Çukurova Üniversitesinde Alternatif Kanatlı Üretimi Araştırmaları Yapılıyor
EKONOMİ 5.05.2020 10:24:00 1251 0

Çukurova Üniversitesinde Alternatif Kanatlı Üretimi Araştırmaları Yapılıyor

yıldır hindi yetiştirilerek araştırmalar yapan ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Baylan, bronz hindilerin damızlık niteliğinde olduğu için sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu belirterek bunların üretimini yaptık

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hindicilik Eğitim Öğretim ve Araştırma Ünitesi’nde farklı araştırma ve geliştirme projeleri yürütülüyor. 4 yıldır hindi yetiştirilerek araştırmalar yapan ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikail Baylan, bronz hindilerin damızlık niteliğinde olduğu için sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu belirterek bunların üretimini yaptıklarını söyledi.

Özellikle son zamanlarda çekirge ve yabancı ot mücadelesinde de hindilerin kullanıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Baylan, “Bu özelliğinden dolayı hindi organik üretimde aranan bir hayvan materyalidir. Amerika kökenli olmasına karşın uzun yıllar ülkemizde olduğundan adaptasyon sağlamış ve yerli ırk gibi değerlendirilebilmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Baylan;” Amacımız Alternatif Kanatlı Üretimini Yaygınlaştırmak.”
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hindicilik Eğitim Öğretim ve Araştırma Ünitesindeki amaçlarının, bronz hindilerde yumurta ve et verimini artırmak için ıslah çalışması yapmak, farklı yetiştirme sistemi ve besleme ile et kalitesini artırmak, alternatif kanatlı üretimini yaygınlaştırmak, küçük üreticilere materyal sağlamak ve hindi yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak olarak sırlayan sıralayan Prof. Dr. Baylan dünya nüfusundaki hızlı artışın beslenme sorununun önemini ortaya koyduğunu ifade etti.  Bu durumun yeni kaynaklar aramaya ve alternatif besin maddelerine yönelik araştırma yapmaya ihtiyaç duyulur hale getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Baylan, “Ülkemizde hayvansal protein kaynaklarımıza alternatif olabilecek ve endüstri haline gelmiş olan kanatlı yetiştiriciliği içinde tavuk ve özellikle hindi yetiştiriciliği protein açığımızın kapatılmasında önem kazanmıştır. Günümüzde insanların hayvansal kaynaklı gıdalarla beslenmesinde, kolesterolün damar tıkanıklıklarına ve çeşitli dolaşım bozukluklarına neden olması bakımından kırmızı et yerine beyaz et tercih edilir duruma gelmiştir.” dedi.

“Hindi Eti,  Tavuk Etine Göre Daha Dayanıklı.”
Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olmasının yanı sıra yılbaşı tüketimi, etinin sucuk ve salam gibi ürünlerde kullanımının da yaygın olmasından dolayı hindi yetiştiriciliğini daha cazip hale getirdiğini belirten Prof. Dr. Baylan, özel sektör tarafından üretilen hindilerin, etlik piliç üretiminde olduğu gibi kapalı tip kümeslerde hibrit hindilerle yapıldığını söyledi. Son zamanlarda alternatif yetiştirme sistemlerinin gündeme gelmesiyle mera yönlü gezginci ırk olan Bronz veya siyah hindi üretiminin dikkat çekmeye başladığını belirten Prof. Dr. Baylan, “Nüfus yoğunluğu fazla olan merkezlerde hibrit genotiplerle entansif hindi yetiştiriciliği, kırsal kesimde ise özellikle Bronz hindiler kullanılarak yarı entansif koşullarda hindi yetiştiriciliği yapılabilir.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de Yıllık 2 Milyon Ton Tavuk 53 Bin Ton Hindi Eti Üretiliyor.”
Türkiye'de 2 milyon ton tavuk eti üretildiğini hatırlatan Prof. Dr. Baylan, 53 bin ton üretim miktarıyla ise hindi etinin ikinci sırayı aldığını bildirdi. Bu üretim miktarının AB ülkeleriyle kıyaslandığında çok düşük kaldığına da vurgu yapan Prof. Dr. Baylan, “AB ülkelerindeki gibi toplam kanatlı üretiminin %10'u hindi eti olsa, bu değer yaklaşık 200 bin ton olmalıydı. Türkiye'de kişi başına yıllık hindi eti tüketimi ise diğer ülkelerle kıyaslandığında çok düşük olduğu görülüyor. İsrail'de 11.2 kg, Macaristan'da 8 kg iken Türkiye'de ise 0.6 kg ‘dır.” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli