DAĞILCAK´TA KUTLAMA
YAŞAM 27.11.2017 16:49:45 2086 0

DAĞILCAK´TA KUTLAMA

"Öğretmenler Günü"nde Sivas İlköğretmen Okulu´nu 1963 yılında bitirenler Dağılcak´ta buluştular

 (HABER ? AHMET YAHŞİ) Sivas İlköğretmen Okulu mezunu emekli öğretmenler geleneksel hale getirdikleri birlikteliği Kozan´da tekrar ettiler. Kozan Belediyesi tarafından işletilen Dağılcak Piknik alanında biraraya gelen emekli öğretmenler anılarını tekrar edip gelecek yıl bir başka yerde  buluşmak umuduyla dağıldılar. Geçmiş yıllarda Adana ve Kadirli´de günlerini kutlayan aksaçlı emekli öğretmenler bu kez Kozan´ı seçmelerinin önemini ilerleyen saatlerde  anladık. Yirmi iki öğretmenin katıldığı  kutlama gününü Kozanlı öğretmenler organize ettiler. Mustafa Ocak´ın özlü konuşması  ve Emin Özdeş´in açıklamasıyla  başta Başöğretmen Mustafa Kemal ve kaybettiğimiz öğretmeler için saygı duruşunda bulunduk. Kozan´nın seçiminde etkili olan İsmail Topçu´nun aramızda olmaması burukluk yarattı. Kendisine  geçmiş olsun dileklerimizi ilettik.

Geleneksel toplantımıza bu yıl katılanlar Sefer  Kulaklıoğlu,Ali Konuksever, Ayhan Büyükbayram, Erol Akçalı, Ahmet Karabörk, Ahmet Yahşi, Hüseyin Kurtaran, Emin Özdeş, Ahmet Rahmi  Özhan, İbrahim Eyidoğan, Kadir Yılmaz, Kenan Kartal, Tayyar Demirel, Ümit Akar, İbrahim Keskin, Vahit Köksalan, Mustafa Ocak, Veli Çetin, Mehmet Yakar, Hasan Solak ve Ahmet Yüceer.

Her yapılan kutlama gününde bilmediğimiz anılar ve arkadaşlarımızın özellikleri ortaya çıkıyor. Ahmet Rahmi Özhan´ın Avşar ağıtları, şiir yazan arkadaşların öğretmenler  için ait 

taşlamalarını ezberden okumasını doğrusu ilgiyle dinledik. Özhan, avşar kadınına ait "Pampal" şiirini Yumurtalık Tahiriye´den başlayıp, Binboğalara taşıması ve sağlığına kavuşmasını öyküsü  geçmişimize ışık tutuyor. Osmanlılar zamanında Avşarların Çukurova´ya iskan ettirilmesi, sıcağa ve sineğe dayanamayan aşiretlerin kaçmaları dillere destan olmuştur. Karacaoğlan, Dadaloğlu  deyişlerinde sık rasladığımız dörtlüklerde okuruz. Kozan Çukurova´nın başlangıcı olması açısından yine ayrıcalığı olan bir ilçemiz. Tarihi geçmişi eski, kalıntılar günümüz için önemli. Avşarların Çukurova´ya açılıdığı ilk kapıdır Kozan. Girişteki yolun adı halk tarafından "Göç" yolu olarak yine belleklere kazınmıştır. Değişmesi oanaksız hale gelmiştir. Kozanoğlu Beyliği, beyliğin Avşarlar ile bağlantısı, Osmanlı´ya karşı direnişi başlıbaşına bir öyküdür. Günümüzde yetiştirdiği değerler öğünç kaynağıdır Kozan adına.

DAĞILCAK GÖRÜLMEYE DEĞER

Dağılcak Mesire Yeri´ni Kozan Belediyesi tarafından işletiyor. Mesire yeri son yıllarda elden geçirilmiş, gelenlerin rahat edip dinlenebileceği  bir konuma getirilirken, doğal özelliğinin  korunmasına özen gösterilmiş. Kozan´na 8 kilometre uzaklıkta bulunan dinlenme tesisleri yeme- içme hizmetleri verildiğini vurgulayan görevliler şu bilgileri  aktardılar:" Dağılcak Mesire Tesisleri olarak gelen kişi ve toplulukların ihtiyaçarını karşılamak üzere donatıldık. Çevre il ve ilçelerden gelip tesislerimizde dinleniyorlar. Doğa ile iç içe günlerini geçiriyorlar. İsterlerse tesislerimizde yemeklerini yerken, isterlerse piknik alanında tatil yapabiliyorlar. Gelen topluluklar Hatay, Mersin, Kahramanmaraş il ve ilçelerinden  konuklarımız oluyor.Oto parkımız, oyun alanları ve küçükte olsa hayvanat bahçemiz ile hafta sonu temiz hava alma olanağı sağlıyoruz" diye yorumladılar.

Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk zamanında ilçe merkezinde ve tarihi kalıntıların korunması, gelenlere açılması adına önemli yatırımların yapıldığı gözden kaçmıyor. Arkadaşımız Kenan Kartal  otomobilyile eski çarşıyı, caminin çevresini gezdirdi. Taş kemerli işyerlerinin ıssızlığı, konutların terk edilip, yıkılmışlığı doğrusu Kozan için kaygı verici.

Şehir doğuya ve kuzeye doğru gelişmesi, verimli toprağın korunması hoşta, taş binalar koruma altına alınıp, eski çarşıyı geçmişe döndürmek zor mu?  

Avşarlar kışı geçirmek için sonbaharda Çukurova´ya, ilkbaharla birlikte yine yurtlarına dönerler. Sarısıcak ve sivrisineğe dayanma güçleri yoktur Avşar´ın.Göçerler at ve kağnıyı taşıma aracı olarak kullanırlar. 

 

KALKI GÖÇ EYLEDİ

 

Kalktı göç eyledi Avşar elleri

Ağır ağır giden eller bizimdir

Arap atlar yakın eyler ırağı

Yüce dağdan aşan yollar bizimdir

 

Belimizde kılıcımız kirmani

Taşı deler mızrağımızın temreni

Hakkımızda devlet etmiş fermanı

Ferman padişahın dağlar bizimdir

 

Dadaloğlu´m yarın kavga kurulur

Öter tüfek davlumbazlar vurulur

Nice koç yiğitler yere serilir

Ölen ölür kalan sağlar bizimdir

 

KOZAN´IN TARİHİ

Tarih boyunca önemli bir yerleşim olan Kozan Kilikya Ermeni Krallığı´nın başkentliğini yapmış olup Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemindeyse 1926´ya kadar vilayetlik (il statüsü) kalmıştı. Ancak 1926´da bazı milletvekilleri yüzünden il statüsünü yitirmişti..

 

 

/resimler/2017-11/27/1651308365797.jpg

/resimler/2017-11/27/1652473523632.jpg


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli