EMEKLİLERİN SORUNLARI BAKAN SARIEROĞLU´NA İLETİLDİ
EKONOMİ 1.08.2017 13:24:13 548 0

EMEKLİLERİN SORUNLARI BAKAN SARIEROĞLU´NA İLETİLDİ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) 109 Şube Başkanından oluşan Başkanlar Kurulu, Genel Başkan Kazım Ergün başkanlığında toplanarak emeklilerin sorununu bir kez daha masaya yatırdı.

Toplantıda emeklilerin beklentilerini içeren sonuç bildirgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu´na iletildi. Toplantıya katılan  Türkiye Emekliler Derneği Adana Şube Başkanı Seyfi H. İyiyürek, toplantının bir değerlendirmesini yaparken Bakana da iletilen  sonuç bildirgesini şu ifadelerle özetledi:

? 1- Sigorta mevzuatında yapılan değişiklikler, hak kaybına yol açmıştır. Özellikle, 1 Ekim 2018 itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranını düşürdüğünden, emekli aylıklarında yarı yarıya düşme görülmüştür. Sigortalı çalıştıkça, emekli aylığının düşmesi, sigorta sistemiyle bağdaşmamaktadır. 2000 sonrası emekli olanların intibaklarıyla birlikte, yeni bir düzenleme yapılarak, emekli aylıklarında eşitlik sağlanmalıdır. Özellikle, milli gelirde yapılan revizyon, aynı şekilde emekli aylıklarına da yansıtılmalıdır.

2-Gelir ve aylıklardaki artışların farklı ve yüzdeli olması, aylıkları reel olarak gittikçe düşüren bir sisteme dönüşmüştür. Milli gelirden pay alacak şekilde yeni bir artış sistemi geliştirilmelidir.

3- Sosyal güvenlik sistemimizde Yüksek Mahkemelerin verdiği çelişkili kararlar nedeniyle, sigortalı ve emeklilerimizde adalete olan güveni zedeleyen sonuçların ortadan kaldırılması için acilen sigorta mevzuatımızda gerekli olan gerekli olan düzenlemelerin yapılmalıdır.

4- Emeklilerimiz, kullandığı kredileri ödeyemez duruma düştüklerinde, bankaların emekli aylığının tamamına el koyması, emeklinin yaşamını yok sayan bir uygulamaya dönüşmüştür. Yargının bankaların kararlarına müdahale etmemesi karşısında, bu konuda yasal bir düzenlemeye gidilmeli ve bankaların keyfi uygulamalarına son verilmelidir.

5-Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sık sık değiştirilmekte ve bu değişiklikler emekli, dul ve yetimlerimizi mağduriyetine neden olmaktadır. SUT ile getirilen katkı payları emeklinin sağlını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Özel hastanelerin yüzde 200´e kadar ilave ücret almalarını öngören düzenleme, emeklinin istediği hastaneye gitme ve istediği doktoru seçme özgürlüğünü elinden almıştır Özel hastaneler, ilave ücret dışında büyük farklar almakta ve konuda emekliyi bilgilendirmemektedir. Kamu ve özel hastane ayrımı olmaksızın, emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı ve ilave ücret alınmamalıdır.

6- TOKİ´nin TÜED´in girişimleri sonucu, emeklilerimize yaptığı konutlar ihtiyaca cevap vermemektedir. TOKİ´nin projelerden kontenjan değil, yalnızca emeklilere yönelik ve yaşlıların yaşlanmasına imkan veren ?site projeleri? oluşturmalıdır.

7- Derneğimiz, AB Yaşlılık Platformu AGE-EUROPE´nin üyesi olarak, bu konuda kendine düşen ülkemiz emeklilerini temsil görevini eksiksiz yerine getirmektedir. Ülkemizin hedefleri arasında olan AB üyelik sürecinin sürdürülmesi konusunda, derneğimiz tarafların sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulunmaktadır.

8- Yaşlılık alanında dünyadaki gelişmeleri Birleşmiş Milletlerce akredite edilmiş kuruluş olarak takip eden derneğimizce, yaşlı hakları ve yaşlılık hukuku konusunda ülkemizin çalışmalarını artırması istenmiş, 65 yaşa gelen ve ülke genelinde geçerli olan tek kart ücretsiz ulaşım hakkının, yasaya aykırı olarak engellenmesinin ortadan kaldırılması talep edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.?  

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli