir Rus vatandaşı aynı zamanda Suriyeli olan George Haswani Haşrani DAEŞ´ten petrolü alıp aynı zamanda farklı ülkelere satan kişilerdir bunlar bellidir, şu an listede var? açıklamasını yaptı. 

?DEAŞ BARBARCA EYLEMLERİYLE SURİYE´DEKİ SORUNLARI DERİNLEŞTİRME VAZİFESİ ÜSTLENİYOR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ?Rejim tarafından desteklenen bir proje olan DEAŞ terör örgütü barbarca eylemleriyle Suriye´deki sorunları derinleştirme vazifesi üstleniyor? dedi.

Erdoğan törende gerçekleştirdiği konuşmasında Türkiye´nin tarihi ve coğrafi özellikleri ile birden fazla fay hattının kesişim noktasında bulunan bir ülke olduğunu ifade ederek, ?Kendi güvenliğimiz ve geleceğimizle birlikte bölgemizdeki tüm kardeşlerimiz ve dostlarımız için de sağlam bir duruş ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye´nin güney sınırlarında Suriye ve Irak´ta yaşanan müessif olaylar her gün daha da tırmanıyor. Bildiğiniz gibi bizim sadece Suriye ile 910 bin kilometre sınırımız var. Öbür tarafta Irak´la 360-370 kilometre sınırımız var. Bu derece uzun bir sınıra sahibiz. Fakat buralarla hiç ilgi ve alakası olmayanların adeta buralara girmelerini anlamak mümkün değil. Eğer terör örgütleri ile mücadele ise eyvallah bunu beraber yapalım. Ama terör örgütleri bahane edilerek oradaki mazlum, sivil halka saldırılar düzenleniyorsa mağdur insanlar üretiliyorsa burada düşünmemiz lazım. Filistin´deki, Gazze´deki, Libya´daki, Mısır´daki, Yemen´deki, Tunus´taki, Arakan´daki, Myanmar´daki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntıları hep birlikte takip ediyoruz. Türkiye´nin etrafındaki sorunlar bunlarla da sınırlı değildir. Bir Akdeniz ülkesi olmanın yanı sıra aynı zamanda bir Karadeniz ülkesi olan Türkiye Karadeniz ve Güney Kafkasya´daki bir dizi sıkıntı ile de yakından ilgilenmek zorundadır. İşte şu anda Kırım´da yaşananlar ortada, Ukrayna´da yaşananlar ortada. Batımızda ise 2008 yılında yaşanan mali kriz komşumuz Yunanistan başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesini önemli sınamalarla karşı karşıya bıraktı. Batı dünyasının maruz kaldığı ekonomik sorunlarla Arap dünyasının başlayan değişim sürecinin zamanlaması kesişti. Bu durum Akdeniz havzasında yaşanan sorunlara etkin ve hızlı sorunlar üretilebilmesini daha da zorlaştırdı. Avrupa´da bazı çevrelerin yaşadıkları ekonomik sıkıntılara olan tepkilerini Müslüman azınlıklara ve göçmenlere yöneltmeleri ise yeni sorunlara yol açıyor. Bugün Avrupa ırkçı ve İslamofoik eğilimler karşısında tarihi bir imtihan veriyor. Bu imtihan Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayanan Suriye kaynaklı göç krizi nedeniyle daha da güçleşti. Bu endişe verici tablo karşısında Türkiye sorumluluk sahibi bir yaklaşım sergileyen bunu herkese tavsiye eden akil bir ülke konumundadır. Bu tutumumuzu tüm tahrik ve kışkırtma çabalarına rağmen sürdürdüğümüzün altını özellikle çizmek istiyorum? dedi.

?SURİYE´DE DEVLET TERÖRÜ SEBEBİYLE 380 BİN İNSAN HAYATINI KAYBETTİ?

Bölgede yaşanan sorunların temelinde mezhepçi ve ayrıştırıcı kışkırtmaların yattığı konusunda kimsenin şüphesi olmadığını kaydeden Erdoğan, ?Bu kışkırtmaların bir kısmı halkın meşru taleplerine yanıt vermek yerine kendi iktidarını koruma sayıkiyle hareket eden rejimlerden kaynaklanıyor. Bir diğer önemli karışıklıkta bölgemizde önemli karışıklıklar, mezhep ayrılıkları ve husumetleri üzerinden kendine nüfus alanı oluşturma politikası izleyen ülkelerdir. Suriye´nin senedir içinde bulunduğu şiddet ve kaos ortamının bu ikisinin çok ciddi etkisi var. Suriye´de Esad´ın kendi halkına karşı yürüttüğü devlet terörü sebebiyle 380 bin insan hayatını kaybetti, 12 milyondan fazla insan yerinden yurdundan oldu. Suriye halkının böyle bir diktatörle gelecek kurabilmesi artık mümkün değildir. Suriye krizinin boyutları bizim gibi komşuları aşıp göç ve terör vasıtasıyla Avrupa´nın derinliklerine kadar uzanan bir güvenlik tehdidine dönüştü. Rejim tarafından desteklenen bir proje olan DEAŞ terör örgütü barbarca eylemleriyle Suriye´deki sorunları derinleştirme vazifesi üstleniyor? ifadelerini kullandı.

DAEŞ´in eylemlerinin dinimizle, medeniyetimizle, kültürümüzle hiçbir ilişkisi olmadığını ifade eden Erdoğan, ?Tam tersine bu kaos ve terör ortamı İslam ve Müslüman algısına verdiği büyük zararla mevcut sorunları daha karmaşık hale getiriyor. Suriye ile birlikte Irak ve Yemen gibi mezhepçi bir yaklaşım bir politika ile yürütülen bu ülkelerdeki hadiselerin sınırları aşan yıkıcı sonuçlarını hep birlikte görüyoruz. Gelecek kuşaklara daha huzurlu ve müreffeh bir bölge bırakmak için ayrımcılığı körükleyen değil birleştirici yaklaşımlara ihtiyacımız var? dedi. 

Ortadoğu´da yaşanan sorunun menşeinin, kökeninde Filistin meselesinin yattığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Filistinlilerin dramı kalbimizin, vicdanlarımızın en derinlerine işlemiş bir yaradır. Kendi öz yurtlarında vatansız, topraksız, devletsiz bırakılmış bu kardeşlerimizle ilgili tarihi haksızlık mutlaka giderilmelidir. Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm bulunmadan İslam dünyasının sıkıntılarını aşabilmesi mümkün değildir. Mescid-i Aksa bu şekilde mahzun kaldığı sürece bu sıkıntıları aşmak mümkün değildir? dedi.

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli