Domates, biber ve patlıcan sapından milyonluk gelir
YAŞAM 29.03.2016 09:56:32 435 0

Domates, biber ve patlıcan sapından milyonluk gelir

Yrd. Doç Dr. Sefai Bilgin, ?Bu peletleri elektrik enerjisi için kullandığımızda 348 milyon kilowat/saat enerji üretimi yapılabilir ve 140 milyon lira gelir elde edilir. Odun peleti olarak kullanımından 45 milyon lira gelir sağlanır. Sera atıkları 71 bin t

Yrd. Doç Dr. Sefai Bilgin´in proje yürütücülüğünde Prof. Dr. Davut Karayel, Doç. Dr. Murad Çanakcı, Doç. Dr. Mehmet Topakcı´dan oluşan ekip TÜBİTAK destekli bir proje geliştirdi. Proje kapsamında seralarda ortaya çıkan bitki atıkları kullanılarak milyon liralık gelir elde etmek mümkün olacak.

Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Can Ertekin, enerjinin önemli olduğuna değinerek günümüzde sürdürülebilir enerji ihtiyacının fazla olduğunu söyledi. Enerji ithalatına bağımlı olunduğunu da belirten Ertekin, enerji ihtiyacımızın yüzde 25´inin karşılanabildiğini geri kalan kısmını ise ithal edildiğini söyledi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Göçmen,  sezon sonunda seralarda ciddi atıkların oluştuklarını belirterek, ?Yenilenebilir enerji kaynakları açısından bitki atıklarının enerji amaçlı kullanımı açısından büyük bir potansiyeldir. Türkiye´de özellikle  üretim sezonu sonunda serada ortaya çıkan atıklar bir nevi kirlilik oluşturmakta. Bunu insanlık için fayda amaçlı kullanmak lazımdı? dedi.
Yrd. Doç Dr. Sefai Bilgin,  sera üretim alanları açısından domates, biber ve patlıcanın söz sahibi olduğunu bu atıkların ciddi kirliliklere neden olduğunu söyledi. 2014 yılı verilerine göre Türkiye´de 270 bin dekar sera alanında domates, biber ve patlıcan üretimi yapıldığını belirten Bilgin, ?Üretim yapılan bu alanlarda her yıl yaş olarak yaklaşık 1.7 milyon ton, kuru olarak ise 260 bin ton bitki artığı çıkmaktadır? dedi. Artık açısından değerlendiren Prof. Bilgin, 192 bin dekar sera alanında üretim yapıldığını ve her yıl 1.2 milyon ton yaş, 196 bin ton ise kuru atık çıkarıldığını söyledi. 

MİLYON LİRALIK FAYDASI
Atıkların özelikle yakılması sonucu çıkan duman nedeniyle çevre kirliğine etkisinden de söz eden Bilgin, proje ile bu olayın tamamen ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye´de yıllık 196 bin ton pelet üretilebileceğine dikkat çeken Prof. Bilgin, ?Bu peletleri elektrik enerjisi için kullandığımızda 348 milyon kilowat/saat enerji üretimi yapılabilir. Elektrik enerjisi üretiminde 140 milyon lira gelir elde edilir. Odun peleti olarak kullanımından 45 milyon lira gelir sağlanır. Sera atıkları 71 bin ton petrol eşdeğerine sahip bu da 280 milyon liraya eşdeğer? diye konuştu.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli