Ege Üniversitesi kök hücre bağışı için kolları sıvadı
YAŞAM 14.03.2019 11:41:34 371 0

Ege Üniversitesi kök hücre bağışı için kolları sıvadı

İzmir Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından kök hücre bağışının arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla "Bu Projede İyilik Var. İyilik Hayat Kurtarır" projesi başlatıldı.

Ege Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörlüğü tarafından başlatılan ?Bu Projede İyilik Var. İyilik Hayat Kurtarır? kampanyası ilk bilgilendirme toplantısı Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi´nde gerçekleştirildi. Koordinatörlüğünü Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi ve EÜ Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mine Saran´ın yaptığı bilgilendirme toplantısına öğrenciler, idari personel ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi. Toplantıya konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Aydınok ve Kızılay Derneği İzmir Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Burak Yurdakul katıldı. 
Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Mine Saran, toplumsal sorumluluğun büyük önem arz ettiğine değinerek koordinatörlüğün ilk kampanyası olan ?Bu Projede İyilik Var. İyilik Hayat Kurtarır? projesini tanıttı. Saran, amaçlarının son günlerde ülke gündeminde yer alan kök hücre bağışına farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. 
Sağlıklı bir kişinin kök hücrelerinin toplanarak hasta kişiye verilmesi durumuna kök hücre nakli denildiğini söyleyen Ege Üniversitesi Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Aydınok, ?Nakil sonrası hasta sağlıklı hücrelere ve sonuç olarak sağlığına kavuşur. Ancak her kök hücresi, eşi çok zor bulunan özgün bir doku yapısına sahiptir. Bu bakımdan sağlıklı kişiden yapılan kök hücrelerin hasta tarafından kabul edilebilir doku uyumunu sağlaması gerekir? dedi. 

?Kök hücre bağışı bir yaşam hediye etmek için mükemmel bir fırsat? 
Kök hücre nakli için uygun bağışçıyı bulmanın zorluğuna değinen Prof. Dr. Aydınok, doku tipi için uygunluğu en yüksek kişinin kardeş olduğunu söyledi. Aydınok iki şekilde kök hücre bağışı yapıldığını vurgulayarak, ?Bunlar periferik kök hücre bağışı ve kemik iliği bağışıdır. Periferik kök hücre bağışı dört-beş gün süreyle cilt altına günde bir kez küçük bir enjeksiyon ile yapılır. Böylece kök hücre kemik iliğinden kana karışır. Beşinci gün kök hücre toplama merkezine gidilir ve gerekli işlemler tamamlanır. Diğer bir nakil ise kemik iliği bağışıdır. Kök hücre toplama işlemi genel anestezi altında ameliyathanede yapılır. Ön hazırlığa gerek yoktur. Sabah aç olarak ameliyathaneye gelmek önemlidir. Yüzüstü gerçekleştirilen ameliyat 45-90 dakika sürer ve leğen kemiğinden enjektör ile kemik iliği toplanır. Anesteziden dolayı bir gece hastanede kalınır ve ertesi gün taburcu olunur? diye konuştu. Kök hücre bağışından sonra bir hafta kişinin kendini halsiz hissedebileceğine değinen Aydınok, ilk bir haftadan sonra normal aktivitelere dönülebileceğini belirterek, ?Kök hücre bağışı bir yaşam hediye etmek için mükemmel bir fırsattır. Her 10 dakikada bir bebek kalıtsal bir kan hastalığıyla ya da metabolik veya immunolojik bir hastalıkla doğmaktadır. Her 20 dakikada da bir kişi lösemi, lenfoma veya myeloma gibi kan hücrelerinden köken alan bir kanser tanısı almaktadır. Bu hastalıklarla doğan bebekler veya yaşamının bir evresinde kanser tanısı alan çocuk ve yetişkinler yaşamak için kök hücre nakline ihtiyaç duyabilir? ifadelerini kullandı. 
Bazı hücrelerin laboratuarlarda üretilebilme imkanının olmadığına ve bunları insanlardan almak zorunda kaldıklarına değinen Dr. Burak Yurdakul, bu hücrelerin en başında kan ve kök hücrelerinin geldiğini söyledi. Yurdakul, ?Kızılay olarak görevlerimiz ülkenin ihtiyacı olan yaklaşık iki milyon 750 bin kan ihtiyacını önemli ve düzenli bağışçılarla sağlamak. Bu amaç için 18 bölge kan bağışı merkezine sahibiz. Bağışların teslimi sonrası merkezlerimizde Hepatit B-C, AIDS testleri yapıyoruz. Elde ettiğimiz bir ünite kandan üç farklı ürün ortaya çıkarıyoruz. Sonrasında tek elden bu kanların dağıtımını yapıyoruz? diye konuştu. 
Ege Bölgesi´nde Kızılay´ın sorumluluk sahasında 93 tane hastanenin oluğunu ve bunların 91´inin ihtiyacını yüzde yüz Kızılay´ın karşıladığını vurgulayan Yurdakul, ?Bunu, sizlerin verdiği bağışlarla yapıyoruz. Ege Üniversitesi´nde büyük bir bilinç var. Bizim büyük bir kan kaynağımız olarak görüyoruz burayı. Öğrenciler bu konuda yeterince farkındalık içerisindeler. Bizim ufkumuzu açacak sorular sorarak kendimizi geliştirmemizi de sağlıyorlar? dedi. 
Yurdakul, hemen ihtiyaç sırasında kan verilmesinin her zaman hayat kurtaramayacağını çünkü kan alımından sonra işlemlerin dört ila sekiz saat sürdüğünü belirtirken, ?Bu yüzden aslında bir afet ya da acil durum anında hayatımızı kurtaranın stoktaki kandır? diye konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli