Ç.Ü.´lü Bilim İnsanları Anavarza Kazılarında
KÜLTÜR SANAT 4.01.2018 11:12:30 648 0

Ç.Ü.´lü Bilim İnsanları Anavarza Kazılarında

Sadece Türkiye´de değil dünyada da ses getiren Anavarza´da kazılar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde, Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün iştirakleri ve Adana Arkeoloji Müzesi Başkanl

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine de alınan Anavarza´daki kazılar, Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arkeolojik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen danışmanlığında devam ediyor. Anavarza Antik Kenti Kazı çalışmaları yılsonu itibari ile sezon kapanışında açıklama yapan Kazı Bilimsel Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Gülşen, 2017 sezonunda binlerce yeni arkeolojik eserin Anadolu kültürüne kazandırıldığını, bunun bilimsel ve kültürel öneminin yanı sıra turizm değeri açısından da yüksek kazanımlar sağlayacağını söyledi. 2017 yılı içinde büyük boyutlu heykellerin, büyük mimari yapıların, sikkelerin, seramik eserlerin, Grekçe ve Latince yazıtların ortaya çıkartıldığını belirtti. 

Anıtsal Kent Kapısı Tamamen Ortaya Çıkarıldı.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen, tasarım ve planlamasıyla tüm dünyada tekil olan anıtsal kent kapısının tamamen ortaya çıkartıldığını ve 2018 yılı içinde restore edilerek orijinal hale getirileceğini aktardı. 34 m. genişlikte ve 2700 m. uzunluktaki sütunlu caddenin ise dünyadaki bilinen ilk ve en eski duble yol olduğunu ve bu görkemli caddenin bir bölümünün 2018 yılı içinde sütunları ile birlikte ayağa kaldırılacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gülşen, ana caddede yaklaşık olarak 2500 adet anıtsal sütun bulunduğunu ve kentteki diğer caddeler ve yapılarla birlikte 7500 civarında anıtsal sütunun daha ortaya çıkartılacağını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Gülşen: "Hedefimiz Anavarza´nın UNESCO Dünya Miras Listesine Alınması."

Kazı Bilimsel Danışmanı, Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Arkeolojik Araştırmalar Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen açıklamasına şöyle devam etti;

"İmparator Nero döneminde yaşamış Roma Ordusunda görev yapan ve kimilerince Lokman Hekim ile özdeşleştirilen Dioskurides isimli ünlü farmakolojist ve tıp hekiminin doğum yeri olan Anavarza´da sürdürülen yeni arkeobotanik çalışmalar sayesinde kentte yetişen endemik bitkilerin dünyaya tanıtılması, tıp turizminin geliştirilmesi ve keten dokuma atölyelerinin tekrar canlandırılarak köyde istihdam yaratılması çalışmaları sürdürülmektedir. Kent, Hellenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ,  Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi Anadolu´nun birçok önemli uygarlıklarının kültür izlerini taşımakta ve birçok farklı kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmış ve kazanmış olduğu bu zengin kültürel mirasın izlerini, 15 Nisan 2014 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi´ne girmeye hak kazanarak taçlandırmıştır. Kazı çalışmalarının sürdürülmesi ile birlikte Anavarza kentinin daimi listeye alınması amaçlanmaktadır."   

Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, Hellenistik dönemde kurulduğu bilinen ve İ.S. 205 tarihinde metropol, 408 tarihinde Roma Dönemi Kilikya Eyaleti başkenti, 11 yy. da ise Armenia Krallığına başkentlik yapan kentte hamamlar, stadyum, amfitiyatro, tiyatro, meclis binası, çeşme binası, kiliseler, su yolları, sarnıçlar, sütunlu caddeler, çeşitli tiplerde mezarlar, konutlar ve tüm ovadan görülebilen görkemli ve etkileyici sur duvarlarının bulunduğunu, çalışmaların ivedilikle bitirilerek ülkemiz arkeolojine, tarihine, kültür ve turizmine kazandırılmasını hedeflediklerini bildirdi.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli