ÇÜ Akademisyenler Tunus Üniversitelerini Ziyaret Etti
YAŞAM 16.05.2017 10:23:20 355 0

ÇÜ Akademisyenler Tunus Üniversitelerini Ziyaret Etti

Çukurova Üniversitesi ve Tunus Üniversiteleri arasında imzalanan Mutabakat Zaptlarında belirlenen işbirliklerinin somutlaştırılması amacıyla gelen davet üzerine oluşan heyet, Sousse ve Carthage Üniversitelerini ziyaret etti.

İlk Ziyaret Sousse Üniversitesi´ne...

Planlanan ziyaret programı çerçevesinde ilk ziyaret Sousse Üniversitesi Chott Meriem Ziraat Enstitüsü´ne yapıldı. Sousse Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Najeh Farhat ve Chott Meriem Ziraat Enstitüsü Dekanı Prof. Mohsen Boubaker´in de bulunduğu görüşmelerde özellikle ziraat alanında yapılacak projeler ve diğer işbirliği faaliyetleri, oluşturulan çalışma gruplarında akademisyenlerce yüz yüze müzakere edilerek karara bağlandı. Sousse Üniversitesince hazırlanan ziyaret programı çerçevesinde ayrıca Citrus (Turunçgiller) Teknik Merkezi ve Monastir Tarımsal Kalkınma Bölge Müdürlüğü ziyaret edilerek kurumların çalışmaları hakkında bilgi alındı ve üretim tesisleri, seraları ve laboratuarları gezildi.

Sfax Üniversitesi İle Çukurova Üniversitesi Arasında Mevlana Protokolü İmzalandı.

Tunus ziyaretleri öncesinde yapılan hazırlık çalışmaları kapsamında Türkiye´nin Tunus Büyükelçiliği ziyaret programı konusunda bilgilendirildi ve Büyükelçi Ömer Faruk Doğan´ın tavsiyesi ve desteğiyle Sfax Üniversitesi ziyaret programına dâhil edildi. Prof.Dr. Şeref Erdoğan ve Prof. Dr. Harun Arikan´ın Sfax Üniversitesi´ne yaptığı ziyarette Rektör Prof. M. Rafik Bouaziz, Prof. Lotfi Kamoun ve Fahri Elçi Sonia Mkaouar Ellouze ile iki üniversite arasında yapılabilecek olası işbirliği olanakları görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonucunda Mevlana Protokolü imzalanarak önümüzdeki yıl öğrenci ve personel değişiminin başlatılmasına karar verildi. Sfax Üniversitesiyle ayrıca bilimsel ve akademik alanda işbirliği protokolü imzalanması yönünde görüşmeler devam ediyor.

Tunus Programı Kapsamında Tunus Büyükelçiliği Ziyaret Edildi.

Sousse ve Sfax Üniversitelerine yapılan ve hayli verimli geçen ziyaretlerden sonra Tunis´e geçiş yapan heyet, öncelikle Türkiye´nin Tunus Büyükelçiliği´ne ziyarette bulundu. ÇÜ´nin ziyaret programı ile yakinen ilgilenen ve programa yönelik önerileriler ve destekleriyle katkıda bulunan Büyükelçi Ömer Faruk Doğan´a Prof. Dr. Şeref Erdoğan tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Carthage Üniversitesi Ziyareti

Carthage Üniversitesi Rektörü Prof. Lassaad Elasmi´nin ev sahipliğinde Çukurova Üniversitesi şerefine düzenlenen ve Carthage Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Olfa Ben Ouda, Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Çevre Teknolojileri Sehir Planlama ve İnşaat Enstitüsü (ISTEUB) Müdürü Prof. Slah Ben Romdhane, Akademik ve Bilimsel İşbirliği Direktörü Taher Jallouli´nin hazır bulunduğu akşam yemeğiyle başlayan ziyaret programı hayli yoğun ve verimli geçti.

Carthage Üniversitesince hazırlanan ziyaret programı çerçevesinde öncelikle Bizerte Su Ürünleri ve Kültürü Yüksek Enstitüsü ziyaret edilerek enstitü hakkında bilgi alındı ve Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi tanıtıldı.  Enstitüye ait laboratuvar ve tesis gezileri sonrası Bizerte lagünü ve su ürünlerini tanıtıcı bir teknik gezi gerçekleştirildi.

Mograne ve Mateur Ziraat Yüksek Okullarına yapılan ziyaretlerde ziraat alanında daha önce belirlenen işbirliği konuları çerçevesinde akademisyenler yüz yüze görüşme ve bilgi alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.  Borj Cedria Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü, Çevre Teknolojileri, Şehir Planlama ve İnşaat Enstitüsü, İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Bilgi ve İletişim Enstitüsü müdürleri ve akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdaysa başta çevre olmak üzere mevcut ve geleceğe yönelik işbirliği hedefleri ve proje konuları görüşüldü.

İşbirliği Kararları  

Sousse, Sfax ve Carthage Üniversitelerine yapılan ziyaretler neticesinde bu yılki Tunus Yaz Okulu Programının Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin koordinatörlüğünde tematik olarak düzenlenmesine ve Ziraat ve Su Ürünleri Temalı Yaz Okulu Programının 2017 Temmuz ayının ilk yarısı yapılmasına karar verildi. Yaz Okulu kapsamında Tunuslu öğrencilere iki hafta boyunca ziraat ve su ürünleri alanlarında uygulamalı ve teorik eğitimlerin verileceği iki haftalık bir program sunulacak.

Yapılan ziyaretlerde ayrıca Carthage, Sousse ve Sfax Üniversitesiyle başlatılan ortak çalışmalara ivme kazandırmak amacıyla Üniversitemizin ev sahipliğinde bir de Çalıştay Programı düzenlenmesine karar verildi.  

Türkiye ve Tunus Arasında Yükseköğretim Alanında Işbirliğini Geliştirmek Amacıyla Neler Yapıldı.

Türkiye ve Tunus arasında yükseköğretim alanında işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye-Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumu ilk defa Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığının ev sahipliğinde Tunus´ta düzenlenmişti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar´ın da aralarında bulunduğu bazı üniversite Rektörlerinden oluşan bir heyet Foruma katılmıştı. Forum kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde Tunus Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.  02 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul´da düzenlenen II. Türkiye ? Tunus Üniversiteleri İşbirliği Forumunda ise öncelikli işbirliği alanları tartışılarak forumda bulunan Türkiye ve Tunus üniversitelerinin ziraat, çevre ve enerji olmak üzere üç alanda işbirliği tesis etmesine karar verilmişti.

Türkiye´nin en köklü ve tecrübeli Ziraat Fakültelerinden birine sahip, bağımsız bir Su Ürünleri Fakültesi bulunan, 11000 hektar araştırma çiftliği, su ürünleri araştırma istasyonları ve araştırma laboratuarları ve seralara sahip Üniversitemiz ziraat, su ürünleri ve çevre alanlarını seçmiş ve bu alanlarda işbirliği yapmak üzere Sousse ve Carthage Üniversiteleri ile eşleştirilmişti. Bu kapsamda işbirliği detaylarının görüşülmesi amacıyla davet edilen Sousse Üniversitesi heyeti, 17-21 Ekim 2016 tarihlerinde; Carthage Üniversitesi heyeti ise 24-28 Ekim 2016 tarihlerinde Üniversitemizi ziyaret etmiş ve her iki üniversiteyle Mutabakat Zaptı imzalanmıştı.(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Rahatlığın Adresi: Adidas

Sevdiklerimize Orkide Hediye Etmenin Anlam ve Önemi

Çocuklar da Stres Neden Olur?

“HÜKÜMLÜ VE YÜKÜMLÜLERİ TOPLUMA KAZANDIRACAĞIZ”

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Yaratıcı kişiler kuralları sevmez, sınırlarda dolaşır”

Türkiye ve dünyanın ilk tescilli kadın kebapçısı

Farklı ülke numaralarından gelen WhatsApp aramalarına dikkat!

Kendinizi sürekli ‘şişman’ hissediyorsanız dikkat!

SAVAŞ MAĞDURU UKRAYNALI ÇOCUKLAR İBB’NİN MİSAFİRİ OLDU

ARI SOKMASINDA ADRENALİN OTOENJEKTÖRÜ HAYAT KURTARIYOR!

AİLENİZİ KORUMAK SİZİN ELİNİZDE!

ÖFKE KONTROLÜNDE ETKİLİ ÖNERİLER

Prof.Dr. Barış Öztürk ,”Metabolik Otofaji Diyeti İle Kilolara Elveda”

Eyvah Kayınvalidem Geliyor!

Üzüm Tüketmenin 8 Faydası!

Kedi Kumu

Yüksek sıcaklık ve güneş, sürüş güvenliğini tehlikeye atıyor

Olumsuz duygular hissedildiğinde çözüm buzdolabında değil!

VİŞNENİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR !

"Baharatlı yiyecekler geniz akıntısı sebebi"

10 BİNİ AŞKIN GÖRME ENGELLİYE REHBER OLAN PLATFORM: KÖRÜZ.BİZ

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli