CUMHURİYET´İMZİ ZİNCİRLERİNDEN KURTARMAK

CUMHURİYET´İMZİ ZİNCİRLERİNDEN KURTARMAK

Cumhuriyet Rejimini tutsaklığa mahkum eden kilit kırılmalı, Cumhuriyet´in temelde çok özel bir özgürlükler sistemi olduğu, tahakküm ve dayatmaların, kişisel/zümresel baskıların, korkuların ve zulmün bu sistemde yer alamayacağı tarih önünde kanıtlanmalıdır

Bugün 5. sayfamızda yer alan ve Cumhuriyet tarihimizin başlangıç adımlarının atıldığı saatlerde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün başbakanlığa atadığı İsmet İnönü´ye yazdığı mektuptaki çok çarpıcı değerlendirmeler arasında şu satırlar önemle öne çıkıyor:

?Cumhuriyete uygun bir anayasaya gerek var. Bu zor durumdan nasıl çıkabileceğini gösteren ne bir örnek var önümüzde, ne de bir deney. Ama yılmamak, ucuz, geçici çarelerle yetinmemek, halkı kurtarmak için sorunları çözmek, kalkınmak, ilerlemek, milli egemenliğe dayalı, uygar ve özgür bir toplum oluşturmak, yüzyılımızın düzeyine yetişmek, kısacası çağdaşlaşmak, bu büyük ideali tam olarak başarmak zorundayız.?

Buradaki ?Cumhuriyete uygun bir anayasaya gerek var? hedefi bugün dahi özenle dikkate alınması gereken bir direktif.

1923´ten son yıllara gelinceye kadar Anayasa´mızın sağlıklı gelişim göstermesi açısından harcadığımız inişli çıkışlı çabalarda hep ?ucuz, geçici çarelerle yetinmemek, halkı kurtarmak için sorunları çözmek, kalkınmak, ilerlemek, milli egemenliğe dayalı, uygar ve özgür bir toplum oluşturmak? kaygısı ön plana çıkmıştır. Özellikle de Yürütmeyi denetleyen Yargı ve Yasama erklerinin hep ulusal ve kamusal çıkarlar adına güçlü kalmasına özen gösterilmiştir.

Başarısızlıkla sonuçlanan dönemlere rağmen ?parlamenter demokrasi´ye halkın güvenini kazandıracak yaklaşımlar sonuç vermiş, Cumhuriyet rejiminin bekası sağlanmıştır.

Ancak AKP iktidarının yakın tarihimizde örneği görülmemiş biçimde, temelde Cumhuriyet´in kendisi olmak üzere Anayasa´daki tüm çağdaşlaşma uygulama ve güvencelerini ortadan kaldırma yolundaki savaşımları sonucu artık ortada siyasal hak ve özgürlükler bağlamında ?Cumhuriyete uygun bir anayasa?dan söz etme olanağı kalmamış gibidir.

Evet, ortada ?Anayasa metni? vardır ama fiiliyatta geçersizdir. Yargı siyasallaşmış, kişiselleşmiş korkuların savunucusu haline getirilmiş; Yasama ise sadece parmak sayısına dayalı bir organ konumuna indirilmiştir.

Önümüzdeki günlerde daha da karanlık bir ortama girileceği yolundaki kaygılar giderek artmaktadır. Cumhuriyet´e uygun bir anayasanın kesinlikle kabul edemeyeceği ?başkanlık sistemi? heyulası, kişisel dikta rejimine dönüşmüştür. Ortada Anayasa´ya baştan sonra aykırı bir fiili durum vardır. Kamu kurum ve kuruluşları, yasama, anayasal yetkileri hiçe sayılmış yasama ve yürütme organları bu ?oldu bitti? sistemin direktif ve yönlendirmelerinin tutsağı durumundadır.

Bu koşullar altında kabul etmeliyiz ki 92. Yılında Cumhuriyet Rejimi adeta kilit altına alınmış, en can alıcı yerinden zincire vurulmuştur.  Bu nedenle 1 Kasım´da sandığa gidildiğinde bu kilidi açıp açmamak, zincirleri kırıp kırmamak bir ölçüde  ?milli egemenliğe dayalı, uygar ve özgür bir toplumu? oluşturup oluşturamadığını ortaya koyacak halkımızıniradesine bağlı bulunmaktadır.

Cumhuriyet Rejimini tutsaklığa mahkum eden kilit kırılmalı, Cumhuriyet´in temelde çok özel bir özgürlükler sistemi olduğu, tahakküm ve dayatmaların, kişisel/zümresel baskıların, korkuların ve zulmün bu sistemde yer alamayacağı tarih önünde kanıtlanmalıdır. İşte o zaman Büyük Önder Atatürk´e yeniden yarattığı bu ülke için taşıdığımız yükümlülüğe uygun hareket etmiş olacağız.

YENİ ADANA

 

 

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false