CUMHURİYET GAZETESİNİN CEZALARI ONANAN ESKİ ÇALIŞANLARI  CEZAEVİNE  GERİ DÖNDÜLER
SİYASET 25.04.2019 21:58:04 405 0

CUMHURİYET GAZETESİNİN CEZALARI ONANAN ESKİ ÇALIŞANLARI CEZAEVİNE GERİ DÖNDÜLER

Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına çarptırılan ve kararın onandığı gazetenin eski yazar ve yöneticileri Kocaeli Adliyesine teslim oldu.

Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına çarptırılan ve kararın Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper Kocaeli Adliyesine telim oldu. Yakınları ile birlikte Kocaeli Adliyesine gelen eski çalışanlara CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Atay eşlik etti. Kocaeli Adliyesinde işlemleri tamamlanan Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları, daha sonra yapılan sağlık kontrollerinin ardından polis ekipleri tarafından Kandıra Cezaevi´ne götürüldü. 

Adliyede yapılan işlemler sonrasında dava sürecinde verilen kararı değerlendiren avukat Tara Pekin, ?Dosya Yargıtay´da. Yargıtay´ın iş yükü azalsın diye yıldan az olan cezaların onamasına karar verildi. Bize göre kararın bozulması için tonlarca karar var.? dedi.  

Haber Cumhuriyet gazetesinde şöyle yer aldı:

Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici ve çalışanlarının yargılandığı davada 5 yılın altına ceza alanlar için kararını veren İstanbul 27. Ağır, Ceza Mahkemesi (istinaf) onama kararını infaz savcılığına yolladı. Böylece 5´i eski 6 Cumhuriyet çalışanı cezaevine dönmek zorunda kaldı.

Kararın infaz savcılığına gönderilmesi üzerine gazetenin  7´si eski 8 çalışanı Kocaeli Adliyesi´ne gitti. Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper Kocaeli Adalet Sarayı´nda cezaevi giriş işlemlerini yaptırdı. İşlemlerin ardından cezaevine gönderildiler.

İstinaf mahkamesinin gazeteciliğin yargılandığı Cumhuriyet davasında 5 yıl altı ceza verilenlerinin cezasını onamasıyla ortaya hukuk garabeti çıktı. 5 yıl üstü ceza verilenlerin dosyası Yargıtay´da inceleniyor. Yargıtay´ın bozma kararı vermesi durumunda cezaevine gönderilenler ağır bir hak ihlali yaşayacak. Hukuk garabetine mahkemelerin dışında 2 yıl 4 aydır karar vermeyen AYM ve seçim sonrası çalışma yapacağını açıklayan Adalet Bakanlığı da seyirci kaldı.

?AİHM´den döner´

Adliye önünde açıklama yapan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ?Cumhurbaşkanı´nın talimatıyla açılmış bir davaydı. Şimdi de Yargıtay süreci beklenmeden infazlar gerçekleştiriliyor. AYM´den ve AİHM´den döneceğinden emin olabilirsiniz. Tüm dünyanın Türkiye´deki durumu görmesi açısından önemlidir arkadaşlarımızın hapse girmesi? dedi.

İnceleme sürüyor

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesinin eski yazarları ve yöneticilerinin yargılandığı davanın karar duruşmasında gazetenin eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay´a 7 yıl 13 ay 15 gün, eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu´ya, muhabiri Ahmet Şık´a, yazarı Aydın Engin´e 7 yıl 6 ay, eski Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarı Hikmet Çetinkaya 6 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Gazetemiz eski avukatı Bülent Utku 4 yıl 6 ay, okur temsilcisi Güray Tekin Öz, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Önder Çelik, karikatürist Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör 3 yıl 9 ay, yazar Kadri Gürsel 2 yıl 6 ay ve gazetemiz muhasebe çalışanı Yusuf Emre İper ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 5 yılın üzerinde hapis cezası alanların dosyası temyiz için Yargıtay´a taşınırken, 5 yıl altında ceza 8 kişi hakkındaki karar 19 Şubat´ta İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Cezaları 5 yıldan az olanların Yargıtay´a başvuru yapma hakkı bulunmuyor.

Cezaevi  süreleri

Cezaevine girecek isimler ve süreleri şöyle: n Bülent Utku: 1 yıl 7 ay 20 gün n Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör: 1 yıl 23 gün n Kadri Gürsel: 11 ay 27 gün (Tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğunda cezaevine girmeyecek) n Emre İper: 7 ay 14 gün.

?Yumruk atan serbest, gazeteciler hapiste?

Kararın ardından tivit atan Musa Kart, ?İnanıyorum ki bu dava halkın vicdanında görülmeye devam edecek. Birkaç gündür iyi kalpli ve duyarlı insanlar yaşadıklarımızı özetliyor: Yumruk atan serbest, karikatürist ve gazeteciler cezaevinde... Gazetecilerin cezaevi kapısında açıklama yapmadığı günlerde buluşmak umuduyla hoşçakalın? ifadelerini kullandı. Emre İper ise, ?Belli bir süre sonra görüşmek üzere...Sevgiyle kalın.... Kendinize iyi bakın...? yazdı.

Mustafa Kemal Güngör ise ?Biz hapse gidiyoruz ama beş yılın üzerinde ceza alan arkadaşlarımız için temyiz hakkı var. Yargıtay dosyayı incelediğinde ?Beraat etmeliler´ derse biz de bundan yararlanacağız. Mağdur olacağız. Devlet de bize ?pardon´ diyecek. Ülkem adına üzülüyorum. Bir hukuk garabeti yaşanıyor. 34 yıllık bir avukat olarak bu karar karşısında son derece üzgünüm. Kendinize iyi bakın? mesajını paylaştı.

 haber merkezi/iha


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli