SAĞLIK 17.06.2018 13:25:49 520 0

"Diyabet tedavisinin temeli diyettir"

Diyetisyen Ezgi Bayraktar, "diyet" yapmanın diyabet tedavisinin temelini oluşturduğunu söyledi.

Bayraktar, Adana Şehir Hastanesi bünyesinde hizmet veren Diyabet Okulu´nda verdiği seminerde, diyabetin, ömür boyu süren bir hastalık olduğunu vurguladı.  

"Diyabette beslenme" konusunda açıklamalarda bulunan Bayraktar, diyabeti;  vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalık olarak tanımladı. 

BESLENME TEDAVİSİNE DİKKAT!

Hastaların beslenme tedavisine düzenli bir şekilde uymasını isteyen Bayraktar, "Beslenme tedavisi iyi bir şekilde uygulandığında kan glikozunu normal bir düzeyde tutar. Kan yağları düzenlenir ve uygun vücut ağırlığı sağlanır. Diyabetin komplikasyonları önlenir ve yaşam kalitesi süresi artar." dedi. 

Bayraktar, fazla kilolarını ´diyet, spor ve zayıflama´ eğitimleriyle hastalığını kontrol altında tutabileceğini bildirdi. 

DİYABET TEDAVİSİ 

Diyabet tedavisinin amacının kan şekeri düzeyini normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa ve uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmek olduğunu kaydeden Bayraktar, tedavisinin ana ilkelerini "Sağlıklı beslenme, egzersiz, antidiyabetik (oad) ilaçlar, insülin takviyesi" biçiminde özetledi. 

Bayraktar, diyabete zemin hazırlayan nedenleri, "Şişmanlık, aşırı tuz, şeker ve şekerli yiyecek tüketimi, lif (posa) yönünden yetersiz beslenme" olarak sıraladı.

GENEL BESLENME KURALLARI 

Şeker hastalığında genel beslenme kuralları hakkında bilgiler veren Bayraktar, şöyle devam etti: 

"Kişi, az ve sık sık beslenme ilkesi gereği; öğünler arasında 2,5?3 saat olacak şekilde 3 ana, 3 ara toplam 6 öğünde beslenmelidir. Öğün atlamamalıyız. Öğünleri her gün düzenli olarak, aynı saate tüketmeliyiz. Şeker ve şekerli yiyecek tüketiminden sakınmalıyız. Pasta, kek, kurabiye, gofret, çikolata, şekerli bisküviler, şekerlemeler, dondurma, bal, pekmez, reçel, marmelat, meyve suları, meşrubatlar, asitli içecekler ve bütün hamur işleri kana hızlı karışan işlenmiş karbonhidratlardır. Meyveler, sebzeler, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, barbunya, mercimek, börülce ), tam tahıl ekmeği, süt, yoğurt ve kuru yemişler (fındık, fıstık, ceviz, b adem, kaju) ise kana yavaş karışan doğal karbonhidratlardır." 

"POSALI (LİFLİ) YİYECEK TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ" 

Posalı (lifli) yiyecek tüketiminin artırılmasını öneren Bayraktar, "Posa, yiyeceklerin sindirilemeyen kısmıdır. Diyet posası vücutta kan şekerini yavaş yükseltir, insülin ihtiyacını azaltır, tokluk hissinin oluşmasını sağlayarak ağırlık kontrolüne yardımcı olur. Bağırsak çalışmasını düzenler, kabızlığı önler. Kanda yağların yükselmesini önler." şeklinde konuştu. 

"TAM BUĞDAY EKMEK TERCİH EDİLMELİ"

 Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğinin tercih edilmesinin altını çizen Bayraktar, şu tavsiyelerde bulundu: "Öğünlerde mutlaka sebze yemeği ve salataya yer veriniz. Kuru meyve suyundaysa yaş meyveyi tercih ediniz. Kabuğuyla yenilebilen meyveleri soymadan yiyiniz. Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagilleri sıklıkla tüketin. Diyabetli bireyler damar yapısındaki hassasiyetlerinden dolayı birinci derecede tansiyon, kalp damar ve böbrek hastalığına adaydırlar. Tuz tüketimini azaltmadıkları takdirde yüksek tansiyonla karşılaşırlar. Yemeklerin tadına bakılmadın tuz atılmamalıdır. Sofradan tuzluğu kaldırınız. Yemekleri tatlandırmak için tuz yerine baharatları tercih ediniz." 

Diyabet hastalarının uzmanların önerdiği miktarda yiyecekleri tüketmesi gerektiğini anlatan Dyt. Ezgi Bayraktar, şöyle devam etti:

"Verilen miktardan fazla yersek kan şekerimiz yükselir. Verilen miktardan az yersek kan şekerimiz düşer. Hastalığın bulgularına, sosyoekonomik ve kültürel durumu ile beslenme alışkanlığına uygun biçimde beslenme tedavisi düzenlenir. Öğün planlaması yapabilmek için yiyecek değişim listelerinden yararlanılır. Bu listeler enerji ve besin öğeleri değerleri birbirine denk olan gıdaların ´değişim´ adı altında aynı grupta toplanması ile oluşturulmuştur. Hastalar, uzmanına danışmadan herhangi bir bitkisel ürün kullanmamalıdır." (Öİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı