EKONOMİ 13.04.2020 12:23:00 670 0

"Çiftçinin büyüyen sorunları artık çözülmek zorunda"

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, corona virüs salgınıyla mücadele döneminde daha da önem kazanan gıdada sorun yaşanmaması için, çiftçinin yıllardır büyüyen sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyledi

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, stratejik sektörler arasında ilk sıralarda yer alan tarımın, corona virüs nedeniyle tüm dünyada ticaretin neredeyse tamamen durduğu dönemde öneminin daha da arttığını vurguladı. Salgının uzun sürmesi halinde gıda sıkıntısı yaşanmasına yönelik kaygıların bulunduğunu ve bu tehlikenin giderek yaklaştığını kaydeden İncefikir, “Korkulanın olmaması için çiftçinin üretebilmesi ve bunun tüketiciye kabul edilebilir fiyatlarla ulaşması gerekiyor. Ancak salgın öncesi bile bu konuda büyük sıkıntılar varken, şimdi sorunlar büyüdü” dedi.

 

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN KOPUYOR

Ekonomik nedenlerle son 17 yılda hem ekilen arazi büyüklüğünün, hem de çiftçi sayısının azaldığını kaydeden İncefikir şu bilgileri verdi: “Son 17 yılda çiftçimiz, Trakya’nın 2 katı büyüklüğündeki 34 milyon dönüm alanı araziyi ekmekten vazgeçti. Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki çiftçi sayısı 2,8 milyondan, 2,1 milyona düştü. Çiftçimiz neden ekmekten vazgeçti? Yaklaşık 700 bin çiftçimiz neden mesleğini bıraktı? Bunların yanıtları belli. Eken, biçen, üreten köylü, topraktan, kırsaldan, üretimden koptu. Daha da önemlisi, bu kopuşla birlikte tarımsal alandaki yetenek ve bilgi birikimimizi kaybediyoruz.”

 

‘İTHALAT’ ÇÖZÜM OLAMAZ

Tarımda, üretim açığı için ‘ithalat’ın hiçbir zaman çözüm olarak düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Cahit İncefikir, salgında bu gerçeğin daha da keskinleştiğini kaydetti. İncefikir, “Küresel corona virüs salgınında her ülke kendi yurttaşının gıda güvencesini sağlamak için ihracatı ya kısıtlıyor ya da tamamen yasaklıyor. Böyle bir durumda, paramız olsa bile gıda ihtiyacımızı karşılamak için ithalat yapıyoruz. Bu nedenle, koşullar ne olursa olsun üretmek, başta buğday, mısır ve soya olmak üzere tüm bitkisel ürünlerde kendi kendimize yetmek zorundayız” dedi.

 

ÇİFTÇİ BORÇ YÜKÜ ALTINDA

Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdilerdeki maliyet artışı nedeniyle çiftçilerin krediye yöneliminde son yıllarda patlama olduğunu ifade eden İncfikir şunları söyledi: “2004-2019 yılları arasında kullanılan tarımsal kredilerde çok hızlı bir artış olmuştur. 2004 yılında 2,4 milyar TL olan kısa vadeli krediler 2018 yılında 26 milyar TL’ye; 2004 yılında 2,5 milyar TL olan orta ve uzun vadeli krediler 2018 yılında 71 milyar TL’ye; 2004 yılında 209 milyon TL olan takipteki krediler 2018 yılında 3,4 milyar TL’ye çıkmıştır. Böylelikle 2004-2018 yılları arası kullandırılan toplam nakdi kredi 100 milyar TL’ye ulaşmıştır.”(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Harb-İş,“Ücretler yeniden düzenlenmeli “

"YENİLENEBİLİR ENERJİ NASIL TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİM KAYNAĞI OLABİLİR"

"Bağımsız olmayan bir Kurulun vereceği karar tartışılır!"

MB Başkanı’ndan enflasyonla ilgili “yol haritası” mesajı

Türkiye, dünya lideri

“İş dünyasının finansmana erişimi kolaylaştırılmalıdır”

TOYP BAŞVURULARINDA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Türk Telekom’un “Dijital Türkiye: Yeni Bir Gelecek” temalı Faaliyet Raporu’na 3 ödül

Türkiye’de dijital bankacılığa ilgi artıyor

R+T TURKEY FUARI’NDA HEDEF UZAK PAZARLAR

“TOPLU SÖZLEŞME TİYATROSU SONA ERDİ”

“DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR”

Ekonominin kalbi TOBB'da attı

"Emlak zenginleri İstanbul depremi sonrası fakir kalabilir"

Şahin Bilgiç, TOBB Ekonomi Şurası’na katıldı, üyelerinin taleplerini iletti

Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı

DÜNYA TAHIL PİYASASINA ‘TAHIL KORİDORU’ ETKİSİ

MYK VE ADASO ARASINDA YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ İMZALANDI

"Her 100 kişiden 90’ı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nden önce yapılan binalarda oturuyor"

R+T TURKEY FUARI’NDAN İHRACAT SEFERBERLİĞİ

"KRUVAZİYER YOLCU SAYISI % 66,7 ARTTI, FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false