DARBE KOMİSYONU´NDA KIŞANAK GERİLİMİ: HDP SALONU TERK ETTİ
SİYASET 26.10.2016 13:11:48 275 0

DARBE KOMİSYONU´NDA KIŞANAK GERİLİMİ: HDP SALONU TERK ETTİ

TBMM Bir gün önce gerilimli oturumda Gülten KIşanak´ın ifade verdiği 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu´nda yaşanan tartışma üzerine HDP milletvekilleri salonu terk etti.

HDP milletvekilleri, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu´nu terk etti. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak´ın gözaltına alınmasına ilişkin söz istedi. Komisyon Başkanı Reşat Petek´in söz vermemesi üzerine tartışma çıkarken, HDP milletvekilleri söz verilmemesine tepki gösterip salonu terk etti. Sancar´ın söz istediğini belirten HDP milletvekilleri, Petek´in söz vermesi gerektiğini söylediler. 

Komisyon Başkanı Petek ise, iç tüzüğe uygun hareket ettiğini ifade etti. Komisyon Başkanvekili Selçuk Özdağ da, PKK ve FETÖ´yü araştıracaklarını söyledi.  

 KIŞANAK VE ANLI GÖZALTINDA

Bilindiği üzere Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, dün akşam saatlerinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınarak İl Emniyet Müdürlüğü´ne götürüldüler. Diyarbakır polisi her iki siyasetçinin evleri ile büyükşehir belediye binasında arama yapıyor.

22 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ve DBP´li Meclis Üyesi Anlı´nın gözaltına alındığı soruşturma kapsamında aralarında belediye çalışanlarının da bulunduğu 22 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerden 16´sı eş zamanlı düzenlenen operasyonla gözaltına alındı

Kışanak ve Anlı farklı soruşturma dosyalarında

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yayınlanan açıklamada Gültan Kışanak´ın, Türk Ceza Kanunu´nun 314/2 maddesi uyarınca yürütülen PKK-KCK silahlı terör örgütüne üye olma iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı kararlarının verildiği belirtildi.

Başsavcı Kamil Erkut Güre, Kışanak´ı demokratik özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresi toplantısına katılmak, burada örgüt lehine konuşmak yapmak, belediye adına tescilli araçları silahlı terör örgütü temsilcilerinin cenaze törenlerine tahsis etmek, yasadışı toplantı ve yürüyüşlere katılarak cebir ve şiddet duygusunu meşru gösterecek nitelikte konuşma yapmakla suçluyor.

Güre aynı açıklamasında diğer eş başkan Fırat Anlı´nın ?devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmının devlet idaresinden ayırmaya yönelik? yürütülen soruşturma kapsamında; PKK´ya şehit mezarlığı yapmak amacıyla büyükşehir belediyesinin araçlarını tahsis etmek, PKK´nın talimatları doğrultusunda cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak suçlamalarıyla gözaltına alındığını belirtti.

?Sebahat Tuncel: ?Bu darbedir, sonuna kadar direneceğiz´

Gözaltı kararının duyulmasının ardından HDP Grup Başkan Vekili Çağdar Demirel, Diyarbakır Milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Feleknaz Uca, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de partililerle birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi´nin önüne geldi.

Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Sebahat Tuncel, ?Tutuklanmaları için bir gerekçe yok. Bu darbedir, yapılan şey hukuksuzdur. Sonuna kadar direneceğiz. Bunu yapanlar daha sonra yargılanacaklar? dedi.

HDP: ?Kışanak ve Anlı´nın derhal bırakılmalarını talep ediyoruz´

HDP Genel Merkezi de resmi Twitter hesabından yayınladığı açıklamada belediye başkanlarının serbest bırakılmasını talep etti.

Açıklamada, ?Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı´nın gözaltına alınmalarını kınıyoruz. Derhal bırakılmalarını talep ediyoruz. Halklarımız bu durumu kabullenmeyecek, demokratik protesto hakkını kullanacaktır. Halkın iradesi teslim alınamaz? dendi.

HDP, tüm partililerine çarşamba günü 11´de Türkiye´de ?demokratik protesto? hakkını kullanma çağrısında bulundu.

Kışanak: ?Bugün ülkede oluk oluk kan akıyorsa darbe başarılı olmuş demektir´

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, dün öğle saatlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu´nun sorularını yanıtlamıştı.

Komisyonunun AKP´li üyeleriyle sık sık tartışma yaşayan Kışanak, çözüm sürecinin rafa kaldırılması ve şiddet artışını gerekçe göstererek 15 Temmuz Darbe Girişimi´nin başarılı olduğunu söyledi.

Paralel yapının 2009´dan beri barış sürecini durdurmak için çalıştığını belirten HDP´li belediye başkanı, ?Demek ki darbe başarılı olmuş. Şu anda oluk gibi kan akıyor. Demek ki darbe başarılı olmuş. 2015´ten sonra görüşmeler kesildi. Tam altı yıl boyunca süreci akamete uğratmak için iktidarla ilişkilerini kullanan bir yapıdan bahsediyoruz. Darbeyi gerçek anlamda boşa çıkarmak istiyorsak bu ülkede yaşaya insanların kimlikleri ne olursa oluşun yan yana barış içinde yaşayacakları bir ülke tesis etmek zorundayız. Bu anlamda HDP´nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde barajı geçmesi belki de darbeyi bir yıl geciktirmiş oldu? dedi.

Kapatılan Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı´nın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi´ne yaptığı ziyarete ilişkin soru komisyonda gerilimi yükseltti.

Kışanak: ?Bu yapıyla beraber yürüyenler, el etek öpenler, kumpas kuranlar bizi sorgulayamaz´

Komisyon Başkanı Reşat Petek, ?Ekrem Dumanlı ile görüşmeniz kamuoyunda yazıldığı gibi gizli bir görüşme miydi? Sizin iradeniz dışında mı deşifre oldu? FETÖ´den önemli yazarlar Nazlı Ilıcak, Ali Bulaç, Seyfettin Gürsel, Ahmet Turan Alkan ?Oyumuz HDP´ye´ diye açıklamalar yaptılar bu değişimi neyle izah ederseniz?? diye sorunca HDP´li siyasetçi bunun algı operasyonu olduğunu ifade etti.

Kışanak, ?Gerçeklerle yüzleşmek gerekir. Bu ülkedeki gerçekler üzerinden konuşmak yerine sanal bir algı operasyonuyla bu ülke uçuruma yuvarlanıyor. Benim Ekrem Dumanlı ile yaptığım görüşme gizli saklı değil. 20 kişi varken ikili bir görüşme mi olur. Cemaatten kimseye selam vermişliğim selam almışlığım yoktur. Bu yapılanmayla beraber yürüyenler, el etek öpenler, kumpasları birlikte yapanlar bizi sorgulayamazlar? dedi.

KCK operasyonlarıyla ilgili Dumanlı´nın ?hükümet bizi kandırdı´ yorumunu yaptığını kendisinin de ?Hükümet de FETÖ de kandıııldık diyor, birlikte canımıza okudunuz, düşün bu milletin yakasından´ yanıtını verdiğini aktaran Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, söz konusu görüşmede Ekrem Dumanlı´nın kendisine PKK içindeki MİT mensuplarının listesini verdiği iddialarını reddetti.

(İHA/HABER MERKEZİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli