?ÇORLU TREN KAZASINDA SORUMLULUK DÖRT GÖREVLİNİN?
GÜNDEM 28.02.2019 23:21:35 573 0

?ÇORLU TREN KAZASINDA SORUMLULUK DÖRT GÖREVLİNİN?

Çorlu´da 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, makinistler, tren şefi ve TCDD´nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildi.

Çorlu Çumhuriyet Başsavcılığı, daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda ?kazanın meydana gelmesinde asıl kusurlu´ bulunan, TCDD 1´inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14´üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü´nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği´nde Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği´nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve geçen Mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan ve Köprüler Şefi Çetin Yıldırım´ın, hakkında ise, Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi´ne iddianame hazırlanmasına karar verdi.

Çorlu Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun tarafından verilen kararda, soruşturma aşamasında makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile kaza yapan tren şefi olarak görev yapmakta olan Hüseyin Kahraman isimli şahısların şüpheli sıfatıyla savunmalarının alındığı, savunmalarda özetle, saat 17.10 sıralarında menfez üzerinden geçerken lokomotifin aniden kontrolsüzce bulunduğu raydan yukarıya doğru zıpladığı ve tekrar raya oturduğu, sonrasında seri şekilde fren attıklarını ve acil durdurma butonuna bastıklarını, olayın olduğu yerde kendilerine daha önceden bildirilen herhangi bir kısıtlama bilgisi ya da olağan dışı bilgi olmadığını, menfez ile ray arasındaki toprak boşalmasını önceden bilebilmelerinin mümkün olmadığını, gözle de görülebilecek bir husus olmadığını, olay sonrasında derhal kumanda merkezi ile ilgili kurum ve kuruluşlara haber verdiklerini, yolculuk öncesi ve esnasında uygulanması gereken prosedürleri uyguladıklarını beyan ederek suçlamayı kabul etmedikleri kaydedildi. 

Makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile tren şefi Hüseyin Kahraman´ın olay sırasında alkolsüz oldukları, dosyaya sunulan 8 Ekim 2018 tarihli bilirkişi raporunda özetle trenin hızının saatte 110 kilometre civarında olduğu kazanın meydana geldiği kesimde izin verilen hız limiti dahilinde olduğu, bu bağlamda makinistler tarafından hız ihlalinin olmadığı, aynı gün içerisinde kazanın meydana geldiği hat üzerinden daha öncesinde birden fazla trenin geçiş yapmış olduğu ve hat ile ilgili herhangi bir olumsuz görüş belirtilmediği, lokomotif kabin içerisindeki kamera görüntülerinden hat geometrisinin düşey yöndeki bozulmasının lokomotifin geçmesiyle oluştuğu kanaatini güçlendirdiği, makinistin bu esnada koltuktan yükseldiği ve tekrar koltuğuna oturduğu, aynı anda yan kamera görüntüsünde arka vagon tekerinin raydan çıktığı ve devrildiği, makinistin hatta bir anormallik olmasını hissetmesiyle birlikte seri fren yaptığı, makinistin seri fren yapması neticesinde uzun sürüklenme mesafesinin önüne geçildiği ve meydana gelebilecek kayıpların artmasına engel olarak kazanın şiddetini azalttığı sonucuna ulaşıldığı ve bu nedenle makinistlerin olayda kusurlu bulunmadıkları hususlarının belirtildiği bilgisine yer verildi.

"TCDD´NİN ÜST YÖNETİMİNDE YER ALAN KİŞİLER HAKKINDA KOVUŞTURMAYA YER YOK" 

Karada ayrıca, ?Aynı bilirkişi raporunda olayla ilgili olarak TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğünde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde yol bakım onarım şefi olarak görev yapan Özkan Polat, TCDD bünyesinde köprüler şefi olarak görev yapan Çetin Yıldırım, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demiryolu Bakım Müdürlüğü Çerkezköy 143. Yol Bakım Şefliğinde hat bakım ve onarım memuru olarak görev yapan Celalettin Çabuk´un kusurlu olduklarının belirtildiği, gerek dosya içerisine sunulan birtakım dilekçeler ve ifadelerde gerekse dosyamız ile birleşen ayrı suç duyurusu şeklinde oluşturulan dosyada bilirkişi raporunda kusurlu olarak belirtilen ve yukarıda isimleri yer alan şüpheliler dışında bazı siyasetçiler ile TCDD yönetiminde yer alan bürokratlar hakkında da suç duyurusunda bulunularak şikayetçi olunduğu, tazminat sorumluluğu ile ceza hukukunda aranan sorumluluğun ve kriterlerin farklı nitelik ve kapsamda olduğu, nitekim ceza hukuku sorumluluğu dışında kalan diğer hallerde kusursuz sorumluluk hallerinin dahi düzenlendiği, ceza hukukunda ise eylemin meydana gelmesinde doğrudan kusuru bulunmayan kişilerin eylem ile kusurlu davranışları arasında illiyet bağı kurulamayacağı, kusur durumu belirlenir iken meydana gelen somut olaydan hareket edilerek olayın meydana gelmesinde doğrudan sorumlulukları bulunan kişilerin kusurlu dolayısıyla ceza soruşturma ya da kovuşturmasında şüpheli ya da sanık olabilecekleri, meydana gelen tren kazası olayı ile ilgili olarak yürütülen soruşturmada, olayın meydana gelmesi ile ceza hukuku bağlamında illiyet kurularak kendisine kusur atfedilebilecek bilirkişi raporunda yer alan ve yukarıda belirtilen isimler dışında herhangi bir kimsenin bulunmadığı görülmekle? denildi. 

Alınan kararda, şüpheliler siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD´nin üst yönetiminde yer alan kişiler, Halil Altınkaya, Suat Şahin ve Hüseyin Kahraman hakkında tüm mağdur ve müştekilere yönelik atılı suçtan delil yetersizliği nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı belirtildi.  

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu