CUMHURİYET HALK PARTİLİLER ?NEREYE GİDİYORUZ?´ SORUSUNA HAZIR OLMALILAR!

CUMHURİYET HALK PARTİLİLER ?NEREYE GİDİYORUZ?´ SORUSUNA HAZIR OLMALILAR!

Cumhuriyet Halk Partililer ve bu partiye yılmadan usanmadan oy veren kitleler, yöneticilere ve yetki taşıyanlara ?Nereye Gidiyorsunuz? Quo Vadis?? sorusunu yöneltme şansını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlarken, bundan sonra ?Nereye Gidiyoruz?

16-17 Ocak günleri yani hafta sonunda CHP 35. Olağan Kurultayı´nı toplayacak.  34. Olağan Kurultay ise bundan 3,5 yıl önce yani  17 Temmuz 2012 de yapılmıştı.  Köprünün altından çok suların aktığı, Türkiye´nin koşar adım yıkıma, bölünmeye ve alaturka bir dikta rejimine doğru gidişinin hızlandığı bir dönem bu arada geçen zaman. 

Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşundan bu yana çok yaşamsal dönüm noktalarında söz sahibi olmuş, çağdaş ve uygar bir Türkiye´nin yaratılmasında önemli görevler üstlenmiş Cumhuriyet Halk Partisi söz konusu dönemde kendisine düşen sorumlulukları yerine getirebilmiş mi?

Ülkenin genel gidişine ve çözümsüzlüklerin artışına, bu arada da CHP´nin kimi yaşamsal sorunlardaki yanlış tutumlarına bakılırsa bu soruya olumlu yanıt vermek olası değil.

Bir de, oy oranlarını sabitlemek ya da bir iki puan artırmak oluşan koşullarda kesinlikle başarı sayılamayacağına göre, üst üste gelen seçim hezimetleri göz önüne alınırsa, Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP´nin çok ciddi oranlarda aldığı geleneksel oyların hakkını veremediğini de kabul etmek gerekir.

Siyasal ve işlevsel anlamdaki bu tıkanmanın gündeme getirilip başarısızlıkların nedenlerinin arandığı bir hesaplaşma ve hesap verme alanı  olmalı idi önümüzdeki Kurultay. Ama öyle olacağa hiç benzemiyor. Aksine Kurultay sonrasında bugünkü parti üst yönetiminin CHP tarihinin en yeteneksiz ve zayıf halinin daha da artacağı ve AKP´nin ülkeyi dolu dizgin rejim değişikliğine götüren politikalarıyla baş edemeyeceği  kaygılarının duyulması için bir çok neden görülebiliyor. Bunların en önünde ise   başta Genel Başkan olmak üzere  üst kadrolarının CHP´nin tarihsel ideolojisini, misyonunu ve varoluş nedenlerini yadsıyarak, Parti´yi  yeni bir kimliğe doğru dönüştürme çabaları gelmekte.

Kurultay süresince  bu sorunların rahatlıkla tartışılamayacağı konusundaki kaygımız da nedensiz değil. CHP´nin tarihinde ender görülen bir acelecilik, umursamazlık ve de neredeyse apolitik denilebilecek tablo yaşandı örgüt kademelerinin kongrelerinde. Hedefte sanki sadece yönetim seçimleri ile Kurultay´a kadar ulaşacak delege yapılarının manipülasyonunu sağlama alma kaygısı vardı. Seçilen il başkanlarının ödemli bir bölümü, Genel Başkana arz-I ubudiyet gösterisine giriştiler sonuçta ve Kurultay´dan çıkacak kararların şimdiden destekçisi olacakları görüntüsü vermeye çalıştılar. Kademe kademe gelişen bu tablo, Kılıçdaroğlu´nun kafasındaki CHP´nin bir biçimde yaşama geçirilme şansının yüksek olduğunu ortaya koydu. Nasıl bir tablo bu, geliniz bunu,  biraz da acı bir gülümseme ile, yazar Ahmet Hakan´ın Hürriyet Gazetesindeki köşesinde övgülerle donatarak Bu CHP´liye dikkat: Engin Altay başlığı ile  verdiği şu pasajdan anlamaya çalışalım:

?Engin Altay?Partinin tam göbeğinde? Grup Başkan Vekili? Müthiş özeleştiriler yapıyor.

*

?Dinsiz parti algısını biraz da biz besledik? diyor. Örnek olarak başörtüsü karşısında geçmişte sergiledikleri tavrı gösteriyor.

?Darbeci parti algısını biraz da biz besledik? diyor. Örnek olarak 12 Mart´a, 12 Eylül´e şiddetle itiraz ederken 27 Mayıs ve 28 Şubat karşısında aynı tavrı koymamalarını gösteriyor.

?Devletçi parti gibi olduk? diyor. Ardından da ekliyor. ?60 küsur yıldır iktidar olmadığımız halde devletin sahibi bizmiş gibi davrandık? diyor.

Ardından da ekliyor: ?Cumhuriyet´i hepimiz kurduk. Cumhuriyet´i kuran partiyiz diye hava atmayı bırakmalıyız.?

Ve sonunda haykırıyor: ?Bu Kurultay bir fırsattır. Bütün bunları tartışmalıyız? Bir çıkış yolu bulmalıyız.?

*

Parti yönetiminin tam göbeğinde yer alıp da bu denli açık sözlü, bu denli cesur açıklamalara ilk kez rastlıyorum. Ve bundan böyle Engin Altay´a dikkat kesilelim diyorum.?

Karşıt görüş sahibi çevreleri heyecanlandıran bu tablo aslında abartısız bir gerçeğe işaret ediyor:

?Cumhuriyet Halk Partisi tümüyle rayından çıkarılmak üzeredir. ?Biz 1930´ların CHP´si değiliz´  sözlerinin bir grup başkanvekilinin ağzından da büyük ölçüde doğrulandığı; laiklik kavramının yük ve tehlike olarak görüldüğü; devlete sahip çıkmanın bir kusur gibi algıltılmak istendiği; çağdaş 1961 Anayasa´sının mimarlarının başında oluşun unutturulduğu; Cumhuriyeti kuran parti olmanın onurunun ve sorumluluğunun terk edilmek istendiği  ve ?Cumhuriyeti hepimiz kurduk´ diyerek CHP´nin benzersiz  ideolojik köklerinin yerle bir edildiği  bir partiye dönüşme hesabı vardır kafalarda. Bu yalnız yukarıdaki sözleri sarfeden bir grup başkanvekilinin görüşleri değildir. Bu kişiyi o göreve getiren tüm CHP grubunun da eğilimini ortaya koymaktadır. Bu sözleri de o başkanvekili, hoşnut olsun diye Genel Başkanının kimi tutum, davranış ve laflarından esinlenerek sarf etmiştir?

İşte Cumhuriyet Halk Partisinin önündeki 35. Olağan Kurultay bu ölümcül belirtilerle ve tehditlerle boy gösteriyor. Cumhuriyet Halk Partililer ve bu partiye yılmadan usanmadan oy veren kitleler, yöneticilere ve yetki taşıyanlara ?Nereye Gidiyorsunuz? Quo Vadis?? sorusunu yöneltme şansını yitirme tehlikesi ile karşı karşıya kalmışlarken, bundan sonra ?Nereye Gidiyoruz? sorusuna kendilerini hazırlamalıdırlar. Ülke ve ulus çıkarları bunu gerektirecek yakın gelecekte?

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli