DEMİRTAŞ: ?AKP ile Koalisyon Kurma İhtimalimizin Olmadığını iİade ettik, O Noktadayız
SİYASET 9.06.2015 16:02:03 1180 0

DEMİRTAŞ: ?AKP ile Koalisyon Kurma İhtimalimizin Olmadığını iİade ettik, O Noktadayız"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, koalisyon tartışmalarıyla ilgili, "Biz şart öne sürmedik. HDP`nin ortaya koyduğu şart şurt yok. Partimiz bütün yetkili kurullarıyla seçim sonuçlarını ve olası ihtimalleri tamamıyla değerlendirecek dedi.

ANKARA (İHA) - HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi`nin ardından ilk kez HDP Genel Merkezi`ne geldi. Girişte gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan`ın "HDP bundan sonra çözüm sürecinin ancak filmini yapar" sözlerine ilişkin, "Çözüm süreci ve Türkiye`nin iç barış arayışı, Kürt sorununun çözümü çok önemlidir. Seçimlere heba edilmeyecek, taktik olarak yaklaşılmayacak, stratejik bir mevzudur bizim açımızdan. Herkesin daha serinkanlı daha sağduyu yaklaşması, açıklamalarını buna göre yapması lazım. Çözüm süreci şu veya bu şekilde ilerleyecek, başarıya ulaşacaktır. Hepimizin barışa ihtiyacı var. Eski hükümet adına konuşanların da yeni dönemde daha parlamento oluşmadan, hükümet şekillenmeden çözüm süreci karşıtı, çözüm sürecini hiçleştireni çözüm sürecini bir taktikmiş gibi ele alan yaklaşımlara prim vermemesi lazım. Türkiye toplumu bizden çözüm bekliyor" dedi.

"HENÜZ BİR PLANLAMA YOK"
İmralı ile yakın dönemde bir görüşme planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine Demirtaş, "Henüz bir planlama yok. Tabii ki parlamento şekillenecek. Aslında HDP heyetinin bir an önce İmralı`ya gitmesini önemsiyoruz. Çözüm süreci tartışmaları ve aciliyeti, kaldığı yerden sürmesi hepimiz açısından önemli fakat bu sadece HDP`nin omuzlarına yüklenecek bir sorumluluk değil. Biz hazırız elbette ama diğer partilerin de aynı düzeyde, aynı ciddiyette yaklaşmasını bekliyoruz. Sadece HDP`liler olarak değil, bütün Türkiye bunu bizden bekliyor" yanıtını verdi.

KOALİSYON TARTIŞMALARI
Demirtaş, koalisyon tartışmalarına yönelik ise, "Biz şart öne sürmedik. HDP`nin ortaya koyduğu şart şurt yok. Partimiz bütün yetkili kurullarıyla seçim sonuçlarını ve olası ihtimalleri tamamıyla değerlendirecek. Biz AKP ile koalisyon kurma ihtimalimizin olmadığını ifade ettik, o noktadayız" dedi.
İsimleri yolsuzluk ve rüşvete karışan 4 eski bakanla ilgili HDP`nin bundan sonraki tavrının ne olacağı sorusuna Demirtaş, "Önceki dönem tavrımız ne ise aynısı olur. Biz bu dönem yolsuzluk soruşturmasının tekrar açılması için hazırız. Yüce Divan`a sevki konusunda da partimizin tutumu nettir. Mutlaka soruşturulması, hesabının sorulması lazım. Yeni dönem parlamentosunda bunları başarabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYABİLECEK GÜÇTEYİZ"
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan`ın, "Madem yüzde 13 oy aldılar, Kandil`e çağrı yapsınlar ve PKK`ya silah bıraktırsınlar" açıklamalarına yanıt veren Demirtaş, şöyle devam etti:
"Kalıcı barışı sağlamak için daha güçlü imkanlara sahibiz. Hep birlikte elimizi taşın altına koyabilecek güçteyiz. Demokratik siyaset güçlenmiştir. Ama AKP`liler bize oradan talimat yağdırmaktan vazgeçsinler. Yani öyle `dağdaki gelmiş bağdakini susturuyor`, dağdaki kim, bağdaki kim? Hepimiz bu memleketin sahibiyiz, hepimiz ortak vatanda eşit yurttaşlarız. Siyasi partiler olarak da topluma karşı eşit sorumluluk sahibiyiz. İktidarı kaybedince hırçınlaşmaya gerek yok. İktidar, koltuklar sizin tapulu malınız değildi, halkın malıdır. Öyle koltuk elden gidince paniklemenin, öfkelenmenin, saraylara kapanmanın bir anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir demiştik. İktidar, güç, muktedirlik gelip geçicidir. Şimdi halk koalisyon yapın diye hepimize talimat verdi. Diğer partiler de bunları değerlendirecektir. Türkiye toplumunun yararına olan en doğru sonuç ne ise hep birlikte onu başaracağız. Paniğe, korkmaya gerek yok."

"BAZI YERLERDE İTİRAZLARIMIZ SÜRÜYOR"
HDP`nin parti organlarının üç gün boyunca tartışmalar yürüterek seçim sonuçlarını değerlendireceğini belirten Demirtaş, bazı bölgelerde seçim sonuçlarına yapılan itirazlara ilişkin, henüz netleşen bir durum olmadığını vurguladı. Demirtaş, "Bizim de itirazlarımız var, diğer partilerin de itirazları var. Değişebilir tabii ki bazı yerlerde 200, 300 oyla vekil sayısı değişiyor. Arkadaşlarımız özellikle iptal edilen, geçersiz sayılan oylar konusunda bazı yerlerde itirazlarını sürdürüyorlar" dedi.
İstanbul ve Batman gibi yerlerde sonuçlarını henüz netleşmediğine dikkat çeken Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu`nun (YSK) sonuçları 10 gün içerisinde ancak açıklayabileceğini ve bu süre zarfında parlamento aritmetiğinin değişebileceğini kaydetti.

DEMİRTAŞ`I EN ÇOK SEVİNDİREN SONUÇ
"Sizi en çok şaşırtan sonuç hangi ilden geldi?" sorusuna da yanıt veren Demirtaş, "Türkiye`nin her yerinde oyumuzu artırdık. 81 ilde oyunu artıran tek partiyiz. Türkiye`nin her yerinde oyumuz arttı. Bu çok sevindirici bir şey. 81 ilin 81`inde de oy kaybeden tek parti var, o da AKP. Bu da beni çok sevindirdi" dedi.
"Emanet oy" tartışmalarına açıklık getiren Demirtaş, "Karşılaştığımız birçok insan seçim kampanyası boyunca yüzümüze, `biz bu seçimde HDP`ye emaneten oy vereceğiz, bizim partimiz başka ama HDP sözünde durur, demokratik bir program uygularsa biz artık HDP`li olacağız.` Ama bu seçimde `geçici olarak HDP`liyiz` diyen insanlar vardı. Bunun sayısı yüzdür, bindir hiç önemli değil, 1 kişi bile olsa bizim için değerlidir. Biz onlara teşekkür ettik, sözümüzün arkasındayız. `HDP olarak demokrasi, barışı ve özgürlüğü devam ettireceğiz` mesajı veriyoruz. Yoksa HDP emaneten barajı geçmiştir diye bir durum yok. HDP çok güçlü bir tabanla barajı aşmıştır" ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı