?DEVLET ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKSIN?
SİYASET 3.05.2017 12:41:16 253 0

?DEVLET ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKSIN?

Tüm dünyada 1 Mayıs İşçi Bayramı´nın kutlandığı gün Adana´da 16 yaşındaki bir çocuk işçinin iş kazasında yaşamını yitirmesini TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, ?Devlet çocuklarına sahip çıksın? dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, Adana´daki 16 yaşındaki çocuk işçinin ölümünü gündeme getirerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu´na, çocuk işçileri sordu.

CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, 1 Mayıs´ın tüm dünyada ve Türkiye´de işçi ve emekçilerin bayramı olarak kutlanırken Adana´da 16 yaşındaki çocuk işçi Ömer Faruk Sever´in çalıştığı mobilya atölyesinde yük asansörü ve duvar arasına sıkışarak feci şekilde can verdiğini hatırlatarak konuyu TBMM´ye taşıdı. Türkiye´de artan işsizlik ve güvencesiz çalışmanın yanında, tarım sektörü başta olmak üzere birçok sektörde çocuk işçilerin çalıştırıldığını vurgulayan Özdiş, hükümetin bu konuda acilen tedbirler almasını istedi.

NEDEN EĞİTİM SİSTEMİ Mİ?

Türkiye´de son 15 yılda AKP iktidarıyla birlikte eğitim sisteminin sürekli değiştiğini ve son olarak 4+4+4 sisteminin çocuk işçiliği konusunda etkili olduğunun iddia edildiğini belirten Özdiş, ?Eğitim sistemindeki yaşanan olumsuz tablo nedeniyle çocuklar çalışmaya yönlendirilmektedir. Cezai yaptırımların uygulanmaması veya eksik uygulanması nedeniyle çocuklar ucuz veya ücretsiz işgücü olarak görülmektedir. TÜİK 2012 verilerine göre Türkiye´de 893 bin çocuk işçi bulunmakta ancak bu rakamın kayıt dışı çalışanlarla beraber 2 milyona yaklaştığı bilinmektedir. Hükümet çocuk işçiliğinin önüne geçmek için acil önlemler almalıdır? dedi.

BİR CANIN BEDELİ 30 BİN TL

2013 yılında yine Adana´da 13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız´ın plastik enjeksiyon makinesine sıkışarak can vermesi sonucu açılan davada işverenine 30 bin 40 TL ceza verilmesini de hatırlatan CHP Milletvekili Özdiş, TBMM´ye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Mehmet Müezzinoğlu´nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:

?1-2002 yılından bu yana resmi rakamlara göre çocuk işçi sayısı nedir?

2-2002 yılından bu yana yaşanan toplam iş cinayeti sayısı nedir? Bu iş cinayetleri içerisindeki çocuk işçilerin sayısı ve oranı nedir?

3-Çocuk işçi çalıştırmanın kanunlarımıza ve Türkiye´nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere göre cezai yaptırımı nedir? 2002 yılından bu yana bu yönde kaç şirket ve firmaya bu yönde ceza uygulanmıştır? Bu cezaların tutarı nedir, ne kadarı tahsil edilmiştir?

4-Sürekli değişen eğitim sisteminin ve özellikle 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğin artmasında önemli bir etkisi olduğu iddia edilmektedir. Bu konuda herhangi bir araştırmanız var mıdır?

5-2013 yılında yine Adana´da13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız´ın plastik enjeksiyon makinesine sıkışarak can vermesi, hastaneye trafik kazası geçirdi diye getirilmesi ve işverenine açılan davada 30 bin 40 TL ceza verilmesi, bunun 24 taksite bölünmesi gibi uygulamalar çocuk işçiliğinin artmasına sebebiyet vermemekte midir?

6-Çocuk işçiliğin önüne geçmek için acil ve öncelikli olarak uygulamayı düşündüğünüz politikalarınız nelerdir? ?


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli