Çocuklarda özgüven küçük sorumluluklarla gelişir.
SAĞLIK 10.10.2016 12:50:06 398 0

Çocuklarda özgüven küçük sorumluluklarla gelişir.

Psikolog Fulya Özbilen, "Çocuklarınızı mümkün olduğunca sosyal ortamlara getirmeli ve diğer çocuklarla iş birliği içinde çalışmasını sağlamanız ve ev içinde küçük sorumluluklar vermeniz özgüvenlerini çok geliştiriyor? dedi.



Bu dönemde sınıflandırma becerisi kazanıyorlar
Psikolog Fulya Özbilen, 3-6 yaş arasında gelişimi 4 gruba ayırdıklarını ve bunların; bilişsel gelişim, bedensel gelişim, duygusal ve sosyal gelişim ile dil gelişimi olarak sıralandığını belirtti. 3-6 yaş arası çocukların yapmaları gereken bazı beceriler olduğunu ve ailelerin bu becerileri yapamadıklarında çocuklarını kliniğe getirdiğini ifade eden Özbilen, ?Bu yaştaki çocuklar artık yavaş yavaş sınıflandırma becerisini kazanıyorlar. Hangisinin meyve hangisinin sebze olduğunu veya renkleri ayırt edebiliyorlar. Yaşlarına uygun yapbozları yapabilme becerisine erişebilmiş oluyorlar? dedi.

Beyin gelişimi 3 yaşından sonra yavaşlıyor
Çocukların 0-3 yaş arasında beyin gelişiminin çok hızlı olduğunu vurgulayan Psikolog Fulya Özbilen, ?3 yaşından sonra beyin gelişimi biraz yavaşlamaya başlıyor ve ergenlik dönemine gelindiğinde yeniden şekillenmeye başlıyor. 3 yaşından ergenlik dönemine kadar olan sürede çocuklarınızın eğer ki psikiyatrik bir rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorsanız bunun kalıcı olduğunu düşünmeyin. Çünkü beyin, ergenlik döneminde yeniden yapılandığında o rahatsız olduğunuz konuların çoğunu atabiliyor. O yüzden bu dönemde ona nasıl davrandığınız çok önemli? diye konuştu.

Özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olun
Ailelere bazı önerilerde de bulunan Özbilen, şöyle devam etti:
?Çocuğunuzun kendi başına yemek yemesine dökse bile izin verin, çünkü bir şeyleri kendi başına yapabildiği zaman özgüvenleri ciddi anlamda gelişiyor. ?Kendi başına yapabildiği her davranış için küçük ödüllendirmelerde bulunun´ diyoruz. Ama bu ödüllendirme işini aileler bazen yanlış yorumluyorlar. Ödüllendirme maddi olmak zorunda değil, ona ?aferin´ demeniz veya o gün sevdiği yemeği yapmanız bile onun için bir ödül sayılıyor.?

Küçük sorumluluklar verin
Duygusal ve sosyal gelişimin en çok önemsedikleri konuların başında geldiğini vurgulayan Özbilen, bu dönemde çocukların yeni insanlarla tanıştığını, yavaş yavaş anne-babadan ayrılmaya başladığını ifade etti. Bu dönemde çocukların duygularını anne-babalarıyla paylaşmasının da çok önemli olduğunu kaydeden Özbilen, ?Genellikle aileler çocukları ile duygularını paylaşmadıkları için çocuklardan da böyle bir şey beklememiz çok mantıklı değil. Çocuğunuzun gününün nasıl geçtiğini öğrenmeniz için bazen öncelikle sizin kendi gününüzü anlatmanız ve bazı olaylarda neler hissettiğinizi söylemeniz gerekiyor. Çünkü bu dönemde sizi model alıyorlar. O yüzden siz nasıl davranıyorsanız onlar da size ve arkadaşlarına o şekilde davranmaya devam ediyorlar. Çocuklarınızı mümkün olduğunca sosyal ortamlara getirmeli ve diğer çocuklarla iş birliği içinde çalışmasını sağlamanız ve ev içinde küçük sorumluluklar vermeniz özgüvenlerini çok geliştiriyor? ifadelerini kullandı.
Dil gelişiminden de bahseden Psikolog Fulya Özbilen, çocukların bu dönemde kendi kendilerine konuşabildiğini ve hayali arkadaşlarının olabildiğini belirterek, ?Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Bu yaş dönemi için oldukça normaldir. Size çok soru sorabilirler. Sorularınızın cevaplarını onun anlayabileceği düzeye indirmenizde fayda var? dedi.

Her şeyde iyi olmak zorunda değiller
Ailelerin tutumlarından da bahseden Özbilen, sözlerini şu sözlerle tamamladı:
?Çocuğumuz her şeyin en iyisini yapsın, aynı anda hem okula gitsin, okuldan çıksın bale kursuna, oradan basketbola geçsin gibi çocukları koştur koştur bir yerlere götürebiliyoruz ama onlara kaldırabileceğinden fazla yük yüklemememiz gerekiyor. Her şeyde iyi olmak zorunda değiller. Her şey sizin istediğiniz doğrultuda olmak zorunda değil. Mükemmeliyetçi aileler, çocukları kendi istediklerini yaptığı zaman sevgilerini gösteriyorlar ama bunun farkında bile değiller. Çocukların sizin hoşunuza gitmeyen bir şeyi yaptığında da sevilmeye ihtiyaçları var. Bunu atlamamak gerekir. Aşırı koruyucu anne-baba tutumuna anaokulu döneminde çok fazla rastlıyoruz. Çocuk anne-babadan ayrılamıyor, bazen anne-baba da çocuktan ayrılamıyor. Özellikle ilk hafta gelip okulda bekleyin, ona yanında olduğunuzu hissettirin. Onu bırakıp kaçmamaya özen gösterin, gittiğinizi görsün. Geri geleceğinizi anlasın. Çocukları olumsuz etkileyen bir başka tutum ise anne-babanın tutarsızlığı. Çocuğun isteğine önce ?evet´ deyip, bir gün sonra ?hayır´ demek onun kafasında bir karmaşa yaratıyor. Bu konuda daha dikkatli olunmalı.?(CO)
 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false