Çin - Tayvan gerginliği artıyor
DÜNYA 21.05.2020 10:55:00 1035 0

Çin - Tayvan gerginliği artıyor

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin’in egemenlik iddialarını reddederek, Tayvan’ın ‘‘tek ülke, iki sistem’’ özerklik önerisi çerçevesinde Çin’in bir parçası olmayı asla kabul etmeyeceğini söyledi. Çin ise yanıt olarak yeniden birleşmenin kaçınılmaz o

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin’in egemenlik iddialarını reddederek, Tayvan’ın ‘‘tek ülke, iki sistem’’ özerklik önerisi çerçevesinde Çin’in bir parçası olmayı asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Tayvan: ''Diyalogdan yanayız''
Tsai Ing-wen ikinci ve son başkanlık dönemi için yemin ettikten sonra yaptığı bir konuşmada, Tayvan ve Çin arasındaki ilişkilerin tarihsel bir dönüm noktasına ulaştığını belirtti. ‘‘Her iki tarafın da uzun dönemde bir arada var olmanın yolunu bulma ve çelişki ve farklılıkların şiddetlenmesini önlemek gibi bir görevi var’’ diye konuşan Tsai, Beijing’in Tayvan’ı küçük düşürmek ve Tayvan Boğazı’ndaki statükoyu zayıflatmak için ‘‘tek ülke, iki sistem’’ formülünü kullanmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Tsai bugüne kadar Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumak için en fazla çabayı Tayvan’ın gösterdiğini ileri sürerek, bu çabaları sürdüreceklerini ve Çin ile diyalog kurmak ve bölge güvenliğine daha somut katkılarda bulunmak istediklerini sözlerine ekledi.

Çin: ''tek ülke, iki sistem'' politikasına bağlıyız
Çin’in Tayvan İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamadaysa, Tayvan’ın anakara ile ‘‘yeniden birleşmesi’’nin Çin ulusunun yeniden canlanması için tarihsel bir zorunluluk olduğu ve adanın bağımsızlığını elde etme çabalarının hiçbir geleceği bulunmadığı belirtildi.

Ofis Sözcüsü Ma Xiaoguang, Tsai’ye yanıt olarak, ‘‘bir ülke, iki sistem’’ politikasına bağlı kalmayı sürdürecek olan Çin’in çeşitli biçimler altındaki ‘‘Tayvan’ın bağımsızlığı’’ arayışlarına asla izin vermeyeceğini ve Tayvan’ın Çin’den ayrılmasına yönelik herhangi bir hareketi hoş görmeyeceğini söyledi.

Gerginlik giderek artıyor
Çin, Tsai’yi Tayvan’ın resmi bağımsızlığının peşinde koşan bir ayrılıkçı olarak görürken, Tayvan’ın Çin Cumhuriyeti adını taşıyan bağımsız bir devlet olduğunu savunan Tsai’nin göreve başladığı 2016 yılında Tayvan’la olan resmi görüşme mekanizmalarını sona erdirmişti.

Çin 1997 yılında kendi yönetimi altına giren Hong Kong’a kayda değer bir özerklik veren ‘‘tek ülke, iki sistem’’ politikasını Tayvan’a da önerirken, Tayvan’ın bütün önde gelen siyasi partileri bu formüle karşı çıkıyor. 

ABD TAYVAN'I DESTEKLİYOR

ABD’nin ise resmi diplomatik ilişki kurmadığı Tayvan’ı gayri resmi yollarla destekleme politikasını daha da güçlendirdiği görülüyor. Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tsai’yi kutlayarak, ‘‘Tayvan’ın canlı demokrasisine liderlik etmedeki cesaretini ve vizyonunu’’ övdü. ABD yönetiminin doğrudan Tayvan hükümetine bu tür mesajları nadiren verdiği belirtilirken, Çin yönetimin tepkisi de sert oldu. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pompeo’nun sözlerini kınayarak hükümetin ‘‘gerekli karşı tedbirleri alacağını’’ açıkladı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli