Dost Oyuncular yeni sezona Şeyh Bedreddin oyunuyla giriyor
YAŞAM 14.10.2018 13:03:05 2116 0

Dost Oyuncular yeni sezona Şeyh Bedreddin oyunuyla giriyor

Adana´nın 51 yıllık tiyatro topluluğu Dost Oyuncular, Şeyh Bedreddin oyununun provalarına başladı

Adana´nın 51 yıllık tiyatro topluluğu Dost Oyuncular, 14.yy´ın ikinci yarısı ile 15.yy´ın başlarında yaşayan Şeyh Bedreddin´in hayatını ve mücadelesini konu alan oyununun provalarına başladı.

Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu Yönetmeni Bülent Uz, ?Geçen yıl sahneye koyduğumuz oyunda bazı sanatçıların ayrılması üzerine kadromuza yeni takviyeler yaparak Şeyh Bedreddin´i bu sezonda da seyirci ile buluşturacağız? dedi.

Bülent Uz, Şeyh Bedreddin ve oyunu hakkında, şunları söyledi:

?14.yy´ın ikinci yarısı ile 15.yy´ın başlarında yaşayan Şeyh Bedreddin Mısır´da, Konya´da ve daha nice yerlerde iyi bir eğitim almış bir düşün adamıdır. İslam inancına getirdiği farklı yorumlarla, eserlerini verdiği dönemden başlayarak, günümüze dek fikirleri tartışılmış bir isimdir. Yıldırım Bayezıd´in Timur´a yenildiği Ankara Savaşının sonunda, Timur´un bir müddet sonra çekilmesiyle Yıldırım´ın oğulları arasında başlayan taht kavgaları döneminde Şeyh Bedreddin olayı fırtına gibi esmiştir o dönemde. Tahtı kısa sürede ele geçiren Musa Çelebi Bedreddin´e hayran olmuş, reformlarıyla halkı kazanmış ama beylerini,  ulularını küstürmüştür. Kardeşi Mehmet Çelebi´nin iktidarı ele geçirmesi, Bedreddin için sonun başlangıcı olmuştur? dedi.

Şeyh Bedreddin´in doğum yeri olan Simavna kasabasının bugün Yunanistan´da Batı Trakya´da olduğunu ifade eden Uz, ?Şeyh Bedrettin´in ölüm yılı 1420´dir. Ölümünden 500 yıl sonra gömüldüğü yerden çıkarılan kemikleri, 1924 yılında Türk-Yunan nüfus mübadelesi sırasında Türkiye´ye getirilmiş, 1942 yılına kadar Sultanahmet Camiinde, bu tarihten 29 Kasım 1961 tarihine kadar Topkapı Sarayında muhafaza edilmiş ve Sultan Mahmut Türbesinde toprağa verilmiştir. Bugün Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Trakya bölgelerinde binlerce müridi bulunmaktadır. Seyircilerimiz oyunumuzda 598 yıl öncesi dönemin siyasi çalkantılarını, Şeyh Bedreddin´in muhteşem fikirlerinin ne olduğunu görecek, değerlendirecek ve yorumlayacaktır? dedi.

Uz, ilk oyunun bu sezon Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Kültür Merkezi´nde 22 Aralık 2018 tarihinde sahneleneceğini ve daha sonra da turnelere çıkılacağını sözlerine ekledi.

Bülent Uz´un yönettiği Şeyh Bedrettin oyununda, Mehmet Yaşiru, Süheyla Yanar, Hasan Butuk, Zafer Akbaba, Erna Edis, Öznur Taş, Vahit Şahin, Mehmet Özdek, Ertuğrul Yılmaz, Ali Günden, Ümit Torun, Gökhan Kapıcı, Uğur Garip, Murat Sincar, Efe Tuluk, Emre Can Butuk, Miraç Burak Köylüoğlu, Adem Kadı, Tuna Butuk, Gülistan Eğri, Cane Karaağaç, Pınar Savcı, Deniz Özgür ve Yeliz Butuk rol alıyor. (Öİ)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli