ERDOĞAN: ?MÜLTECİLERE VATANDAŞLIK SÜRECİNİ BAŞLATTIK?
21.09.2016 09:37:04 242 0

ERDOĞAN: ?MÜLTECİLERE VATANDAŞLIK SÜRECİNİ BAŞLATTIK?

Erdoğan, Başkan Barack Obama´nın öncülüğünde gerçekleştirilen ?Mülteci Zirvesi´nde, Türkiye´de, şiddetli tartışmaların yaşanmasına yol açan mültecilere Türk vatandaşlığı verilmesi konusunu yeniden gündeme getirdi.

Erdoğan, mülteciler konusunda düzenlenen zirvede, ?Türkiye´deki mülteciler için vatandaşlık sürecini başlattık? dedi.

Obama´nın ev sahipliğinde düzenlenen ?Mülteciler Zirvesi´ne´ katıldı

VOA Amerika´nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD Başkanı Barack Obama´nın ev sahipliğinde düzenlenen ?Mülteciler´ konulu zirve için aile fotoğrafı çekimine katıldı. Birleşmiş Milletler´de, mülteciler konulu liderler zirvesi toplantısına da katılan Erdoğan, burada bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında mülteciler konusunda küresel krizin yaşandığı hassas bir dönemde bu zirveyi düzenlediği için ABD Başkan Barack Obama´ya, teşekkür etti.

Mülteci sayısı her yıl rekor kırıyor

Yeryüzündeki mülteci sayısının her yıl yeni rekorlar kırdığını belirten Erdoğan, ?Suriye´de 6 yıla yakın zamandır devam eden iç savaşta bugüne kadar 600 bin kişi öldürülmüş durumda. Yaşadığı yerleri terk edenlerin sayısı 12 milyon, ülkeyi terk etmek zorunda kalanların sayısı 5 milyonu bulmuş durumda. Ülkesinden ayrılan Suriyeliler´in yaklaşık 3 milyonunu ülkemizde misafir ediyoruz. Burada ifade ettiğim rakamların insan olduğunu unutmayalım. Şayet kendi ailemizden, kendi çevremizden empati yaparak bunca insanın yaşadığı dramı anlamaya çalışmazsak, sorunun çözümünü hızlandıramayız? dedi.

?Aylan bebek hafızalarımızdan silinmedi´

Liderlerin ve uluslararası toplumun, mültecilerle ilgili çok kötü bir sınav verdiğini öne süren Erdoğan, ?Cansız bedeni kıyılarımıza vuran Aylan bebeğin o acı görüntüleri hafızalarımızdan silinmemiş olmalı. Aynı şekilde Halep´teki bombalanan evinin yıkıntılarından çıkartılan ve bindiği ambulansta tüm masumiyetiyle oturan her tarafı kan toz içerisinde Ümran bebeğin görüntüsünü de herhalde unutmadık? diye konuştu.

Erdoğan, Avrupa ülkelerine gitmek için ölümüne yolculuğu göze alan bir mültecinin kucağında çocuğuyla birlikte umuda koşarken ayağına takılan çelmenin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Bu hüzünlü sahnelerin mültecilerin yaşadığı dramlardan küçük birer örnek olduğunu vurguladı.

?Neden geç kaldığımızı gelecek nesillere anlatamayız´

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti, ? Uluslararası toplum bu süreçte insani ve vicdani değerlere sahip çıkamayarak maalesef çok kötü bir sınav verdi. Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Geçen her gün, her saat bu insani ve ahlaki yıkımın daha da arttığını biliyoruz. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için hemen, derhal ve kararlı bir tavırla harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde imkânımız olduğu halde zulümleri önlemek için neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız, izah edemeyiz ? diye konuştu.

´Türkiye mültecilere harcadığı para 12 milyar doları aştı ´

Erdoğan, Türkiye´nin bugüne kadar mülteciler için faturalı olarak harcadığı paranın 12 milyar doları aştığını, bu tutar kadar da sivil toplum kuruluşları tarafından harcama yapıldığını belirtti. Dünya´dan mülteciler için alınan yardımın ise sadece 512 milyon dolarla sınırlı kaldığına işaret etti.

Erdoğan, mültecilerin kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak için Türkiye´nin elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi. Türkiye´de çok sert tartışmalara yol açan mültecilere vatandaşlık verilmesi konusunu da ise Erdoğan, ?Mültecilerin, şehirlerimizde yaşamalarına ve çalışmalarına da izin veriyoruz ve şu anda da onlar için vatandaşlık süreçlerini de başlatmış vaziyetteyiz. Tabii ki bu bir sosyal risk problemi de meydana getiriyor. Biz bu riski aldık ve bundan asla pişman değiliz. Bugüne kadar 15 bine yakın Suriyeliyi gerekli mesleki eğitimden geçirerek çalışma hayatına dahil ettik? diye konuştu.

Türkiye´de 835 bin civarında okul çağında olan Suriyeli çocuğun bulunduğu belirten Erdoğan, kamu imkânları ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bunlardan 310 bininin okula gönderildiğini belirtti.

Hedeflerinin, bir tane çocuğun bile eğitim hayatından, okuldan mahrum kalmaması olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun için tüm ülkeleri ve ilgili sivil toplum örgütlerini Türkiye´nin bu çabalarına katkıda bulunmaya davet etti.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

YÜREĞİR BELEDİYESİ OKULLARI YENİ DÖNEME HAZIRLIYOR

ÇOCUĞUNUZU 8 ADIMDA OKULA HAZIRLAYIN!

Birinci Sınıfa Başlayan Çocukların Okula Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?

BİLGİ EVLERİNE DEVAM EDEN 266 ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİ

Sınavlara Hazırlıkta Kayıt Dışı Kurumlara Dikkat!

ÇGC'DEN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNE ZİYARET

TEV'İN 2023-24 EĞİTİM YILI BURSLARI İÇİN BAŞVURU TARİHLERİ BELLİ OLDU!

SANKO Holding’den afete dirençli şehirler için tasarım kültürüne destek

LABEB, LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİMİ SAVUNMAK İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

CEGEM’den büyük başarı

SANKO ÜNİVERSİTESİNDE YÜZDE 100 DOLULUK ORANI SAĞLANDI

EĞİTİM-SEN'DEN BAKAN TEKİN'E ELEŞTİRİ

Yakın Doğu Üniversitesi Yapay Zeka geliştirdi

Uzm.Eğitim Danışmanı Gülbenk: “Depremzede Çocuklarla İletişim Özveri Gerektiriyor”

Adana Gençlik Merkezi’nde Permakültür Tarım etkinliği

Prof. Dr. Arıboğan:“Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler en parlak döneminde”

BİRİZ DAYANIŞMA DERNEĞİ,DEPREMZEDELERE YÖNELİK YAZ OKULLARI VE ATÖLYE ETKİNLİKLERİ BAŞLATTI

Tercihlerini ‘son dakikaya’ bırakan üniversite adaylarına öneriler

Antakyalı çocuklara bisiklet hediye edildi

"Yeni dünya, ‘çevreye duyarlı mühendis’ler istiyor!"

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“İletişimin popüler meslekleri etkileyicilik ve deneyimleyicilik”

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false