Dara Antik kentine iyileştirme öngörülüyor
KÜLTÜR SANAT 27.06.2018 10:44:45 522 0

Dara Antik kentine iyileştirme öngörülüyor

Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı 2018 yılı kapsamında ´Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi Projesi´ Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandı. Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan 5 milyon liralık projeyle, Mardin´in en önemli tarihi ve tu

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan tarafından Dara´ya saha ziyareti düzenlendi. Proje ile tescilli bir Bizans yerleşim yeri ve önemli bir turizm odağı olan Dara Antik Kenti´nin, sur duvarlarının ve kente giriş kapısının bulunduğu alanda yapılacak olan bilimsel çalışmalar, ortaya çıkacak yapıların konservasyonu, antik kentin çevre düzenlemesi ile alana erişimin kolaylaştırılması ve yöresel mimari değerlerin korunarak var olan turizm potansiyelini arttırılması amaçlanıyor. Proje sayesinde Dara Antik Kenti´nin rahat ve uygun koşullarda ziyaret edebilmesi amacıyla konservasyon, çevre düzenlemesi ve ziyaretçi merkezi çalışmaları yapılarak, proje kapsamında antik kentin yer altında kalan kısımları yüzeye çıkarılacak, çevre düzenlemesi il uygun bir gezi rotası oluşturulacak. 
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ yapılacak olan proje ile ilgili Mardin´in Efes´i olabilecek Dara´nın bölgenin en önemli kültürel miraslarından biri olduğunu söyledi. Altındağ, "Bu kültürel mirası koruyup yeniden yaşatmayı planlıyoruz. Dara´da yürütülmekte olan mevcut çalışmalar var ancak Cazibe Merkezleri Programı ile birlikte daha kapsamlı bir çalışma öngörüyoruz. Mardin´in güneydoğusunda ve Mardin´e 30 kilometre uzaklıkta yer alan Dara antik kenti Roma İmparatoru Anastasius´un dönemine kadar küçük mütevazı bir yerleşim alanı iken Anastasius, M.S. 505 yılında bir garnizon şehri inşa eder. Dara Antik Kenti´nde, Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yapılarını bir arada görmek mümkündür. Bu yapılar arasında, sehrin surları, kapısı, agorası ve sütunlu caddesi, tarihi köprüsü, sarnıçlarını, mozaikli yapısı, hendeği, nekropol alanı ve kümbetleri saymak mümkündür. Bu güçlü tarihsel geçmişi ile Dara, bölgeye gelen hemen hemen bütün turistlerin ilgi odağı olmaktadır? dedi. 
Proje sonunda Dara, yeni bir turistik mekanı ve bir turizm işletmesi olarak hizmet verecek diyen Altındağ, ?Yerli ve yabancı turistler Dara Antik Kentini uygun koşullarda gezebilecekler, ziyaretçi karşılama merkezinde dinlenebilecekleri bir turizm hizmetinden yararlanacaklardır. Bunun yanında turist hareketliliğiyle birlikte alanın yakında köyde oluşturulabilecek bir köy pazarında organik ürünlerin pazarlanmasıyla hem turistlerin faydalanabilecekleri bir hizmet hem de yerel ekonomiye destek sağlanmış olacaktır? diye konuştu. 
3 ay sonra başlanacak projenin 18 ay içerisinde tamamlanarak Dara Antik Kenti´nin ziyaret edilebilir hale gelmesi hedefleniyor. (Öİ)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli