Doğan:
EKONOMİ 15.07.2018 10:38:47 241 0

Doğan: "Narenciye enstitüsü kurulmalı"

ZMO Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, Adana´da narenciyenin geliştirilmesi, adaptasyon çalışmalarının yapılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede başarı sağlanması için Narenciye Enstitüsü´nün kurulmasının şart olduğunu belirtti

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, Adana´da narenciyenin geliştirilmesi, adaptasyon çalışmalarının yapılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede başarı elde edilebilmesi için ?Narenciye Enstitüsü?nün kurulmasının şart olduğunu söyledi. 
Doğan, yaptığı açıklamada, ülkede narenciye üretiminin yaklaşık 1 milyon 200 bin dekarlık bir alanda yapıldığını belirterek, ?4,5 milyon tonluk bir üretim yapmaktayız. Bu üretimin yaklaşık yarısı ihraç edilmekte ve 1 milyar dolarlık ihracat geliri sağlanmakta. Bu üretim alanlarının 400-450 bin dekarı ilimizde bulunmaktadır? dedi. 

"Epidemi derecesinde zarar yaptı" 
Narenciye Enstitüsü´nün kurulmasının Adana tarımının gelişimi konusunda elzem olduğunu daha önce defaten vurguladıklarına dikat çeken Doğan, Adana´da narenciyenin geliştirilmesi, adaptasyon çalışmalarının yapılması, hastalık ve zararlılarla mücadelede başarı sağlanması için Narenciye Enstitüsü´nün kurulmasının şart olduğunu belirtti. 
Bölgede yetiştirilen sert çekirdekli meyvelerde Akdeniz Meyve Sineği´nin bu sezon epidemi derecesinde zarar yaptığını kaydeden Doğan şöyle devam etti: 
?Birçok bahçede biyoteknik (tuzak) ve kimyasal mücadele yapılmasına rağmen Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadelede başarı seviyesi istenilen düzeye ulaşamamıştır. Bununda sebebi ılıman geçen kış mevsimi zararlının popülasyonunu arttırmış ve erken zarar vermeye başlamıştır. Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede uzun vadede mutlaka kısır erkek bireylerin doğaya salınımı için çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu yöntem bütün gelişmiş ülkelerde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır." 

"Kısır erkek salınımına başlanmalı" 
İlgili kurumlarla yaptıkları çalıştaylar sonrasında zararlının popülasyonunu azaltmak için bir dizi önlem aldıklarını belirten Doğan, ?Popülasyonun kontrol altına alınabilmesi için bahçelerde dökülmüş olan meyvelerin mutlaka toplanması, biyoteknik mücadele (tuzakların kullanılması) ve 16-20 Temmuz 2018 tarihi ile Temmuz ayı sonunda bütün turunçgil alanlarında toplu ilaçlama yapılması kararı aldık. Bu mücadelenin en önemli adımı olan kısır erkek bireylerin salınımı çalışmalarını Tarım ve Orman Bakanlığı´nın ilgili enstitülerle işbirliği yaparak başlatması olacaktır? diye konuştu. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false