Davutoğlu´ndan terörle mücadele vurgusu
SİYASET 10.09.2015 12:08:33 253 0

Davutoğlu´ndan terörle mücadele vurgusu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşmenin gündemine ilişkin bilgi vererek, "Özellikle Avrupa´da terörün finansmanı konusunda atılması gereken adımlar ve bu çerçevede ortak bir çaba ihtiyacı bir kez daha gündemimizdeydi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Resmi Konutu´nda Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ile yaptığı görüşme sonrası ortak basın açıklaması yaptı. Görüşmenin son derece verimli geçtiğini belirten Davutoğlu, "Bugün gündemimizde 3 ana konu vardı, ikili ilişkiler yanında. Bu ise tabii bütün dünyayı ilgilendiren ve artık sadece Türkiye´nin, komşu ülkelerin, Avrupa´nın değil bütün bir insanlığın meselesi haline gelen mülteci sorunu. Kendisiyle bu sorunun herşeyden önce insani boyutu konusunda ortak bir perspektif taşıyor olmamızdan büyük bir memnuniyet duydum. Uzun yıllar boyunca, son 4 yıl içinde mülteci sorunu çevre ülkelerin sorunu olarak görüldü. Türkiye, bu dönemde 2 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlayarak dünyanın şuan itibarıyla en çok mülteci barındıran ülkesi oldu. Biz, bunu yaparken insani bir görevi yerine getirmek için yaptık. Irk, mezhep, din ayrımı gözetmeden Suriye´den, Irak´tan diğer ülkelerden gelen mültecilere salt insani bir perspektifle baktık. Aynen Aylan´ın bir Suriyeli 3 yaşındaki çocuğun cansız bedeninin ruhumuzda uyandırdığı izler gibi. Şu anda bu Suriye mülteciler krizi Avrupa kapılarına dayandı. Avrupa´ya dönük olarak da çok ciddi bir yeni bir sorun alanı oluşturdu. Ben de Avrupa´da bu konu derinden tartışılıyor ve geçtiğimiz günlerde Avrupa gazetesinde Türkiye´nin perspektifini yansıtan bir makale kaleme almıştım. Dolayısıyla bu meselenin Türkiye ve Avrupa´yı ilgilendiren ortak bir konu olarak ele alınması hepimiz için önemli. Bugün Avrupa´da mülteciler konusunda ortaya çıkan duyarlılık ve bir anlamda acil eylem ihtiyacı geç kalmış olsa da olumlu bir gelişmedir ve bu konuda Avrupa Birliği mekanizmalarının harekete geçmiş olması hem mülteciler hem bu sorun için önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Tusk´la bu konuları çok dostane bir şekilde paylaştık ve önümüzdeki dönemde mülteci sorunun acil boyutlarını ele alabilecek şekilde istişarelerimizin devam etmesi, çok etkin bir istişare ve istişari mekanizma kurulması konusunda da ortak perspektifini paylaştık. Bu konu zamana bırakılacak, ertelenecek bir konu değildir. Aksine, dakika bile kaybetmeksizin Suriyeli, Iraklı ve mülteciler konusunda Türkiye ve Avrupa Birliği´nin ortak tavır alması önem taşıyor. Bu çerçevede hem atılacak adımlar hem de külfeti konusunu da ele almak üzere bundan sonra da görüşmelerimiz devam edecek. Tabii Suriye krizinin temel sebepleri üzerine yoğunlaşmak gerektiği de ortada."

TERÖRE KARŞI VERİLEN MÜCADELE
İkinci konunun ´teröre karşı verilen mücadele´ olduğunu belirten Davutoğlu, "Sayın Tusk´a PKK, DEAŞ, DHKP-C gibi terör örgütlerinin Türkiye´ye karşı başlattığı saldırılar konusunda gösterdikleri dayanışma için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu gelişmeler gösteriyor ki terör ırk, din, mezhep ayrımı göstermeksizin bir insanlık suçudur. Avrupa Birliği´nden, bütün Avrupa ülkelerinden DEAŞ´a karşı yürütülen mücadelede omuz omuza olduğumuz gibi son haftalarda onlarca vatandaşımızı ve güvenlik görevlimizi haince, hunharca şehit eden PKK terörüne karşı da aynı omuz omuza olma sorumluluğumuzu bir kez daha paylaştım. Bu teröre karşı mücadele bağlamında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aktardık. Özellikle Avrupa´da terörün finansmanı konusunda atılması gereken adımlar ve bu çerçevede ortak bir çaba ihtiyacı bir kez daha gündemimizdeydi. Bir kez daha terörde şehit verdiğimiz aziz güvenlik birimlerimize, vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet diliyorum. Bu mücadeledeki kararlılığımız da herkes tarafından bilinmelidir. Nitekim, Türkiye´nin dün ve bugün Kuzey Irak´taki hava operasyonları devam etmiştir ve çok etkin bir şekilde hedeflere dönük olarak neticeler elde edilmiştir" şeklinde konuştu.

KIBRIS KONUSU DA GÖRÜŞMEDE ELE ALINDI
Davutoğlu, görüşmede üçüncü konu olarak ´Kıbrıs´ın ele alındığına dikkati çekerek, "Yürüyen müzakereler bağlamında istişarelerde bulunduk. Kıbrıs konusunda da müzakerelerin ve bu krizin sona erdirilmesi bağlamında sürdürülen görüşmelerin daha netice odaklı olarak sürdürülmesi konusunda da mutabakatımız var. Önümüzdeki günlerde temaslarımız artan bir tempoyla devam edecek" açıklamasında bulundu.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli