DİJİTAL EKONOMİ, ABD VE ÇİN’İN HAKİMİYETİNDE
DÜNYA 8.09.2019 12:23:00 631 0

DİJİTAL EKONOMİ, ABD VE ÇİN’İN HAKİMİYETİNDE

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Dairesi (UNCTAD) dünyadaki dijital ekonomiyi değerlendiren ilk raporu ‘Digital Economy Report 2019’u yayınladı.

Raporda ülkeler, bölge ve kıtalar arasında dijital ekonomideki farklılıklar ve gelişmeler tüm ayrıntılarıyla ele alındı, dijital ekonomi pastasında en büyük payı ABD ve Çin’in aldığı, yedi dev dijital platformun pazarın üçte ikisine hakim olduğu belirtiliyor.

Raporda son derece dijitalleşmiş ülkelerle düşük düzeyde dijitalleşen ülkeler arasındaki farkların çok büyük olduğu, eğer bu farklar kapanmazsa gelecekte eşitsizliğin daha da artacağı öne sürüldü. Dijital eşitliğin azaltılması için daha iyi bir küresel işbirliği gerektiği kaydedildi.

UNCTAD tarafından yayınlanan ilk ‘Dijital Ekonomi Raporu’, dijitalden elde edilen gelirlerin giderek arttığını, küresel ekonomi pastasından giderek daha büyük bir pay aldığına işaret ediyor.

‘Dijital Ekonomi 2019 Raporu’nda, dünyada dijital ekonomik pazarın büyük bir çoğunluğuna ABD ile Çin’in hakim olduğu, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinin dijital alanda çok geride kaldığı belirtildi.

VOA Amerika'nın Sesi internet sayfasında yer alan habere göre, Raporun ön sözünü yazan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın yarısından fazlasının sınırlı internet erişimine sahip olması nedeniyle dijital gelirlerde dünyada ciddi bir eşitsizlik yaşandığını belirterek, “ Özellikle Afrika ve Latin Amerika'daki ülkeleri rekabetin oldukça gerisinde kalıyor. Dünyanın her tarafına internet erişiminde eşitlik getirip dijital ekonomideki farkın kapatılması için hepimiz çalışmalıyız. Herkes için bir dijital ekonomi oluşturmak şart” dedi.

Rapora göre küresel dijital ekonomiye damgasını ABD ve Çin vuruyor. Küresel dijital harcamaların yaklaşık yüzde 50’si Çin ve ABD’ye gidiyor. Dijital patentlerin yüzde 70’i ABD ve Çin’e ait. Bulut teknolojisi pazarının yüzde 75’ine de ABD ve Çin hakim. Dünyanın en büyük yedi dijital platform şirketi ise yine bu iki ülkeye ait.

Piyasanın hakimi yedi dev platform

Rapora göre, dünyada dijital ekonomiye yedi büyük marka hakim. Dijital platformlar olarak anılan bu markalar, ABD’li Microsoft, Apple, Amazon, Google, Facebook ve Çinli Tencent ile Alibaba.

Bu yedi marka küresel dijital ekonomide pastanın üçte ikisine hakim durumda. Arama motorları pazarının yüzde 90’ına ise Google hakim.

Çin’de Tencent firması WeChat ile Ali Baba’da mobil ödeme sağlayıcısı Alipay ile Çin’deki pazarın neredeyse tamamına sahip.

Sosyal medya alanında ise Facebook ülkelerin yüzde doksanında bir numaralı sosyal medya platformu durumunda.

Dev platformlar agresif bir rekabet içindeler

Raporda, bu şirketlerin zirvede kalmak, rekabet etmek, hizmet alanlarını genişlemek için agresif bir şekilde mücadele ettiğini belirtiyor. Yedi dev platformun girdikleri ülkelerin pazarlarında siyasilerle işbirlikleri, lobi faaliyetleri, çok uluslu şirketlerle stratejik ortaklıklar kurarak agresif bir şekilde rekabet ettikleri belirtiliyor.

Rapor, dijital ekonomiden elde edilen kazancın daha adil bir şekilde dağılmasını sağlanması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli