DİSK´TEN BES´E TEPKİ
EKONOMİYE BAKIŞ 13.08.2016 12:36:36 517 1

DİSK´TEN BES´E TEPKİ

DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi H. Yaşar Gündoğdu, ?Zorunlu BES uygulamasına hayır? diyen DİSK, bu talebi işçilerin 3 Acil Talebinden biri olarak ilan etmiştir" dedi

 

 DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi H. Yaşar Gündoğdu, Zorunlu BES uygulamasının Anayasa´nın sosyal devlet ilkesi ile sosyal güvenlik, sözleşme hürriyeti ve mülkiyet hakkına ilişkin hükümlerine de aykırı olduğunu söyledi.

Gündoğdu yaptığı yazılı açıklamada, Bireysel Emeklilik Sistemi´nin zorunlu hale getirilmesine tepki gösterdi. ?Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı?nın 1 Ağustos 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım´ın imzası ile TBMM Başkanlığı´na sunulduğunu hatırlatan Gündoğdu, şu ifadeleri kullandı:

?1990´lardan beri devam eden sosyal güvenliği özelleştirilme/piyasalaştırma sürecinin, neoliberalizmin sosyal güvenliği tasfiye programının yeni bir halkası olan ve kamuoyunda ?Zorunlu BES? olarak bilinen düzenleme, kabul edilmesi mümkün olmayan bir dayatmadır.  Her ne kadar iki ay içerisinde ?sözleşmeden cayma? hakkı getiriliyorsa da, işçilerin imzalamadıkları bir sözleşmeden ?caymaları? başlı başına hukuki bir garabettir. Zorunlu BES uygulaması Anayasa´nın sosyal devlet ilkesi ile sosyal güvenlik, sözleşme hürriyeti ve mülkiyet hakkına ilişkin hükümlerine de aykırıdır. Yasa tasarısı sosyal devlet ilkesine aykırıdır çünkü sosyal güvenlik herkes için zorunludur, vazgeçilmezdir ve Anayasanın 60. Maddesine göre ?herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir ve devlet bu güvenliği sağlayıp gerekli teşkilatı kurmakla yükümlüdür.? Devlete düşen görev BES´e değil, çalışanların hali hazırda prim ödediği kamusal sosyal güvenlik sistemine daha fazla katkı yapmaktır. İşçi sınıfının ihtiyacı zorunlu bireysel emeklilik sistemi değil herkese parasız ve nitelikli sağlık ve sosyal güvenlik hakkıdır. İşçilerin, imzalamadıkları sözleşmeden iki ay sonra cayma hakkı tanınsa da, özel bir sigorta programına üye olmaya zorlanması, kendi arzusu dışında ücretlerinden kesinti yapılması hukuksuzluktur.?

Tüm bu hukuki itirazların yanı sıra bir önemli noktanın da zorunlu BES ile işçilerin yoksullaşacağını kaydeden Gündoğdu, ?Asgari ücretlilerden 50 Lira civarında bir kesinti yapılacak, yüksek ücretlerde ve sendikalı-toplu sözleşmeli işyerlerinde bu rakam çok daha yukarılara çıkacaktır. Düşük ücretli ve asgari ücretli işçilerin yüzde 20´lik vergi dilimine girmeye başlamış olması yoksullaşmayı daha da artıracak, asgari ücretliyi hem BES hem de vergi dilimindeki artış vuracak, böylece yaşamını açlık sınırının altında sürdürmeye çalışan asgari ücretli için, kesinti yapılan her ay daha da zor yaşam koşullarını beraberinde getirecektir. Devlet katkısı ile bireysel emeklilik dayatması, devlet kesesinden özel sigortaların finansmanı demektir. Unutulmasın ki devletin vergi gelirlerinin önemli bir bölümü ücretlilerden sağlanmaktadır. Yani devlet işçilerden aldığı parayla finansal sermayeyi destekleyecektir. Bu da yetmeyecek ?Kanal İstanbul? gibi ?çılgın projeler? ile yandaş inşaat şirketlerine kaynak aktarılacaktır. İşçilerin ödediği vergilerle, işçilerden kesilen paralarla sermayenin beslenmesi kabul edilemez bir yolsuzluktur. Borç içerisinde yaşamlarını sürdürebilen işçilerin tasarruf yapması için zorla ceplerine el uzatmak çözüm değildir. Ülkede tasarruf oranları artırılmak isteniyorsa, çare işçilerin gelirlerini artırmaktır. Zorla tasarruf olmaz, ücretlerin artışıyla, ücretlere zam yaparak işçilerin tasarruf etmeleri olanaklı hale gelir. ?Zorunlu BES uygulamasına hayır? diyen DİSK, bu talebi işçilerin 3 Acil Talebinden biri olarak ilan etmiştir. Bunun yanı sıra diğer iki talebimizi ifade eden ?Tüm taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro? ve ?Kıdem tazminatıma dokunma? sloganlarıyla mücadelemizi büyüteceğiz.?İşçilerin 3 Acil Talebi? için mücadeleyi işyerlerinde, meydanlarda yükseltmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz? dedi.(HABER MERKEZİ)

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
private lender
15.08.2016 13:32:27
Bir kredi acil ihtiyaci vardir? Bilgisayarinizda bir kredi banka veya finansal bir firma verilmedigi? Mali yardim ihtiyacin var mi? Faturalarinizi ödemek ya da bir ev satin almak için bir kredi ihtiyacin var? Kendi isine sahip olmak istiyorum ve sana yardim borç? Ögrenci kredisi ihtiyaciniz var? Düsük faiz orani % 3 ile mali yardim için bize bugün. CONTACT US TODAY.and bkz: Eger biz kredinizi e-posta olsun degil: privatelender2016@gmail.com

CHP’Lİ BULUT, “BÜTÇE KEYİF ÇAYI ÖNERİYOR” (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Yunanistan,Afgan göçmenleri denize itti (VİDEOLU HABER)

Besicilerin saman telaşı başladı

Ekonomik güven endeksi yüzde 8.5 azaldı

Sanayi üretimi Nisanda % 0,9 arttı

Tamer Son, ?Konut Yatırımı İçin En Cazip Dönem?

İnşaatın ilk 4 aylık karnesi zayıf

Limon değerleneceği güne kadar yatağa giriyor

Fitch, Türkiye´nin kredi notunu açıkladı

ANAVARZA BAL´IN 2018 HEDEFİ YÜZDE 40 BÜYÜME

Linyitin kalorisini arttıran buluş 1 milyar TL tasarruf sağlayacak

BAYRAKTAR, "CEVİZ ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜYÜZ?

Domateste firma kısıtlaması

Türkiye´deki dolar milyarderlerinin sayıları azaldı, servetleri arttı

Rus uzmanlar Türk domates üreticilerini teftiş edecek

Domatesin Rusya´ya ihracat tarihi belli oldu

11. ÇUKUROVA MOBİLYA DEKORASYON FUARI YENİ İŞ ORTAKLIKLARINA İMZA ATTIRIYOR

ADANA´DA MOBİLYA FUARI YARIN AÇILIYOR

LEXUS ADANALILARA TANITILDI

Resmi Rezerv Varlıkları Temmuz´da azaldı

İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu