Doğan ?Çevre sorunları çeşitlilik göstererek artıyor?
GÜNDEM 5.06.2016 11:29:07 326 0

Doğan ?Çevre sorunları çeşitlilik göstererek artıyor?

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Dünya çevre günü nedeniyle yaptığı açıklamada ?Çevre? sorunlarına dikkat çekerek yetkililerden duyarlılık beklediklerini söyledi.

Doğan, ?Çevre; yeryüzündeki tüm canlıların eşit önem seviyelerinde (hayvan, bitki ve insanların) birbiriyle etkileşimde bulunarak yaşamlarını sürdürdükleri, dengeler üzerine kurulu bir ortamdır? diyerek, çevresel sorunlara kalıcı çözümler üzerinde çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

?5 HAZİRAN ÇEVRESEL MÜDAHALELERE KARŞI MÜCADELE GÜNÜDÜR?

Artan nüfus ve sanayileşmenin getirdiği çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak amacıyla; 1972 yılında İsveç´in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, ?5 Haziran ülkemiz, bölgemiz ve Adana açısından değerlendirildiğinde ise yaşanan birçok çevresel tahribatın sonucu kutlanacak bir gün olmadığı, bu çevresel müdahalelere karşı mücadele günü olduğu ortadadır? dedi.

Doğan daha sonra şunları söyledi;

?Evet; çevremiz, doğamız, yeşil alanlarımız, meralarımız, toprağımız, havamız, suyumuz ortak değerlerimizdir. Bu değerler üzerinde tüm insanlığın eşit seviyede bir yaşam hakkı vardır. Bu değerleri ne birileri, ne bir grup fazlaca kullanma ya da kirletme hakkına sahip değildir. Ortak değerimiz çevreye insanoğlunun kendisinin belirlediği sınırlardan daha fazla müdahalede bulunulursa, kendi dışındakilerin yaşam hakkına müdahale olarak görülmelidir.

?ÇEVRE SORUNLARI ÇEŞİTLİLİK GÖSTEREREK ARTIYOR?

 Artan nüfus ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak istenirken, tüketim alışkanlıkları değişmekte ve dünyada olduğu gibi Çukurova bölgemizde de, çevre sorunları her geçen gün çeşitlilik gösterip artmaktadır. Çevresel sorunlar artmakta lakin çözüm bulma yönünde hizmet üretme ters orantılı olarak azaltılmaktadır. Bu durum mesleğimizin görevli ibaresiyle itibarsızlaştırılıp, bu ibarenin farklı meslek gruplarına yaptırılmaya çalışılması ve istihdamdaki yetersizlikle net olarak görülebilir.

2015 yılının Aralık ayında Paris İklim Zirvesi Birleşmiş Milletler tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu zirveden Kyoto Protokolü`nün süresinin dolduğu 2020 yılının sonrasındaki sürece dair bir anlaşma çıkmıştır. Ülkemiz bu anlaşmayı koşulsuz imzalamış ve bu durum tüm kesimlerce olumlu olarak karşılanmıştır. Lakin anlaşma çok önemli bir adım olsa da hali hazırda ülkemizde 22 kömürlü termik santral aktif olarak çalışmakta, 80 adet santralinde yapımı planlanmaktadır.

?FOSİL YAKIT KULLANIMININ SÜRMESİ KİRLİLİĞE KİRLİLİK EKLEYECEKTİR?

Planlanan termik santrallere gün geçtikçe yenileri eklenmeye devam etmekte ve bölgemizde de sayısı artarak 24 adedi yapılmak istenmektedir. Yumurtalık sahil şeridine yani 11 km lik alana neredeyse kilometre başına bir santral planlanmaktadır. Planlanan santrallerin gerçekleşmesi durumunda tahribatın boyutu ironik bir durumu ortaya koymakta ve anlaşmayla ilgili umutlarımızı söndürmektedir. Bırakın 2020 yılına kadar kirliliğe müsaade edilmesini, bugün bile fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliği ilimizi, bölgemizi, ülkemizi ve birçok ülkeyi olumsuz şekilde etkilemektedir. 2020 yılına kadar hem ülkemizde hem dünyada fosil yakıtların kullanımı ve bu yakıtlara bağlı teknolojilerin yapılmasının kısıtlanmaması, zaten hava kirliliği yaşanan bölgemizde, mevcutta olan kirliliğe kirlilik ekleyecektir. 2020 yılına kadar artan bir ivmeyle kirliliğin pik yaptırılması ve 2020 yılında bu kirliliğin stabil konumda tutulmaya yada azaltılmaya çalışılması başlı başına samimiyetsizliktir. O tarihe kadar gerçekleştirilecek kirliliğin boyutu zaten çevre ve insan sağlığı üzerinde telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracak, iklim değişikliğinin artmasına neden olacaktır?

?ÇED RAPORLARI EKSİKSİZ HAZIRLANMALIDIR?

Termik santrallerin Çevresel Etki Değerlendirme Raporlarının eksiksiz hazırlanması ve özellikle santrallerin olası etkilerinin doğru bilgilerle değerlendirilmesi en önemli aşamalardan biri olduğunu ifade eden Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan şöyle devam etti;

?İklim değişikliğiyle beraber atmosferik olayların mevsime bağlı olmaksızın zamansız değişimleri, yapılan ve telafisi mümkün olmayan çevresel tahribatlarla birlikte, alt yapı sistemleri yetersiz olan ilimizde; Haziran 2014, Eylül 2015 ve Mayıs 2016 yıllarında sellerin yaşanmasına neden olmuştur.

?FOSİL YAKITLARIN KULLANIMI AZALTILMALIDIR?

İklim değişikliğinde en önemli iyileştirici etken; fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve yeşil alanların arttırılması olarak özetlenebilir. İlimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortalama 4 - 4,5 m2/ kişi olarak görülmüştür. İlimizde çeşitli zaman dilimlerinde yeşil alan tahribatları sonucunda, yıllarca karbon depolamış olan ağaçların kesilmesi, yeşil alan miktarında azalmaya neden olmuştur. Meydana gelen tahribatlarla birlikte hava kirliliğini önlemede önemli bir yere sahip olan yeşil alanlar azalırken, kirlilikte artmaktadır. Yeşil bitkiler fotosentezle havadaki karbondioksiti alıp, karbonu bünyelerine bağlayarak oksijeni havaya vermektedirler. Havaya verilen bu oksijen solunum fonksiyonunu gerçekleştirme aşamasında insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle hem hava kirliliği önlenirken, nefes almamızda en büyük katık yeşil bitkilerden gelmektedir. İklim değişikliğinin en önemli sebebi fosil yakıtların kullanımı ve sonucunda ortaya çıkan sera gazlarıdır. Bunlardan da en çok bilineni (CO2) karbondioksittir. Sera etkisine neden gazlardan olan karbondioksitin havadan bağlanması, yeşil alanların tahribata uğraması ve fosil yakıtların kullanımının artması nedeniyle giderek azalmaktadır.

?TEMİZ ENERJİ KAYNAKLARI TERCİH EDİLMELİDİR?

Çevre ve canlı yaşamı üzerinde tahribatlar yaratarak ölümcül etkileri olan kirli enerji kaynakları değil, temiz enerji kaynakları tercih edilmelidir. Temiz ve yenilenebilir enerji konusunda gerekli teşvikler yapılmalı ve sadece yatırımcılar değil, gerekirse halk mevcut enerji dağıtım sisteminin dışına çıkarak, kendi enerjisini üretebilmesi yolunda destekler verilmelidir. Enerji konusunda kayıp kaçak oranı azaltılmalı ve kaynakların ve enerjinin kullanımı konusunda tasarruf bilinci geliştirilmelidir. Ayrıca; bilinçsizce kullanılan ve kirletilen su kaynaklarımızın son derece sınırlı olduğu unutulmamalıdır. Ülkemiz su zengini değil, kişi başına düşen kullanılabilir yaklaşık 1.500 metreküplük su miktarı ile su kısıtı olan bir ülkedir. Yirminci yüzyılda dünya nüfusunun 3 kat artmasına karşılık, su kaynaklarının kullanımı 6 kat artmıştır. Su kaynaklarında artış mümkün olmayıp, su ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Gelecek nesillerin büyük sorunu olacak ?su? için yapılan değerlendirme ve araştırmalar göz önünde bulundurularak, ciddi su eylem planları (yahut politikaları) yapılmalıdır?

?ÇEVREYE KARŞI SOSYAL SORUMLULUĞUMUZ VARDIR?

Çevreye karşı sosyal sorumluluğumuzun bulunduğu aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

?Meslek odamızda bu sorumluluk bilinciyle ilimizde ve bölgemizde 2 dönemdir aktif olarak kendini var edebilmiştir. Bu süreçte korkusuzca; ortak değerimiz olan çevre ve doğanın tahribatlarına karşı, yaşamın sürdürülebilirliğini savunmaya devam etmektedir?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli