Doğal dişin yerini hiçbir diş alamaz
SAĞLIK 9.09.2017 11:57:01 433 0

Doğal dişin yerini hiçbir diş alamaz

Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç, ağız ve diş sağlığı için diş hekimlerinin ameliyat dahil uyguladığı pek çok tedavi yöntemi olsa da hiçbir dişin, doğal diş gibi olamayacağını belirterek ?İnsanlar mümkün olduğunca kendi dişlerini ağızlarında tutmalı? diyor.

Ağız ve diş sağlığını etkileyen pek çok faktör var. Kimi zaman diş eti çekilmesi, kimi zaman diş eti kanaması ağız ve diş hastalıklarının habercisi olabiliyor. Bu tür bir durumda ihmal sorunları daha da derinleştirebiliyor. Günümüzde ağız ve diş hastalıklarının tedavisinde kullanılan çok fazla çözüm yolu olduğunu belirten  Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç, buna karşın doğal dişin yerini hiçbir dişin alamayacağını kaydediyor: ?Bugün ağız ve diş sağlığı için diş hekimlerinin ameliyat dahil uyguladığı pek çok tedavi yöntemi var. Ancak hiçbir diş, doğal diş gibi olamaz. İnsanlar mümkün olduğunca kendi dişlerini ağızlarında tutmalı? diyor.

Prof. Dr. Meriç, diş eti hastalıklarını medeniyet hastalığı olarak nitelendiriyor. Beslenme şeklinin ağız ve diş sağlığını da etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Meriç, ?Günümüzde insanlar elmayı soyup, küçük parçalar haline getirip yiyor. Bu tür bir yaklaşım diş etlerinde de hastalıkları beraberinde getiriyor? diyor. Elma gibi sert meyvelerin diş sağlığı için çok faydalı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç, bazı meyve ve sebzelerin doğal halleriyle tüketilmesinin diş açısından faydalı olduğunu söylüyor: ?Elmayı ısırarak yemek bir fırçanın görevini görmese de diş için faydalı. Özellikle lifli gıdalar ve kabuklu meyveler diş ve diş etleri için faydalı. Elma ısırılarak yendiğinde ağızda bir tür fırçalama görevi görür ve mekanik bir temizlik yapar. Yine soğanı ısırarak yediğinizde, dişlerin üzerindeki bakterileri de alır götürür. Bu nedenle elma, soğan gibi gıdaların ısırarak yenmesini öneriyoruz. Ancak bunlar tam bir fırçalama görevi görüyor anlamına da gelmiyor. Yani elma yedikten sonra ?dişlerimi fırçalamasam da olur´ düşüncesine kapılmamak lazım.?

Kanama, diş eti hastalığında ilk belirti

Dişeti kanamasının bir hastalık belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Meriç, diş eti kanamasının, diş eti hastalıklarının ilk belirtisi olduğuna işaret ediyor ve diş etinde kanama başlar başlamaz diş hekimine gidip tedaviye başlanmasının önemine vurgu yapıyor. Prof. Dr. Meriç, diş etindeki iltihabın, tedavi edilmediği takdirde diş etindeki iltihabın çene kemiğine dahi geçerek hastalığın ilerlemesine ve çene kemiğinin erimesine neden olabileceğine dikkat çekiyor: ?Dişler çene kemiğine milyonlarca lifle asılıdır. Diş etinde kanama ve iltihap başladığında, önce liflere, ardından dentin dokusuna geçerek hastalığın ilerlemesine ve çene kemiğinde erimelere, halk dilinde ?piyore´ (dişeti iltihabı) adı verilen hastalığa neden olur. Dişi tutan dokular zayıflar. Bu hastalıkta ileri safhalara gelmeden tedavi önemli.?

?Tembeller elektrikli diş fırçası kullanmalı´

Diş fırçalamanın ağız ve diş temizliğinde önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Sabri Hasan Meriç, ?Dişlerin dış kısmı, damağın ve dile bakan çiğneyici yüzeyleri ayrı ayrı, güzelce fırçalanması gerekir. Çiğneyici yüzeylerin ileri geri hareketlerle, her bölgede 8-10 defa gidip gelerek; içeride kırmızıdan beyaza, yani diş etinden dişe doğru hareketle her bölgede 6-7 defa olmak kaydıyla ve dış kısımda ise küçük dairesel hareketlerle bir fırça boyu kadar ileri giderek dişler fırçalanmalı. Ancak bu şekilde diş üzerindeki mikroorganizmaların yüzde 90´ını kaldırmak mümkün? diyor.

Diş fırçalama konusunda üşengeçlik yaşayanların ise elektrikli diş fırçası kullanmalarını öneren Prof. Dr. Meriç, ?Diş fırçalama konusunda tembellik yapanlar, televizyonun karşısında dahi ellerini oynatmadan elektrikli diş fırçasıyla dişlerini fırçalayarak ağız ve diş üzerindeki bakterileri uzaklaştırabilir? diye konuşuyor.(CO)
 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli