YAŞAM 1.01.2019 12:00:22 336 0

"Emekliler enflasyona yenik düştü"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Nilüfer Şube Başkanı Kenan Pars, asgari ücrete yapılan zammın emekliler için de yapılmasını istedi.

Emeklilerin hak arama mücadelesini her zeminde kararlılıkla sürdürdüklerini belirten TÜED Nilüfer Şube Başkanı Kenan Pars, enflasyonun çift haneli rakamlara dayanmasıyla, emekli maaşlarının açlık sınırının çok altına gerilediğine dikkat çekti. Ocak ayından itibaren geçerli olacak asgari ücret zammının açlık sınırının altında olmasına rağmen çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini, ancak aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğini söyleyen Pars, ?Enflasyon tahmininde bulunan bütün kurum ve kuruluşların tahminlerinin misliyle aşan bir rakam ortaya koyan TÜİK´in, bu rakamları hangi ülkenin çarşı pazarından topladığı bizler için merak konusu olmuştur. Zira emeklimiz mahallesinin pazarında, bakkalında, kasabında farklı bir enflasyon gerçeğiyle karşılaşmaktadır. Emekli maaşları enflasyona yenik düşmeye devam ediyor. Türkiye´de 12,5 milyon, Bursa´da ise 550 bini geçen emeklimizin enflasyon altında ezilen maaşları hükumeti harekete geçirmeye yetmiyor. Emekliler ay sonunu zor getiriyor. Kasım 2018 verileriyle 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken gıda harcama tutarı, Türk-İş´e göre, bin 942 TL, Memur-Sen´e göre 2 bin 224 TL, Kamu-Sen´e göre 2 bin 437 TL. Bunun içine giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi benzeri zorunlu ihtiyaçlarda girince tutar 6 bin TL´nin üzerine çıkıyor. Yani emeklimizin yüzde 85´i bırakın yoksulluğu açlıkla mücadele ediyor" dedi. 
Asgari ücrete yüzde 26 oranında zam yapıldığını ve 2 bin 20 TL olduğunu, emekli maaşlarının ise yerinde saydığını belirten Pars, ?Emekli maaşlarının enflasyon altında daha fazla ezilmesini istemiyoruz. Asgari ücrete yapılan zam oranında emeklilerimize de yüzde 26-yüzde 30 oranında zam yapılmasını talep ediyoruz. Defalarca ifade ettiğimiz gibi, bu enflasyon hesaplama sepeti emeklilerimizin yaşam gerçeğini yansıtmamaktadır. Biz SKK ve Bağ-Kur emeklilerine 6 ayda bir yapılan enflasyon zamlarını doğru bulmuyoruz. Bu sistem emekliyi koruyan bir düzenleme değil. Bir defa enflasyonun hesaplanma biçiminde hata var. Pinpon topuyla hesaplanan enflasyonun emekliye ne faydası olabilir? Biz markette bir sepeti kaç liraya doldurduğumuza bakarız. Hayatımıza girmeyen malzemeyle hesaplanan enflasyona ve onun üzerinden yapılan zamlara karşıyız. Emekliler bir an önce enflasyon paketinden çıkartılmalıdır. Bütün emeklilere kamu sözleşmesinde yer alan zam artışları yansıtılmalıdır ve emeklilere sendikal hakkı verilmelidir. Herkes bir gün emekli olacak" diye konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli