Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Çalıştayı Yapıldı
GÜNDEM 3.06.2017 10:25:17 456 0

Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Çalıştayı Yapıldı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Dünya Bankası işbirliği ile yürütmekte olan Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Projesi´nin ikinci çalıştayı Adana´da gerçekleştirildi.

Çalıştayda, 2016 kışında yaşanan Mersin selleri ve elektrik kesintilerinin Çukurova bölgesinde bulunan ulusal ve uluslararası üretimi, ticareti sağlayan tesislerde hem fiziksel hasar hem iş kaybı yaşanabildiğinin görüldüğü, bölgede planlanmış ancak henüz devreye girmemiş enerji ve lojistik altyapılar ve artan iklim değişikliği etkileri göz önüne alınarak bu kayıpların artacağı belirtildi.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Uzun vadeli planlarda İstanbul, Ankara ve İzmir´den sonra Türkiye´de metropol bölge olabilecek tek potansiyel bölge olarak değerlendirilen Çukurova´nın sürdürülebilir bir üretim yapısına kavuşabilmesi için risklerin de hesaba katılmasının gerekli olduğunu söyledi. Altunsu, afetlerin sürdürülebilir üretimi, bölgenin rekabet gücünü ve ekonomik performansını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, ?Bu çabaların bölgenin Avrupa ve Asya, Orta Doğu arasında bir enerji ve lojistik üssü olma özelliğini koruması açısından da önemli. Bu amaçla projenin hedefleri enerji ve lojistik sektörlerindeki kritik altyapıları belirlemek, sektör ölçeğinde jeolojik ve hidrometeorolojik tehlikelere karşı risk analizi yapmak ve direnç arttırmaya yönelik öneriler üretmektir? dedi.
Altunsu, ?Japonya-Dünya Bankası Programı? kapsamında finanse edilen projenin Türkiye´deki pilot projelerden biri olduğunu ve kurumların rekabetçiliğin arttırılması için direnç arttırmaya yönelik çalışmalar planladıklarını sözlerine ekledi.
Proje üslenici firma Acclimatise´ın sahibi Dr. Richenda Connell, proje ile ilgili şunları kaydetti;
?Yaptığımız araştırma sıcak hava dalgaları ve seller gibi iklimsel olayların daha sık oluşmalarından dolayı depremlerden daha çok hasara yol açacağını gösteriyor. İklim değişikliğine bağlı olarak sıklığın daha da artması bekleniyor. Araştırmamız yaşanan kayıpların çoğunun fiziksel hasardan değil, iş kaybına bağlı olduğunu ve sadece bölgedeki tesisleri değil tesisin tüm üretim/tedarik zincirine etki ettiğini gösteriyor. Bu tür olaylara daha dayanıklı olarak bölge hem rekabet gücünü arttırabilir hem de uluslararası enerji ve lojistik merkezi olarak repütasyonunu güçlendirebilir.?
Proje ekibinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Mustafa Erdik ise ?Depremler daha seyrek olmakla birlikte, meydana geldiklerinde maruz kalan kritik alt yapıda oluşacak hasar ve mali kayıp yaratabilmektedir: tesis bünyesindeki elemanların fiziki kırılganlıklarına ve hasar görebilirliklerine bağlı olarak şekillenecektir. Her ne kadar toplam kaybın tesis değerinin yüzde 50´sine varan mertebelerde gerçekleşmesi mümkün ise de, toplam kayıp tutarının deprem tehlikesinin yıllık olasılığı ile çarpılması ile elde edilecek "yıllık mali kayıp" oranları tesis değerinin sadece binde biri kadar olacaktır. Nitekim alt yapı tesisleri için öngörülen kaza ve doğal afet ve sigortası yıllık pirimi ortalama binde beş oranındadır? şeklinde konuştu.
Adana ve Mersin´de afet ve lojistik üzerine çalışan kamu kurumu ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, kritik altyapılar için yapılan risk analizleri ve ileriye dönük beklentiler sunuldu, önerilen planlama ve finansal araçlar, tesislerin tasarım ve işletmesine yönelik iyi uygulamalar ele alındı.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false