Ekonomi Bakanlığı´ndan  2017 ithalat rejimiyle ilgili bilgilendirme
EKONOMİ 2.01.2017 11:40:44 324 0

Ekonomi Bakanlığı´ndan 2017 ithalat rejimiyle ilgili bilgilendirme

Ekonomi Bakanlığı, 31 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan ´İthalat Rejimi Kararı´nın kullanıcılar açısından kolay anlaşılabilmesi amacıyla açıklama yaptı.

Ekonomi Bakanlığı, Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan ´İthalat Rejimi Kararı´nı kullanıcılar açısından kolay anlaşılır biçimde 6 liste şeklinde hazırladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada maddeler şu şekilde belirtildi: "Söz konusu Karar´da ithalata konu ürünlere uygulanacak gümrük vergisi oranları ve toplu konut fonu miktarları, ülke ve ülke grupları bazında ayrı ayrı gösterilmek suretiyle, saydam, açık ve kullanıcılar açısından kolay anlaşılır biçimde 6 liste şeklinde hazırlanmıştır.
Bunun yanında, 2017 yılına yönelik olarak Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında (G.T.İ.P) ve/veya madde isimlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´nca yapılan değişiklikler İthalat Rejimi Kararı eki tüm listelere yansıtılmıştır.

İthalat Rejimi Kararı eki listelerden;
I sayılı liste tarım ürünlerine,
II sayılı liste sanayi ürünlerine,
III sayılı liste işlenmiş tarım ürünlerine,
IV sayılı liste balıkçılık ve su ürünlerine,
V sayılı liste gümrük vergisi askıya alınacak ürünlere,
VI sayılı liste sivil hava taşıtlarında kullanılmaya mahsus bazı ürünlere ilişkindir.

Anılan hususlar kapsamında, İthalat Rejiminde 2017 yılına yönelik olarak yapılan düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.

İthalat Rejimi Kararı eki I, III, IV ve kısmen de II sayılı listelerde yer alan tarım, işlenmiş tarım, balıkçılık ve su ürünleri ithalatında uygulanmakta olan gümrük vergileri ve/veya toplu konut fonu oranları, sektörden gelen talepler, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri ile uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan mükellefiyetlerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir.

Avrupa Birliği(AB) ile ülkemiz arasındaki Gümrük Birliği çerçevesinde AB´nin 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bazı maddeler için üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük vergisi oranlarındaki değişiklikler İthalat Rejimi Kararı ek II sayılı listeye yansıtılmıştır.

Bunun yanında, AB ile müştereken hazırlanan ve yerli üretimi bulunmayan özel nitelikli bazı kimyasal hammaddelerde ve elektronik sanayii girdilerinde ortak gümrük tarifesi hadlerini sıfıra kadar indiren ?askıya alma listesi?, yerli üreticilerimizin girdi ithalinde topluluk üyesi ülkeler üreticileri ile birlikte maliyet avantajı sağlayarak küresel üreticilerle rekabet edebilmelerini teminen İthalat Rejimi Kararı eki V sayılı liste olarak düzenlenmiştir.

Sivil hava taşıtlarında kullanılan bazı eşyaların nihai kullanım kapsamında gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilmesine dair AB uygulamasının üstlenilmesini teminen İthalat Rejimi Kararı eki VI sayılı liste hazırlanmıştır.

Gelişme Yolundaki Ülkeler, Özel Teşvik Düzenlemelerinden Yararlanacak Ülkeler ile En Az Gelişmiş Ülkelere yönelik olarak uygulanan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamındaki ürün grupları, hariç sektörler ve gümrük vergi oranlarındaki düzenlemeler, AB uygulamaları da dikkate alınarak 2017 yılı İthalat Rejimi Kararına yansıtılmıştır.

İthalat Rejimi Kararının uygulaması ile ilgili 2017/1 sayılı İthalat Tebliği´nde ise, taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar, uygulanan genel ithalat ve madde politikaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüş ve önerileri, kamu sağlığı, kamu güvenliği ve kamu düzeni dikkate alınarak gerekli güncellemeler yapılmıştır. İthalatta bazı uygulamalara ilişkin olarak Bakanlığımıza intikal eden ilgili paydaşların görüşleri; ilgili mevzuat, taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar, tatbik edilen temel ithalat politikaları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, ithalata yönelik bu uygulamalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 2017 yılında tatbik edilecek olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları dikkate alınarak 2017/1 sayılı İthalat Tebliği altında düzenlenmiştir".(CO)
 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli