Emeklilerin gözü kulağı  Temmuz zammında
GÜNDEM 28.06.2020 12:51:00 710 0

Emeklilerin gözü kulağı  Temmuz zammında

Tüm Emekliler Derneği (TÜMEMEKDER) Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emeklilerin gözü kulağının temmuz ayında yapılacak zamda olduğunu söyledi. Kaya emeklinin maaşlarına yapılacak zan oranını yüksek olması için enflasyon yüksek çıksın diye dua eder hal

Emeklilerin gözü, kulağı temmuz ayında yapılacak zamma çevrilmiş durumda.  SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon belirleyecek.  Yılın ilk 5 aylık bölümünde gerçekleşen zam oranları belli oldu. Ocak- Mayıs enflasyonu yüzde 4.57 çıkarken, bu orana göre SSK ve Bağ-Kur'luların zam oranı yüzde 4,57 olması bekleniyor. Ancak henüz haziran ayı tamamlanmadı.  Haziran ayının enflasyon rakamına göre bu oran artacak ya da azalacak.

HAZİRAN AYI ENFLASYON ORANI

Merkez Bankası'nın yaptığı beklenti anketine göre, Haziran enflasyonu yüzde 0.50 olarak tahmin ediliyor. Bu durumda 6 aylık enflasyon, yani emeklilerin zam oranı yüzde 5.09'a ulaşması anlamına geliyor. Buna göre; ek ödeme dahil en düşük esnaf emeklisi aylığı bin 784 liradan bin 874 liraya yükselecekken, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda en düşük aylık ise 2 bin 111 liradan2 bin 219 liraya ulaşacak. Emekliler, kesin zam oranını 3 Temmuz'da öğrenecek.

SORULARIMIZI YANITLADI

Konuyla ilglili Tüm Emekliler Derneği (TÜMEMEKDER) Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya   sorularını yanıtladı. Emeklilerin gözü kulağının Temmuz ayında yapılacak zamda olduğunu söyleyen Kaya, emeklinin maaşlarına yapılacak zam oranını yüksek olması için enflasyon yüksek çıksın diye dua eder hale geldiğini belirti.

ZAMLAR TEMMUZ AYININ 3’ÜNDE AÇIKLANACAK

Zamların Temmuz ayının 3.’ünde açıklanacağını kaydeden Kaya, “2020 ikinci zam dilimi geliyor . Allah nasip ederse 7’inci ayın 3’ünde açıklanacak. Emekliler enflasyon yüksek çıksın diye elini açıp dua eder mi? Mümkün değil bu ama emekli eflasyon yüksek çıksın diye dua eder hale geldi. Enflasyon yüksek çıksın da emeklinin maaşına zam yapsınlar diye. Mecliste grubu bulunan siyasi partiler inşallah sesimizi duyarlarda emeklilerimizin maaş dengesizliklerinin ortadan kalkabilmesi için gerekli çalışmaları mecliste yaparlar diye beklenti içerisindeyiz.” dedi.

EMEKLİLERİN YÜZDE 80’İ BORÇLU

Emeklilerin yüzde 80’inin borçlu durumuda olduğunu dile getiren Kaya, “2 bin 500 Lira’nın altında emekli maaşı alan emekli kardeşlerim açlığa mahkumdur. Emeklinin zaten yüzde 80’inin çeşitli yerlere borcu var. Araştırsınlar bu durumu göreceklerdir. Ülkemiz COVİD-19 sürecinden geçiyor. Devletimizin aldığı karara uyun diye emeklilerimizi uyarıyoruz. İntibak kanunun bugünlere kadar bekletildiği gibi bundan sonra bekletilmemesini çıkması istiyoruz.” şeklinde konuştu.

DİKKATLİCE İZLİYORLAR

Tüm emeklilerin gözlerinin televizyondan ve gazetelerden çıkacak haberde olduğuna dikkat çeken Kaya, “Gözümüz hep televizyonda acaba emekliye zam var mı diye beklenti içerisindeyiz. Artık emekliyi duysunlar. Emeklinin meselesini bir sefere mahsus çözsünler. İnsanca yaşayabilecek bir maaş ve TOKİ konusunda beklentisi var sadece. Emekli her zaman Devletimizin yanında oldu olmaya da devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

TOKİ’DE GELİŞME VAR

Kaya,  TOKİ konusundaki girişimlerinde bir gelişme yaşanıp, yaşanmadığı şeklindeki soruya da cevap verdi. Çukurova İlçesi’nde yapılacak toplu konutlar ile ilgili bir gelişmenin yaşandığını anlatan Kaya, “TOKİ ile ilgili bir gelişme oldu. Geçenlerde TOKİ ile ilgili Çukurova Bölgesi’nde yapılsın diye bir girişimimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bizi dikkate aldı ve cevapladı. Çukurova bölgesini değerlendirme kapsamına aldılar. İnşallah emeklimiz Çukurova İlçemizde ev sahibi olur. Emekliyi ev sahibi yapalım ki sorun bitsin diyoruz. Emekliye yüzde 25 ev kontenjanı veriliyor. Biz bir defaya mahsus istiyoruz. Çukurova bölgesinde 9 Bin 500 konut yapılsın istiyoruz. Emeklimizin önden yüzde 10 gibi bir ücret ödeme gibi durumları yok. 5 Bin Lira verebilir. Taksitlerde 500 liranın üzerine çıkmamalı. Üzerinde bir rakamı ödeme gibi bir durumları olamaz.” Diye konuştu.

İLAÇ KATKI PAYLARI KALDIRILSIN

İlaç katkı payları konusunda çok fazla şikayet aldıklarını işaret eden Kaya, ilaç katkı paylarının kaldırılmasını istediklerini söyledi. Bu kesintilerin emeklilerin maaşlarından yapıldığını anımsatan Kaya, emeklilerin maaşlarından bunlar kesildiği için maaş aldıklarında ciddi maddi sıkıntı yaşandığını savundu.

BAYRAM İKRAMİYESİ ARTTIRILMALI

Bayram ikramiyelerinin artması konusununa da vurgu yapan Kaya, “ 2 dini bayramda Sayın Cumhurbaşkanımız emeklilerimize 1000’lira olmak üzere ikramiye verdi. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Alla razı olsun. Bu konuda asla diyeceğimiz bir şey yok. Ramazan bayramını atlattık. Şimdi önümüzde kurban bayramı var. Kurbanda en ufak bir kurbanlığı sorduğumuzda 1500 lira diyorlar. Bu verilen 1000 liralık ikramiyeye zam yapılmasını istiyoruz.” dedi.

ÇAĞRI YAPTI

Siyasi partilere ve emekli vatandaşlara seslenen Kaya, “Buradan siyasi partilere seslenmek istiyorum. Bizleri ziyaret etsinler bizlerin görüşlerini alsınlar. Sayın Genel Başkanımız Sayın Satılmış Çalışkan halka hizmet hakka hizmettir diyerek çalışıyor. Kendisine teşekkür ediyoruz. Emekli arkadaşlarımıza çağrımız gelsinler tek çatı altında toplanalım. Birliğimizi beraberliğimizi sağlayalım ki yaptırım gücümüz olsun. Bu gün kaydol yarın istifa et şeklinde ki davranışlarla bir yere varamayız.” ifadelerini kullandı.  

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli