Daha neler göreceğiz?
TARIM 17.04.2018 09:45:21 435 0

Daha neler göreceğiz?

Fındık üreticisinin son 5 yıldır mücadele ettiği külleme hastalığının ardından yeni bir hastalık ile karşı karşıya kaldı

Geçtiğimiz haftalarda çöl rüzgarlarının ardından gelen çamur yağmurlarıyla birlikte fındık bahçelerinde kendini gösteren hastalığın isminin ?Bakteriyel Yanıklık Hastalığı? olduğu bildirildi. 

Son 5 yıllık süreçte küllenme hastalığı ile mücadelede fındıkta ciddi rekolte kayıplarına yol açan ardından bu yıl bahçelerde görülmeye başlayan yeni bir hastalık üreticileri korkutuyor. 

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, ?Üreticilerimizden gelen yoğun şikayetler ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz teknik elemanlarının yapmış olduğu saha çalışmalarında bölgemizde fındık bahçelerinde yer yer kurumalar görülmüş olup, bu arazlar incelendiğinde ?Fındık Bakteriyel Yanıklık Hastalığı´ olduğu tespit edilmiştir? denildi.

Hastalığa ilişkin yapılan açıklamada, ?Hastalık etmeni bir bakteri olup, bulaşık üretim materyali ile bir bölgeden diğerine taşınabilmektedir? ifadelerine yer verildi. 

Hastalığının bitkiden bitkiye yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

?Hastalık tomurcuklarda ölüme, yapraklarda ve zuruflarda lekelere, sürgün, dal ve gövdede kanserlere sebep olmaktadır. Yapraklarda yuvarlak veya çok köşeli, çapları genellikle 1-2 mm olan lekeler oluşur. Yeni oluşan lekeler başlangıçta donuk, sarımsı yeşil renkte olup, zamanla kırmızımsı kahverengine dönüşebilir. Sürgünler ve dallarda boyuna çatlaklarla beraber kanserler oluşabilir. Sürgünler incelendiğinde; kabuğun hafifçe çökük ve kırmızımsı mor bir renkte olduğu ve bu bölgelerdeki kabuk kaldırıldığında, altındaki dokunun kırmızımsı kahverengi bir renk aldığı görülebilir. Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Eğer kanserler genç ağaçlarda gövdeyi kuşatırsa, ağaçların ölümüne sebep olabilir.? 

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgiler verilen açıklamada, ?Hastalık etmeni zuruflar üzerinde koyu kahverengi veya siyah renkte küçük lekeler oluşturur. Meyve kabuğu üzerinde oluşturduğu lekeler ise yüzeysel, yuvarlak ve kahverengidir? denildi.

?Kesin ve yakın? 

Hastalıkla kimyasal mücadelenin mümkün olduğu açıklanırken şu uyarılarda bulunuldu;
?Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır. Hastalıklı sürgünler ve dallar enfekteli kısmın altından sağlam dokudan kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve bunlar yakılarak imha edilmeli, Budamada kullanılan aletler bir ocaktan diğerine geçerken yüzde 10´luk çamaşır suyuna daldırılarak dezenfekte edilmelidir.?  (CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false