Demirtaş: ?KCK Ateşkes Karşılıklı Olmalı Diyor?
SİYASET 13.07.2015 23:14:34 269 0

Demirtaş: ?KCK Ateşkes Karşılıklı Olmalı Diyor?

HDP Eşbaşkanı ?KCK´nın yaptığı açıklamada tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve Ateşkesi ihlal eden askeri baraj, yol konularının durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacakları şeklinde gibi bir açıkla

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş HDP Genel Merkezi´ne girişinde gazetecilerin sorularını cevapladı ve koalisyon tavrını ve Bülent Arınç´ın sözlerini değerlendirerek şöyle konuştıu:  "Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Umut ediyorum ki Türkiye toplumunun beklentisi olan barışa, özgürlüğe dair bir gelişmeyi vesile olur. Başbakan Davutoğlu ve heyeti partimizi ziyaret ettiğinde görüşlerimizi ifade edeceğiz.

Partimize dönük seçim kampanyası döneminde başlayan sonrasında devam eden çok haksız, hakaretvari saldırılar ve ithamlar var. Bütün bunların büyük kısmı asılsız, temelsiz, asparagas iddialara, sansasyonel haberlere veya bilgilere dayalı söylemlerdir. Yalan, yanlış haber üzerinden algı yaratmaya çalışıyorlar. Ben Sayın Bülent Arınç´a şunu açık ve net şekilde ifade ediyorum; Biz Halkların Demokratik Partisi olarak bütün kararlarımızı şu gördüğünüz binada alırız. Bizim için burada alınan kararlar dışında başka hiçbir karar geçerli değildir. Bizim adımıza kimse karar almadı, alamaz. Fakat sen kendi partin işin bunu söyleyebiliyor musun? ´Benim partimin bütün kararları AKP Genel Merkezi´nde alınır´ diyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum, HDP Genel Merkezi dışında hiç bir yerde partimiz adına karar alınamaz"

Ateşkesin bittiği yönündeki açıklamalara yönelik ise Demirtaş, iki buçuk yıl boyunca süren sürecin gerilimli ve kritik aşamasında olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

 "Biz sürecin bir an önce kaldığı yerden değil, daha ileri bir noktadan başlamasını ve sonuçlandırılmasını söylüyor ve düşünüyoruz. Fakat ´süreç yoktur, Kürt sorunu yoktur, Dolmabahçe mutabakatı yanlıştır, taraflar yoktur, masa yok´ diyen biz değiliz. Cumhurbaşkanı bunları söylemiştir. Şimdi ´süreç var mıdır, yok mudur, Ateşkes var mıdır, yok mudur´ onun kararın biz vermiyoruz. Süreci devam etmesi gerektiği, barışa ulaşması gerektiği kaynanasını paylaşmaktadır. KCK´nın yaptığı açıklamadan biz şunu anladık; tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar. Ateşkes karşılıklı olmalıdır ve Ateşkesi ihlal eden askeri baraj, yol konularının durması gerektiği, durmazsa misilleme yapacakları şeklinde gibi bir açıklama olarak okuduk. Tümüyle ateşkesin sonlandığı, ateşkese uymayacakları şeklinde okumadık."

Çözüm sürecine ilişkin ise Demirtaş şunları söyledi:

"Üç aya yakındır kesintisiz tecrit uygulanıyor. Kendisiyle istediğiniz kişinin, istediğiniz kadar süreyle görüşmesine izin veriyorsunuz. Karşılıklı barış süreci müzakere ediyorsunuz. Bu yılki yaklaşım. Sayın Öcalan´ın ciddi katkıda sunabilecek durumda olduğunu düşünüyorum. Fakat bunun yolu sadece HDP heyetlerinin gitmesiyle olmaz. Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Gözlemci heyetler, Parlamento´nun dahil olduğu, dış dünyaya ne olup bittiğini aktarabildiğiniz, karşılıklı güvene dayalı müzakere sürecinin başlaması lazım ki, bir an önce gerilimli ortamdan çıkabilelim, kalıcı barışa ulaşabilelim. Aklı başında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı barış sürecine destek vermesi lazım. Türkiye şu anda cehennemin tam orta yerindedir. Libya´dan Lübnan´a, Yemen´den Filistin´e, Suriye, İran´a kadar. Bütün bu coğrafya içinde Türkiye eğer yangınlardan korumak istiyorsak, elimizdeki en güçlü imkan barış, çözüm sürecidir. Onu kimsenin elinin tersiyle itme lüksü olamaz"

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,41% 0,09
  • EURO

    34,52% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2381,04% 0,05
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00
  • Perşembe 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 24.1 ° / 17.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 24.1 ° / 16.4 ° Orta kuvvetli yağmurlu