DAVUTOĞLU: ´70 BİN KİŞİ TÜRKİYE SINIRINDA´
SİYASET 4.02.2016 17:09:28 236 0

DAVUTOĞLU: ´70 BİN KİŞİ TÜRKİYE SINIRINDA´

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere´nin başkenti Londra´da düzenlenen Donörler Konferansı´nda yaptığı konuşmada, Halep´in kuzeyindeki kamplarda bulunan 70 bin kişinin Türkiye´ye doğru hareket ettiği yönünde rapor aldığını söyledi.

İngiltere´nin başkenti Londra´daki Kraliçe Elizabeth Kongre Merkezi´nde düzenlenen Suriye Donörler Konferansı´na katılan Başbakan Davutoğlu, konferansta bir konuşma yaptı. Konferansın başlığı olan ?Suriye ve Bölgeyi Desteklemek´in çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, ayrıca insani ve vicdanı da destekleme toplantısının olduğunu söyledi. Davutoğlu, ?Çünkü bugün başarısız olursa bir sonraki nesil bunun Suriye´nin ya da bölgenin başarısızlığı değil, insanlığın başarısızlığı olarak görecektir. Bugün 2. Dünya Savaşı´ndan bu yana yaşanan en büyük insani trajediyle karşı karşıyayız? dedi.

Dün Ankara´da bir hastaneyi ziyaret ettiğini söyleyen Davutoğlu, bu hastanenin yoğun bakım servisinde ve pediatri bölümünde kalan 1´i kız, 2´si erkek 3 Suriyeli çocukla karşılaştığını ifade etti. Davutoğlu, ?Geçtiğimiz hafta Halep´in kuzeyinde ve Lazkiye´nin kuzeyinde düzenlenen bombalı saldırılarda bu çocukların yüzleri ve tüm vücutları yanmıştı. Bu çocuklarla aynı odada ise Türk erkek çocuğu kalıyordu ve bu çocuğun yüzü de Türkiye´de gerçekleştirilen bir terör saldırısında yanmıştı. Bu çocuklar aynı nesilden çocuklar ve bu çocukların gelecekte kaderleri de aynı olacak. 4 yaşındaki küçük kız bana baktı ve yüzünde hiçbir ifade yoktu. Çünkü yüzü tamamıyla yanmıştı. Kendisinin hava saldırısından önceki güzel yüzünü hayal etmeye çalıştım. Bir baba olarak, bir dede olarak, kız babası olarak bununla karşılaşmak benim için acılı bir durumdu? dedi.

Bugünkü konferansta yapılacak görüşmelerin çok önemli olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, ancak daha önemlisinin bölgede yapılacaklar olduğunu söyledi. Bugün Türkiye´de 2,5 milyon Suriyeli´nin olduğunu ifade eden Davutoğlu, ?Bu istatistikle birlikte Türkiye dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumundadır. 700 bin civarında okula giden çocuk var. Bunların 300 bini eğitim alıyor ve biz geri kalanlarının da eğitim almasını planlıyoruz. 250 binden fazla Suriyeli kamplarda kalıyor ve bunun on katından fazlası da şehirlerde yaşıyor. Bugün Türkiye´de Suriyeliler´in yaşamadığı hiçbir şehir yok. Suriye´nin komşusu olan Kilis şehrimizde ise nüfusun yüzde 60´ını Suriyeliler oluşturuyor, yalnızca yüzde 40´ını Türk vatandaşları oluşturuyor. Bunun doğurduğu sosyal, ekonomik ve politik sonuçlarla nasıl karşı karşıya olduğumuzu tahayyül edebilirsiniz. Kamplarda kalan sığınmacılara bütün imkanları veriyoruz ancak bu sığınmacılar her yerdeler? diye konuştu.

Bu konferansın son derece zamanında yapıldığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, çünkü bütün bu çocuklarla ilgilenilmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için Türkiye´nin 10 milyar dolar harcadığını belirten Davutoğlu, ?Sadece kamplarda kalan sığınmacılar için 10 milyar dolar harcadık. Diğer şehirlerde yaşayan Suriyeliler için bazı hesaplamalara göre ek olarak 20 milyar dolar daha harcadık, sosyal ve ekonomik masraf var. 5 yıldır yaşanan bu krizde ülkemde hiçbir mülteci karşıtı, Suriyeli karşıtı veya Arap karşıtı protesto olmadığı için milletimle gurur duyuyorum? dedi.

Türkiye´de Suriyeli kimlik kartı olan bir kişinin üniversiteye gidebildiğini ve her hastaneden sağlık hizmeti alabildiğini ifade eden Davutoğlu, Bakanlar Kurulu´nda alınan kararla Suriyeliler´in Türkiye´de çalışmasının önünün açıldığını söyledi. Davutoğlu, ?Onlar bizim vatandaşlarımız olmayabilir ancak kardeşlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız. Biz onları yalnız bırakmayacağız? dedi.

Madaya ve Halep´e insani yardımların ulaşmasına mani olanların insanlık suçu işlediğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, ?Şu an Madaya´daki kuşatmada insanların içecek suyu, yiyecek yemeği yok. Oradakiler çim bulduklarında çim yiyorlar? dedi.

Türkiye´den Londra´ya gelirken kendisine bir rapor verildiğini söyleyen Davutoğlu, ?Halep´teki hava saldırılarından dolayı 10 bin yeni sığınmacı Türkiye sınırında bekliyor. Halep´in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kişi Türkiye´ye doğru hareket ediyor. Şu anda benim kalbim ülkemin sınırında. Suriye´den gelecekleri nasıl ve nerelere yerleştirmeliyiz, bunu düşünüyorum? dedi. Davutoğlu, ayrıca Halep´te 300 bin kişinin Türkiye´ye geçmeyi beklediğini söyledi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı