DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ?İDLİP SALDIRISINI GERÇEKLEŞTİREN TARAF UYARILMALI?
DÜNYA 5.04.2017 16:38:19 312 0

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ?İDLİP SALDIRISINI GERÇEKLEŞTİREN TARAF UYARILMALI?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ?Benzer ihlallerin tekerrürünün önlenmesi konusunda diğer iki garantör ülkeye sorumlulukları hatırlatılmıştır,? dedi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Suriye İdlib´te rejim tarafından gerçekleştirildiği bildirilen  kimyasal saldırıya ilişkin, ?Ateşkes düzenlemesinin selameti ve devamı bakımından son derece riskli bir durum oluşturan bu saldırıyı gerçekleştiren tarafın uyarılması ve benzer ihlallerin tekerrürünün önlenmesi konusunda diğer iki garantör ülkeye sorumlulukları hatırlatılmıştır? dedi. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu, İdlip´te rejim tarafından gerçekleştirilen kimyasal saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye´nin Suriye´de 30 Aralık 2016 tarihinde ateşkesin yürürlüğe girmesi ile ülke genelinde çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin tespit edilerek tekerrür etmesinin önlenmesi hedefiyle yoğun çaba harcadığını vurgulayan Müftüoğlu, ?Ateşkes ihlallerini tespit etmek ve ihlallerin sorumlularının bunları tekrar etmelerini önlemek amacıyla Rusya ile ikili düzeyde bir ateşkes izleme mekanizması kurulmuş, bu mekanizmanın derlediği bilgiler BM ve Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkeleriyle de paylaşılmıştır. Astana toplantılarında ateşkesin güçlendirilmesi yolunda atılan adımlar bağlamında son olarak 14-15 Mart 2017 tarihli toplantıda İran da resmen anlaşmanın garantörü olduğunu duyurmuştur. Ateşkes mekanizması ve bunun güçlendirilmesi sürecinde ülkemiz, ateşkese taraf olan sahadaki muhalif grupların anlaşmaya riayet etmeleri yolunda çaba gösterme sorumluluğunu, Rusya ve İran da Suriye rejimi ile onun destekçilerinin ateşkes düzenlemesinden kaynaklanan mükellefiyetlerine riayet etmesini sağlama sorumluluğunu üstlenmiştir. Suriye rejimi hava unsurlarının dün İdlib´in Han Şeyhun kasabasında gerçekleştirdiği kimyasal saldırının ardından Rusya ve İran´ın Ankara Büyükelçilikleri nezdinde derhal girişimlerde bulunularak, bu menfur saldırının ateşkes düzenlemesinin son derece ağır bir ihlalini teşkil ettiği muhataplarımızın dikkatine getirilmiş, ateşkes düzenlemesinin selameti ve devamı bakımından son derece riskli bir durum oluşturan bu saldırıyı gerçekleştiren tarafın uyarılması ve benzer ihlallerin tekerrürünün önlenmesi konusunda diğer iki garantör ülkeye sorumlulukları hatırlatılmıştır? ifadelerini kullandı.  (İHA)

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ?VURULAN TERÖRİSTLERE AİT KİMYASAL SİLAH DEPOSU?

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada da , İdlib´de Suriye uçaklarının saldırısı sonucu, teröristlere ait bir kimyasal silah deposunun vurulduğu belirtildi. İdlib´de Rusya ve Suriye´nin kimyasal saldırıda bulunduğu ileri sürülmüştü.

Sputnik Haber Ajansının haberine göre de Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İdlib´de gerçekleşen ve çeşitli kaynaklar tarafından Rusya´nın ya da Suriye´nin kimyasal saldırısı olarak gösterilmeye çalışılan olaya ilişkin açıklama yaptı.

KİMYASAL GAZLAR IRAK´A SEVKEDİLİYOR

Konaşenkov, Suriye´nin İdlib kentinde, militanların ürettiği kimyasal silahları içeren bir mühimmat deposunun Suriye ordusuna ait uçaklar

Hava saldırısı, İdlib´in Han Şeyhun bölgesinde militanlara ait en büyük silah depolarından birisine yönelik olarak gerçekleşti. Konaşenkov, deponun zehirli gazların üretimi ve saklanması amacıyla kullanıldığını söyleyerek, kimyasalların Irak´a sevkedilmekte olduğunun, Irak´ta bu gazların kullanıldığının uluslararası örgütler ve Irak tarafından da teyit edildiğinin altının çizdi.

´HALEP´TEKİ ÖRNEKLERLE AYNI´

Konaşenkov ayrıca, aynı kimyasal mühimmatın, Rus askeri uzmanların 2016 yılı sonunda örnekler topladığı Halep´te de militanlar tarafından kullanıldığını belirtti. Konaşenkov, Savunma Bakanlığı´nın bu bilginin bütünüyle objektif ve teyit edilmiş olduğunu onayladığını vurguladı.

Açıklamaya göre, Han Şeyhun´da kimyasal saldırıya maruz kalan sivillerde görülen bulgular, Halep´te görülenlerle aynı.

İdlib´de yaşanan ölümlerin Rusya ya da Suriye hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen kimyasal bir saldırı olduğu ileri sürülmüştü. Rusya´dan yapılan açıklamada bölgede Rus uçaklarının hava saldırısı gerçekleştirmediği belirtilirken, Suriye ordusu ise kimyasal silahlara sahip olmadığını hatırlatmıştı.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli