Doğu Türkistan zulmü Brüksel´de protesto edildi
DÜNYA 3.02.2019 14:43:33 587 0

Doğu Türkistan zulmü Brüksel´de protesto edildi

Çin´in Doğu Türkistan´da yıllardır uyguladığı zulüm Belçika´nın başkenti Brüksel´de protesto edildi.

Belçika İslam Federasyonu tarafından organize edilen etkinlik, Brüksel´deki Çin Halk Cumhuriyeti elçiliği önünde gerçekleşti. Kötü hava şartlarına rağmen etkinliğin yapıldığı alanda toplanan yaklaşık 250 kadar Türk ve Uygurlu vatandaşlar, Çin hükümeti tarafından uygulanan baskıcı politikaların ve zulmün son bulmasını istedi.

  Çin zulmünü protesto eden vatandaşlara seslenen Belçika İslam Federasyonu Başkanı Muhammed Ünal, konuşmasının başında, artık bütün dünyanın Sincan eyaletinde din özgürlüğünün kısıtlandığını ve milyonları bulan Uygur asıllı insanın özel eğitim kamplarına istekleri dışında gönderildiklerini bildiklerini ifade etti.

  Muhammed Ünal, ?En son ?Eşleştir Aile Ol? veya ?Kardeş Aile Projesi? denilen bir uygulama ile her Uygur ailesine bir veya birkaç Çin asıllı erkekler kişiler yerleştirilerek, Uygur Türklerinin Çinlileştirilmesi hedeflenmektedir. Bu uygulama ile aynı zamanda Uygurlara, Çin geleneklerine ve değerlerine göre yaşama şartı getirilmiştir. Burada mesela, yemek yemeye besmele ile başlamak, kadınların başlarını örtmeleri, evde yabancı bir erkeğin bulunmasından rahatsız olmak, içki içmemek gibi Müslümanlara ait kültürel özellikler Çin değerlerine muhalefet olarak kabul edilmektedir. Bu sözde muhalefet suçlarını işleyen Uygurları ise hapis cezası beklemektedir? dedi.

  Zorunlu eğitim kamplarında Çin Komünist Partisi´nin ideolojisinin öğretildiğine dikkat çeken Ünal, ?İslam dini ise aşağılanmaktadır. İslam dininin aşağılanmasını kabul etmeyen Uygurlara işkence edilmektedir. Herhangi bir ihbar sonucunda göz altına alınıp, kendisinden haber alınamayan binlerce Uygur bulunmaktadır. Gözaltına alınanları takip eden yakınları da tutuklanabilmektedir. Avukat ya da savunma için başka bir hukuki güvence de bulunmamaktadır. Güvenlik birimleri işkenceyi sistematik bir şekilde uygulamaktadır? diye konuştu.

  Çin hükümetinden, Uygurların en temel haklarını korumasını talep ettiklerini belirten Muhammed Ünal, ?Din ve vicdan özgürlüğünü içeren tüm insan hakları garanti altına alınmalıdır. Din eğitimi ve ibadetlerin yerine getirilmesindeki engelleme ve kısıtlamalar kaldırılmalıdır. Memurların ve çocukların din özgürlüklerine saygı gösterilmelidir. Toplu ve zorunlu eğitim kampları kapatılmalıdır. Zorunlu ?Kardeş Aile Projesi? ve bu projeyle birlikte yürütülen her şeyi paylaşma uygulaması iptal edilmelidir. Yüz tanıma ve barkod sistemleri ile insanların takip edilmesi uygulamasına son verilmelidir. Sincan´ın demografik yapısı zorunlu göç ve iskan ile bozulmamalıdır. Bölgede çıkarılan yer altı kaynaklarının gelirleri bölge halkının refahı için kullanılmalıdır? ifadelerini kullandı.

  Ünal, Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye ve Rusya gibi önde gelen ülkelerin de Çin´in bu baskı politikalarından vazgeçmesi ve Uygurların en temel insan haklarını garanti altına alması için Çin hükûmeti nezdinde girişimde bulunmaları gerektiğini bildirdi.

  Belçika Uygurlar Birliği Başkanı İmerov Abdilmutalip ise Müslüman ülkelerin kendilerine sahip çıkmadıklarını söylerken, sadece Türk halkı ile Endonezya halkının kendilerine sahip çıktıklarını belirtti.

  Protesto eylemi, Mustafa Öztürk hoca tarafından okunan dua ile son bulurken, protestocular olaysız bir şekilde dağıldı. İslam Toplumu Milli Görüş teşkilatı tarafından alınan karar doğrultusunda düzenlenen etkinlik, Avrupa´nın 13 ülkesi olmak üzere, 20 farklı şehirde gerçekleştirildi. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı