SİYASET 30.07.2020 10:22:00 840 0

"CUMHURİYET ASKERİ MUSTAFA NECATİ'NİN ADINI NİYE DEĞİŞTİRİYORSUNUZ?"

Bayraktutan,"Sayın Bakana sesleniyorum: Lütfen Sayın Bakan, bununla alakalı size kim talimat verdi bilmiyorum. O talimatın sizin tarafınızdan tek başına alınacağına da inanmıyorum; o ismin kimseyi de rahatsız ettiğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum" de

 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Sayın Bakana sesleniyorum: Lütfen Sayın Bakan, bununla alakalı size kim talimat verdi bilmiyorum. O talimatın sizin tarafınızdan tek başına alınacağına da inanmıyorum; o ismin kimseyi de rahatsız ettiğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum," diye konuştu.

CHP'nin Cumhuriyetin ilk Milli Eğitim Bakanlarından Mustafa Necati’ye ait tarihi eve şeriat çağrıları yapan Nuri Pakdil’in adının verilmesi konusunda  verdiği Meclis  Araştırma önergesinin  AKP-MHP oyları ile reddedildiği görüşmelerde  CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Cumhuriyet devriminde Mustafa Kemal'in gözyaşlarını döktüğü "Ne büyük bir evlat, " dediği bir Cumhuriyet askerinin, Mustafa Kemal'in bir askerinin adını niye değiştiriyorsunuz?" diye sordu

Bayraktutan, "Cumhuriyet devriminin kilometre taşlarından biri olan -bizim de adını duyduğumuz zaman- millî eğitim politikalarıyla alakalı Türkiye'deki önemli isimlerden biri olan Mustafa Necati'nin adını iade-i itibar yapın ve oraya verin. Buradan da Sayın Bakana sesleniyorum: Lütfen Sayın Bakan, bununla alakalı size kim talimat verdi bilmiyorum. O talimatın sizin tarafınızdan tek başına alınacağına da inanmıyorum; o ismin kimseyi de rahatsız ettiğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum, O nedenle bu yanlışın düzeltilmesini bir kere daha yüce Parlamentodan istiyorum,"  diye konuştu.

Bayraktutan'ın CHP grubu adına yaptığı konuşma şöyle:

"Değerli milletvekilleri, biliyorsunuz, Ankara Mithatpaşa'da çok güzel bir ev var, Mustafa Necati Kültür Evi. Mustafa Gazalcı'nın deyimiyle Mustafa Necati Kültür Evi o kadar karmaşıklığın arasında bir biblo gibi, gerçekten önemli bir yer. Bu ev, daha önceden İstemihan Talay döneminde Mustafa Necati Kültür Evi olarak düzenleniyor, arkasından AKP hükûmetleri döneminde, Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı döneminde bu evle alakalı bir kuru fasulyeci yapma girişimi ortaya çıkıyor. Değerli arkadaşlarım, daha sonra tepkiler ortaya çıkınca Hükûmet  o tarihte bununla alakalı girişimi geri alıyor. Daha sonra Ertuğrul Günay Kültür Bakanı olunca söz konusu eve ilişkin olarak Kültür Bakanlığına devriyle alakalı bir protokol düzenleniyor. Daha sonradan da Türkiye Büyük Millet Meclisine devrediliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Kültür Bakanlığı arasında yapılan protokolün süresi 2018 yılında dolunca tekrar Kültür Bakanlığına devrediliyor. Değerli arkadaşlarım, geçtiğimiz günlerde bu eve ilişkin olarak Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi yapılmasıyla alakalı bir düzenleme yapılıyor.

Mustafa Necati'nin ailesi, bu evi kendi adının yaşatılmasına ilişkin olarak bağış şartıyla devlete veriyor. Bakın, dikkat edin yani diyor ki: "Mustafa Necati'nin adı yaşatılsın."

Öncelikle değerli AKP milletvekillerine bahsetmek istiyorum: Mustafa Necati kimdir? Mustafa Necati, İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra İzmir'e göç ediyor, bir süre avukatlık yapıyor, öğretmenlik yapıyor. Daha sonra İzmir'in Yunan işgaliyle karşılaştığı dönemde Yunan işgaline karşı büyük bir direnişin içerisinde yer alıyor. Arkadaşlar, arkasından, Bergama'da, Akhisar'da, Soma'da Kuvayımilliye direnişinin içerisinde ciddi bir mücadeleyle karşı karşıya kalıyor. Arkasından da bu direnişlerden sonra, Saruhan'dan yani Manisa'dan 1'inci Dönem Milletvekili seçiliyor. Seçildikten sonra, özellikle Kastamonu bölgesinde -ki birtakım arkadaşları herhâlde rahatsız eden bu- İstiklal Mahkemesi Başkanlığı yapıyor. Bakın çok önemli görevlerde bulunuyor. 1923'te İmar ve İskân Bakanlığı yapıyor, 1924'te Adalet Bakanlığı yapıyor, hemen arkasından da 1925'te -o kısa hayatında- Millî Eğitim Bakanlığı yapıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı döneminde ne yapıyor değerli arkadaşlar? Değerli arkadaşlarım, bakın, Talim Terbiye Kurulunu kuruyor, Gazi Eğitim Enstitüsünü oluşturuyor, köy öğretmen okullarını oluşturuyor; yaptıklarından birkaçı bunlar. Yani eğitim birliğini sağlıyor, cumhuriyet devriminin, Atatürk devriminin en önemli politikalarından biri olan eğitimle alakalı gereğini yapıyor. O kısa yaşamında, 35 yaşında, bugün için böyle ciddiye alınmayacak bir apandisten dolayı -çok kısa- yaşamı sonlanıyor ve rahmete kavuşuyor; mezarı da Ankara'da, Cebeci'de. Değerli arkadaşlarım, Mustafa Kemal Atatürk, Mustafa Necati'nin öldüğünü duyduğu zaman "Ne büyük bir evlattı." diye gözyaşı döküyor.

Şimdi, daha sonra ne oluyor? Aynı yere, yani devlete bağışlanan, onun ailesi tarafından şartlı bağışlanan, adı yaşatılsın diye bağışlanan yere şimdiki Kültür Bakanı tarafından "Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi" adı veriliyor. Gittik, oranın önünde gerekli girişimlerde bulunduk, basın açıklaması yaptık. Nuri Pakdil'e girmek istemiyorum, burada çok savunmayasınız diye, başka işlere girmeyin diye. Bir tek sözünü söyleyeyim: Nuri Pakdil, Mustafa Kemal'den ötürü "Atatürk bir firavundur." diyor değerli arkadaşlarım, bir tek onu diyor. Onu da boş verin, hadi onu da bir kenara atalım, o da ayrı bir olay. Değerli arkadaşlarım, Mustafa Necati'nin ailesi bir şartla bağışlıyor bunu; Mustafa Kemal en büyük yol arkadaşlarından biri olan, Atatürk devriminin kilometre, mihenk taşlarından biri olan bir ismin yaşatılması amacıyla devlete bağışlıyor.

Şimdi ben buradan Kültür Bakanına soruyorum: Sayın Bakan, buranın adını niye değiştirdiniz? Bizden bazı arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, Kültür Bakanının bu isim değiştirilmesiyle alakalı kararı tavzih etmesi ve bu kararı geri almasıyla alakalı Bakanla görüştüler. Bakan dedi ki: "Ben bu kararı geri alamam, ben o tabelayı bir daha aşağı indiremem." Buradan Sayın Bakana soruyorum: Sayın Bakan, o gördüğünüz bina Etstur'un turizm danışma şirketi değil ki, orası Mustafa Kemal'in askerlerinden birinin, yol arkadaşlarından birinin adının verilmiş olduğu, Cumhuriyetin kilometre taşlarından birinin adının verildiği bir isim, Mustafa Necati. (CHP sıralarından alkışlar) Senin kendi turizm büron olsa anlarım, ister indir, ister kaldır. Niye böyle böyle… Veya Nuri Pakdil'e karşı olan dostluğunuzu, ideolojik yakınlığınızı anlarım. Gidin Nuri Pakdil'e başka bir binanın adını verin, sarayda bir odanın adını verin. Ama Cumhuriyet devriminde Mustafa Kemal'in gözyaşlarını döktüğü "Ne büyük bir evlat." dediği bir Cumhuriyet askerinin, Mustafa Kemal'in bir askerinin adını niye değiştiriyorsunuz değerli arkadaşlarım? Bunu, Cumhuriyet Halk Partisinin milletvekili olarak sormak benim hakkım. Biraz sonra sizlerden biri geldiği zaman da şunun bir gerekçesini açıklayın değerli arkadaşlar. Olur, başka bir bina olur, adını verirsiniz, saygıyla karşılarım. Aile bağışlamış ya, gittik bütün evraklara baktık, ailesi bu adla bağışlamış. En azından miras hukuku vardır, etik kurallar vardır, hukuk vardır, ahlak vardır. Kim yapıyor değerli arkadaşlarım, hangi akıl bu talimatı veriyor, size soruyorum şimdi, niye bunu yapıyorsunuz değerli arkadaşlarım?

Bakın, çok dikkatli konuşmak istedim, kimseyi incitmek istemedim; amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Mustafa Necati'yle alakalı tereddüdü olan, Mustafa Kemal'in o dönemdeki cumhuriyet devrimiyle alakalı arkadaşlarına bakanlar Mustafa Necati'nin kim olduğunu bilirler. Nuri Pakdil'le alakalı özel bir özleminiz, özel uğraş ve çabanız varsa gidin başka yere adını verin, ona diyeceğimiz yoktur ama biraz önce de ifade ettiğim gibi Maltepe'de gerçekten çölde vaha gibi duran, Cumhuriyet devriminin kilometre taşlarından biri olan -bizim de adını duyduğumuz zaman- millî eğitim politikalarıyla alakalı Türkiye'deki önemli isimlerden biri olan Mustafa Necati'nin adını iadeiitibar yapın ve oraya verin. Buradan da Sayın Bakana sesleniyorum: Lütfen Sayın Bakan, bununla alakalı size kim talimat verdi bilmiyorum. O talimatın sizin tarafınızdan tek başına alınacağına da inanmıyorum; o ismin kimseyi de rahatsız ettiğine inanmıyorum, inanmak istemiyorum. O nedenle bu yanlışın düzeltilmesini bir kere daha yüce Parlamentodan ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli