DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ ANIMSATTIĞI SORULAR VE SORUNLAR?

DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ ANIMSATTIĞI SORULAR VE SORUNLAR?

Şimdi şöyle bir yaklaşım sergilemeyi yararlı ve uygun görüyoruz Rus müdahalesi sınırlarımızın ötesindeki Türkmen bölgesine doğru yayılır yoğunlaşırken? Sadece bir dizi sorular koyaşım ortaya diyoruz. Sorgulayalım gelişmeleri diyoruz. Yanıt ararken belki g

O duruma getirildik ki olayları açıklamalar yapıp değerlendirebilme yetisini yitirdik neredeyse. Bir kere o kadar çok uzman var ki TV ekranlarında ya da gazetelerimizde, her gelişmeye bir kulp bulunuyor ve hemen derin analizlere girişiliyor. Ne doğrudur, ne yanlıştır ikilemi her halükarda yanıtsız kalıyor.

Yerli resmi ağızlar ve yetkililer bir başka sorun. Tıpkı dış kaynaklarda olduğu gibi. Doğruyu mu söylüyorlar, gerçekleri eğip büküyorlar mı, kafalarının arkasında plan ne, bu kuşkuların sık sık dile getitilmesini haklı kılacak olaylara imza atıyorlar.

Bugün en önemli sorun, hem ülkemizi hem de dünya barışını ilgilendiren olayların başında Yayladağı kesiminde düşürülen Rus Uçağı ve gerisinde kümelenen olası tehditler var. Sağlıklı  yorum yapılacak, fikir yürütülecek  durum yok sanki.  Ama hemen TV kanallarında boy göstermeye başlayan kerametleri kendilerinden menkul ?akademsiyenler´, iktidarın hoşuna gidecek değerlendirmelerini ve hükümlerini sıralamaya başladılar. Kremlin dahi olayın soruşturma sonuç ve kanıtları olmadan suçlamalara ya da savunmalara yeltenmez iken, uluslararası uzmanlarımız hemen ?angajman kurallarına göre´ Türkiye´nin haklı bir tutum içerisinde olduğunu ilan ettiler.

Hemen altını çizelim: Elbette Türkiye kendi sınırlarının ihlaline ve güvenliğinin tehlikeye girmesine göz yummayacaktır. Derhal savunma hakkını kullanacaktır. Ama bunda bile yakın geçmişte ?haklılığımız´ konusunda da  bizzat kendi yetkililerimiz tarafından kuşkulara yol açılmadı mı? Birileri ille de Suriye iç savaşına müdahil ve taraf olma kararını vermişler iken, aynı kafada başka birileri çıkıp, ?Sallatırız bizimkilere Suriye´den iki üç füze, müdahale hakkımızı yaratırız,? demeye kalkmadı mı? Yalanlanmaya çalışıldı bu sözde gizli toplantı, bu haberleri yayanlara da casusluk davası açıldı ama kuşkular giderilmedi.

Şimdi şöyle bir yaklaşım sergilemeyi yararlı ve uygun görüyoruz Rus müdahalesi sınırlarımızın ötesindeki Türkmen bölgesine doğru yayılır yoğunlaşırken? Sadece bir dizi sorular koyaşım ortaya diyoruz. Sorgulayalım gelişmeleri diyoruz. Yanıt ararken belki gerçeklere de yaklaşıp bir anlam verebiliriz Türkiye´nin kendi kendisini içerisine düşürdüğü netameli durumun geçmişine ve geleceğine?

Düşürülen uçaktan başlayalım dilerseniz:

Rus uçağını bizim uçaklar mı düşürdü yoksa Suriye tarafındaki ?Türkmen´ oldukları söylenen unsurlar füze ile yerden mi ateş etti? Zira böyle bir iddia var ve Rus tarafı bunu söyleyip duruyor medyaya göre?

Eğer Türk uçakları vurmuş ise ?., gerçekten angajman kurallarının ihlali söz konusu mudur? Genelkurmay´ın paylaştığı iz analizi üçüncü taraflarca onaylanacak derecede sağlıklı mıdır?

Rusya´nın Güvenlik Konseyine başvurduğu haberleri geliyor. Bu doğru ise Rus uçağının Suriye ya da Türk hava sahasında seyr etmesi için hangi makul sebepler ortaya atılacaktır Moskova tarafından?

Rusların Suriye´de ne işi vardır? Eğer Suriye ile savunma işbirliği gibi anlaşma koşulları bulunuyorsa, bu ortamın yaratılmasından kimler sorumludur? Kimler hangi gerekçelerle Suriye´yi savunulma noktasına taşımışlardır?

Kısacası Suriye neden müttefikiinin kendisini savunmasını istemiştir?

Suriye´de sözde iç savaş 5 yıldır sürüp gitmektedir. Burada kan gövdeyi götürürken Suriyeli olmayan unsurların o coğrafyada işleri nedir? Kimin adına kimler ?vekalet-proxy´ savaşı yürütmektedirler?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi lafta kalan karar tasarıları dışında gerçekten hem uluslararası güvenliği ortadan kaldıran, hem de yüzbinlerce can kaybının söz konusu olduğu ve de milyonlarca insaının sığınmacı konumunda başka ülkelere kaçtığı bu büyük çatışmanın sonlandırılması yönünde kendisine düşeni yapmış mıdır?

Gelelim yeniden kendi sınırımıza ve sınır ötemize? Rus destekli Esad birlikleri Türkmen bölgesine harekat düzenlerken, birden bire nasıl olmuştur da Ankara buralardaki Türkmen varlığına sahip çıkmıştır?

Türkmenler neden kıymete binmişlerdir? Türkiye´nin sınırlarını ardına kadar açıp sayıları iki milyonu aştığı söylenen,  her yanı işgalleri altına alacak derecede kayırılmış statü bahşedilen her türlü etnik unsuru, özellikle de mezhepsel nitelikleri ön planda tutarak ülkeye kabul edenler, bunlar arasında dikkate değer sayıda Türkmen unsur olduğunu söyleyebilirler mi?

Kapılardan çevrilen, hem Irak´tan hem de Suriye´den Türkiye´ye sığınmaya çalışan Türkmenlerin kaşılaştığı zorlukları çözmeye çalışanlar olmuş mudur bugüne dek?

Özellikle Hatay´dan Suriye´ye yönelik El Nusra ya da IŞİD gibi terör unsurlarının toplanma ve hareket alanı olduğu ileri sürülen bu bölgede Türkmen varlığı ne düzeyde  kalabilmiştir de Rus destekli hava ve kara harekatında soydaşlarımızın zarar gördükleri savıyla aşırı hassasiyete başvurulmaktadır?

Düşürülen Rus uçağına ?hava sahamızı ihlal´ gerekçesiyle yapılan müdahale bu yüzden mi, yoksa oralarda konuşlanmış terör unsurlarının üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla mı gündeme gelmiştir?

Biribirleriye içli dışlı, sarmaşdolaş sürüp gidecek soruların tümünü bu sütunlara sığdırmak olası değil görüldüğü gibi. Onun için son bir iki soru:

Türkiye, Suriye´deki Dünya Savaşı provasında etkin bir rol alırken kimin hesaplarına hareket eder olmuştur; kendi gerçek ulusal çıkarlarını ve bu arada o ülkedeki yüzbinlerce Türkmen soydaşımızın sıkıntılarını dikkate almış mıdır?

Ortaya çıkan şu son Rus uçağı olayının ve ardından gelebilecek tehditlerin, uygulanan yanlış dış ve güvenlik siyasetinin olumsuz sonuçlarından kendisini nasıl koruyabilecektir ülkemiz?

Hep birlikte düşünelim deriz, ta ki bu sorunlar yumağının sorumlularından hesap soracak ve bir daha böylesine tuzaklara düşmeme bilincini ve kararlılığını gösterecek yetkinliğe erişinceye kadar?


Haber Kaynak : ÖZEL HABER
elif hatun kılıçbeyli
24.11.2015 18:15:54
En önemli konu şu anda ; Rusya´nın Türkiye´ye karşı alacağı tavır ve tutumdur. Ve Türkiye´nin Suriye´ye yönelik dış politakasının da sona erişidir.

elif hatun kılıçbeyli
24.11.2015 18:16:37
En önemli konu şu anda ; Rusya´nın Türkiye´ye karşı alacağı tavır ve tutumdur. Ve Türkiye´nin Suriye´ye yönelik dış politikasının da sona erişidir.

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı