Çukurova çiftçisi sorunlarını tartıştı
GÜNDEM 25.08.2016 10:05:34 307 0

Çukurova çiftçisi sorunlarını tartıştı

Çukurova çiftçisinin sorunları, Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan´ın ev sahipliğinde gerçekleşen geniş katılımlı toplantıyla masaya yatırıldı.

Oda Başkanı Mehmet Akın Doğan´ın Sakızlı mahallesindeki çiftliğinde gerçekleşen toplantıya; Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, Yüreğir Emniyet Müdürü Namık Kemal Darıcı, şube müdürleri, ilçe müdürleri, oda yöneticileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, son günlerde ülkenin birlik ve bütünlüğünü hedef alan terör saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti. Doğan, ?Ülkemizin birliğine, dirliğine, bütünlüğüne kasteden teröristler ve onların destekçileri, Türkiye´nin gücü karşısında tutunamayacaklardır. Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimize olan güvenimiz tamdır? dedi.

Davetlilere katılımları için teşekkür eden Doğan, toplantının amacının, üreticinin sorunlarını dinlemek, onların sesini duyurmak, talep ve önerilerini yetkili makamlara iletmek olduğunu söyledi.

20 bin 500 üyesi ile Türkiye´nin en büyük çiftçi kuruluşları arasında yer alan Yüreğir Ziraat Odası´nın başkanı Mehmet Akın Doğan, Yüreğir Ovası´nın, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin binlerce yıldır bereket taşıdığı Çukurova´nın en büyük tarımsal üretim merkezlerinden olduğunu kaydetti.

?GIDAYA ERİŞİM, HAYATİ ÖNEMDE BİR KONU?

Ekonomik kalkınma için 3 sektörün çok önemli olduğunu, bunların başında da gıda üretiminin geldiğini vurgulayan Doğan, ?Bunlar; tarım-gıda, enerji ve bilgi. Dünyada en stratejik üç sektör. Hatta sürekli ve yeterli gıdaya erişim, hayati önemde bir konu. Peki, ülkemizde gıda güvencesini kim sağlıyor, tabi ki fedakâr çiftçilerimiz. Yapısal sorunlara, girdi fiyatlarındaki yüksekliğe, pazarlama sorunlarına, yaşanan doğal afetlere rağmen çiftçimiz; tarlasını, bağını, bahçesini terk etmemiş, üretimini sürdürmüş, insanımızı gıdasız bırakmamıştır? dedi.

Türkiye´de tarım sektörünün; toprak dağılımının çok parçalı olması, kente göçün artması, girdi maliyetlerindeki artış, plansız üretim, değişken arz talep dengeleri gibi bir takım sorunlar yaşadığının altını çizen Doğan, Türkiye´nin toplam tarımsal hasıla bakımından Avrupa´da birinci, dünyada yedinci sırada yer almasının ayrıca gurur verici olduğunu kaydetti. Gıdaya erişimde yaşanan adaletsizliğe de dikkati çeken Doğan, yüz milyonlarca insan ekmek bile bulamazken, 1.5 milyara yakın insanın ise ihtiyacının çok üzerinde tükettiğini belirtti.

?NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ TARIMDAN GEÇİNİYOR?

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye´de nüfusun üçte birinden fazlasının tarım sektöründen geçimini sağladığını ifade ederek, ?Gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 3-5 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde Türkiye´nin bir tarım ülkesi olduğu söyleminin gerçekliği bir kez daha anlaşılmaktadır. Her şeye rağmen tarım, yaz aylarında imalat sanayi ve inşaat sektörünün toplamına yakın istihdam sağlamaktadır? diye konuştu.

Tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Doğan, şöyle devam etti:

?Tarımı neden desteklemeliyiz? İstihdam artsın, ihracat olsun, döviz gelsin, esnaf kazansın, piyasa hareketlensin diye. Tarıma dayalı sanayi artarsa ülkemiz kalkınır. Toprağa hürmet gösteren çiftçiye hürmet göstermeyen iradenin yaşaması mümkün değildir.Tarım sektörünün ekonomiye büyük katkısına rağmen çiftçilerimiz kalkınmanın nimetlerinden yeterince yararlanamıyor. Sektörde kişi başına düşen yurt içi gelir miktarı Türkiye ortalamasının yaklaşık üçte birinde kalıyor. Buna rağmen tarım sektörü istihdama büyük katkı veriyor. Tarımda çalışan sayısı 5.5 milyonu buluyor.?

?TOPRAĞIMIZI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ?

Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin de, Yüreğir´in, Çukurova´nın merkezinde yer alan bir tarım cenneti olduğuna işaret ederek, ?Ülkemizde tarım teknikleri açısından bakıldığında en son teknolojinin kullanıldığı bir bölgeyiz. Buradaki amacımız siz çiftçinin sorunlarını dinleyip, bunlarla ilgili ne yapılması gerekiyorsa onları ilgili yerlere ulaştırmak? dedi.

Bakanlık, DSİ ve Sulama Birliğince kapalı sulama sistemine geçilmesi ile ilgili çalışma yapıldığını vurgulayan Tekin, ?Bunun hayata geçirilmesi için işlemler sürüyor. Siz çiftçilerin de yapması gereken işlem artık damlama sulama sistemine geçmeniz. Bakanlığımızın bu yılki politikası her yıl mısır ekimi yerine bir yıl pamuk, bir yıl soya, bir yıl mısır ekimine geçilmesi. Toprağımızı da düşünmek zorundayız. Çünkü çocuklarımıza verimli topraklar bırakmak zorundayız" diye konuştu.

?ADANA´NIN İMAJI DEĞİŞMELİ?

Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel ise, Adana´nın imajının değişmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Adana dışarıda, kavgaların olduğu, adliyelerinde bıçaklanmaların olduğu bir memleket olarak tanınıyor. Adana bana göre bir cennet. Kur´an-ı Kerim´de altından ırmaklar akan bir cennet tarif ediliyor. Bütün Torosların sularını altına sermiş. 3 milyon dekar sulanan arazi yaratmış ve bunları Adanalıların hizmetine sunmuş. Senede 3 ürün almanın mümkün olduğu bir yer. Çukurova´nın bereketli topraklarında çok güzel işler oluyor. Bizim bu imajı yıkmamız gerekiyor."

Toplantı, yemek ikramının ardından, soru-cevap bölümüyle devam etti. 

 
(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli