DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI´NDAN BÖLGE ÜLKELERİNE ´ZEYTİN DALI HAREKATI´ BİLGİLENDİRMESİ
GÜNDEM 21.01.2018 14:36:20 218 0

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI´NDAN BÖLGE ÜLKELERİNE ´ZEYTİN DALI HAREKATI´ BİLGİLENDİRMESİ

Dışişleri Bakanlığı, bölge ülkeleri Ürdün, Irak, Lübnan, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan büyükelçilerine ´Zeytin Dalı Harekatı´ hakkında bilgilendirme yapacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, bugün bakanlığa çağrılacak Suriye´ye komşu Ürdün, Irak, Lübnan, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan büyükelçilerine "Zeytin Dalı Harekatı" hakkında bilgilendirmede bulunacak.

Dün de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin´in yanı sıra İran´ın Ankara´daki büyükelçilik misyon şefleri, Dışişleri Bakanlığına çağrılarak harekat hakkında bilgilendirilmişti.

CENTCOM KOMUTANI VOTEL: TÜRKİYE AFRİN OPERASYONU KONUSUNDA BİZE BİLGİ VERDİ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, ´Afrin´in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını´ ve ´Türkiye´nin Afrin´e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini´ kaydetti.

Votel, Ortadoğu´da görev bölgeleri arasında seyahat ederken uçakta basın mensuplarına Afrin operasyonu hakkında kısa bir açıklama yaptı.

´AFRİN OPERASYON ALANIMIZ DEĞİL´

Joseph Votel, Türkiye´nin dün başladığı operasyon konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve Afrin bölgesinin kendi operasyon alanları olmadığını kaydetti. CENTCOM Komutanı, "Askeri kaynaklarımızla bu bölgeye (Afrin) belirgin bir dikkatimizi veriyor değiliz" şeklinde konuştu.

Votel, Türkiye´nin niyetini bilmediğini ancak söz konusu Afrin operasyonunun IŞİD´le mücadeleye yapacağı etki konusunda endişe ettiklerini dile getirerek, "IŞİD ile Suriye´deki mücadele devam ediyor. Halen bu konu üzerine oldukça odaklanmış durumdayız ve onların kontrol ettiği yerleri geri almak için ortaklarımızla çalışmaya devam ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Amerikalı komutan ayrıca Türk yetkililerin kendilerine Menbiç´e yönelik bir operasyondan bahsetmediğini de sözlerine ekledi.

RUSYA: ?TÜRKİYE´NİN AFRİN HAREKÂTI SOÇİ´DEKİ KONGREYİ ETKİLEYEBİLİR?

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma´nın Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin Suriye´nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde başlattığı Zeytin Dalı Harekatı´nın Soçi´de toplanması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´ni etkileyebileceğini söyledi.

Şamanov, "Karmaşık bir durum. Suriye yönetimi daha önde özellikle Afrin olmak üzere iç işlerine müdahale edilmesini kabul etmeyeceğini belirtmişti ve bu durum, 29 ve 30 Ocak´ta yapılması planlanan Soçi´deki Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kapsamındaki etkinlikleri bir şekilde etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´nin 30 Ocak´ta Rusya´nın Soçi kentinde yapılması bekleniyor. Son açıklamalarında kongrenin 30 Ocak´ta yapılacağı ve 1 gün süreceği konusunda açıklık getiren Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye´nin yeni anayasası üzerindeki çalışmaların başlamasının planlandığı kongreye, hem hükümet temsilcilerine, hem de iç, dış ve silahlı muhaliflere söz hakkı tanınacağını açıklamıştı.

 KOSAÇEV: ?AFRİN HAREKATI, SURİYE´DEKİ KIRILGAN MÜZAKERE SÜRECİNİ TEHLİKEYE ATABİLİR?

Rus senatör Kosaçev, Türkiye´nin başlattığı Afrin harekatının endişe verici olduğunu ve Suriye´deki kırılgan müzakere sürecini tehlikeye atabileceğini belirtti. Kosaçev, Türkiye´ye harekat düzenlemeye yönelten unsurun ABD´nin Kürtlerle işbirliği olduğunu da söyledi.

Zeytin Dalı harekatıyla ilgili Facebook hesabından bir açıklama yayınlayan Konstantin Kosaçev, "Suriye´den endişe verici haberler geliyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Afrin´de başlattığı ´terörle mücadele operasyonu´, elbette endişeden başka bir şey yaratmıyor" ifadelerini kullandı.

Kosaçev, bu çok boyutlu ve karmaşık çatışmada öngörülebilir yeni can kayıplarının yanında, bombardımanların halihazırda kırılgan olan ve Türkiye´nin de garantör olduğu müzakere sürecini tehdit edebileceğini kaydetti. (Haber Merkezi)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli