?DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİP DEVLETE SATAN FİRMALARA YAPILAN KIYAKTAN NE ZAMAN VAZGEÇİLECEK??
SİYASET 13.12.2018 11:10:09 174 0

?DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİP DEVLETE SATAN FİRMALARA YAPILAN KIYAKTAN NE ZAMAN VAZGEÇİLECEK??

CHP Milletvekili Gürer, TBMM Genel Kurulu´nda dövizdeki artış bahane edilerek zamlanan doğalgaz ve elektrik fiyatlarının düşürülmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çağrıda bulundu:

Gürer: ?Nasıl çıkarttıysanız öyle indirin?

 Bakan: ?Fiyatları Sadece döviz veya enflasyon etkilemiyor, etkileyen başka unsurlar da var. Maliyetlerin içerisinde yatırım maliyetleri, işçilik giderleri, uluslararası petrol ve doğal gaz fiyatları, emtia fiyatları, bunlar gibi unsurlar bir araya geliyor, hakikaten çok kompleks, sofistike bir hesabı var?

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesinin oylandığı Meclis Genel Kurulu´nda elektrik ve doğalgazdaki yüksek fiyat artışını gündeme getirdi.

 Döviz kurlarındaki artış bahane edilerek yıl içinde yüzde 40 oranında zam yapıldığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, kur artışı gerekçesi ortadan kalktığına göre elektrik ve doğalgazda indirime gidilip gidilmeyeceğini sordu.

 Ömer Fethi Gürer´in sorusunu yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, fiyat artışlarında sadece döviz kurları ve enflasyonun değil maliyet artışının da etken olduğunu belirterek, maliyetin düşmesi halinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarında indirim yapılabileceğini belirtti.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin oylandığı TBMM Genel Kurulu´nda söz olarak, elektrik ve doğal faz fiyatlarındaki artış, kayıp-kaçak bedellerinin vatandaşın sırtına yüklenmesi, çiftçilerin tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçları ve doğalgazdan elektrik üreterek kamuya satan özel firmalar için belirlenen asgari ve azami limit uygulamasındaki haksız kazanç sorununu gündeme getirdi.

 "DOLAR ARTTI DİYE ZAMLANAN DOĞALGAZ VE ELEKTRİKTE NE ZAMAN İNDİRİM YAPILACAK?"

 CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´in de katıldığı bütçe oylamasındaki konuşmasında elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara dikkat çekti. 2018 yılında elektriğe yapılan zamların yüzde 40´ı bulduğunu belirten Gürer, ?Dolara bağlı artış gerekçesi ortadan kalktığına göre evlere ve iş yerlerine verilen doğal gaz ve elektrik fiyatlarında ne zaman indirim yapacaksınız?? diye sordu.

"KAYIP KAÇAK BEDELLERİ VE TRT PAYI NE OLACAK?"

 Gürer konuşmasında vatandaşların büyük tepkisine neden olan kayıp ve kaçak bedellerini de gündeme getirdi. Kayıp-kaçak bedelleri ve TRT katkı payının elektrik faturasında vatandaştan zorla alındığına dikkat çeken Gürer, Bakanlığın bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüp düşünmediğini sordu.

?DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİP DEVLETE SATAN FİRMALARA YAPILAN KIYAKTAN NE ZAMAN VAZGEÇİLECEK??

 Doğalgazdan elektrik üreterek kamuya satan özel firmalar için belirlenen asgari ve azami limit uygulamasında haksız kazanç olduğuna vurgu yapan Gürer, ?Doğal gaz, enerji üretip devlete satan şirketlerin gün içi fiyat aralığı 0-2 bin kuruş arasıdır. Normal fiyat 180 kuruş ile 300 kuruş aralığındayken dışarıda kar var, fiyat şu anda kaça çıktı? Kışın şirketler bu anlamda arza göre fiyatı patlatıyor. Bu vurgun yaşanmadan önlem düşünüyor musunuz?? şeklinde soru yöneltti.

ÇİFTÇİLERİN ELEKTRİK BORÇLARI

CHP Niğde Milletvekili Gürer ayrıca, ?Çiftçiler sulama suyunu yer altından enerjiyle çıkarıyor. Elektrik fiyatını ödeyemeyen icralık çiftçinin elektrik borç faizlerini silmeyi düşünüyor musunuz?? şeklindeki soruya da yanıt istedi.

BAKAN DÖNMEZ: ?FİYAT ARTIŞLARI SADECE DÖVİZ ARTIŞINA BAĞLI DEĞİL?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer´in sorularının bir kısmına TBMM kürsüsünden yanıt verdi. Enerji maliyetlerini nihai tarifelerle belirlendiğine vurgu yapan Bakan Dönmez, ?Enerji maliyetlerindeki değişimler azalma yönünde olursa fiyatlar düşüyor, artış yönünde olursa da fiyatlar artıyor. Sadece döviz veya enflasyon etkilemiyor, etkileyen başka unsurlar da var. Maliyetlerin içerisinde yatırım maliyetleri, işçilik giderleri, uluslararası petrol ve doğal gaz fiyatları, emtia fiyatları, bunlar gibi unsurlar bir araya geliyor, hakikaten çok kompleks, sofistike bir hesabı var? diye konuştu.

"MALİYET DÜŞERSE İNDİRİM OLUR"

EPDK´nin bu hesapları yaptığını ve ardından ortaya çıkan ulusal tarifenin tüm ülkede uygulandığını anlatan Bakan Dönmez, ?Maliyetler düşerse indirim olması gayet normal. Biz de zaten bunu için çalışıyoruz. Şu anda yılbaşına daha var. Ekipler maliyetleri tekrar çalışıyorlar ve gözden geçiriyorlar? açıklamasında bulundu.

ENERJİ ÜRETİP SATAN FİRMALARLA İLGİLİ SORU YANITSIZ KALDI

Bakan Dönmez, doğalgazdan elektrik enerjisi üreten ve bu enerjiyi devlete satan özel firmalar için belirlenen asgari ve azama limit uygulamasıyla ilgili soruyu yanıtsız bıraktı.

GÜRER: ?VURGUNA ÖNLEM ALIN?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise doğalgazdan üretilen elektrik enerjisi için belirlenen asgari ve azami limit uygulamasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Gürer, açıklamasında doğalgazdan enerji üretip devlete satan şirketlerin güç içi fiyat aralığının 0 ila 2 bin kuruş arasında olduğuna dikkat çekerek, ? Normal fiyat 180 kuruş ila 300 kuruş aralığındayken hava soğuduğunda ve kar yağdığında fiyat yükseliyor ve kış mevsiminde firmalar arza göre fiyatları artırıyor? dedi.

Geçen yılın ilk üç ayında yapılan bir düzenleme ile asgari ve azami limit olarak 0 ila 500 kuruş arasında fiyat sınırı getirildiğini anımsatan Gürer, üç ayın sonunda bu uygulamanın ortadan kaldırıldığını ve bugün uygulanan 0-2 bin kuruş aralığının yeniden uygulamaya konulduğunu söyledi.

Ömer Fethi Gürer, bu uygulamayı ?Vurgun´ olarak değerlendirdi ve vurgun yaşanmadan önlem alınması ve gün içi fiyat aralığının sınırlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı