ÇİFTÇİ: ?TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR COĞRAFYADA?
GÜNDEM 12.11.2017 13:07:41 458 0

ÇİFTÇİ: ?TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR COĞRAFYADA?

TÜMSİAD Adana Şubesinde işadamlarıyla bir araya gelen Ç.Ü Öğretim Üyesi Hakkı Çiftçi:?´Dünya´nın Merkezi Türkiye´dir´´

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Hakkı Çiftçi, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesinde, yurt içi ve  yurt dışı deneyimlerinin yanı sıra Türkiye´nin dünya ülkeleri arasındaki konumu, ekonomisi, siyasi geleceği ve yakın coğrafyasında yaşanan gelişmeler hakkında görüşlerini paylaştı.

TÜMSİAD Adana Şubesi´nde gerçekleştirilen sunumu, Başkan Yakup Kutluca, Yönetim Kurulu Üyelerinden  Hakan Özdeğer,Oğuz Akkaya, Serdar Oğuz, Sami Karnas, Kenan Toraman, Rıdvan Akın, Nizam Kürtdiş ve  Şube Genel Sekreteri Yalçın Kartal´ın yanı sıra çok sayıda işadamı  izledi.

Gittiği her ülkede şanlı bayrağımızı gururla dalgalan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakkı Çiftçi´nin başarısından büyük onur duyduğunu söyleyen TÜMSİAD Başkanı Yakup Kutluca, ?Ülkemizi çok daha ileriye nasıl götürürüz, bunun derdiyle dertleniyoruz. TÜMSİAD olarak ülkemizi çok daha ileriye götürmek için çalışıyoruz. Bu arada çok kıymetli hocamız Hakkı Çiftçi, ülkemizi çok daha iyi anlatabilecek şekilde, dünyanın bir çok ülkesinde ülkemiz bayrağını en üst seviyeye taşıyarak, ülkemizin ekonomisini, dünümüzü, bugünümüzü ve yarınımızı anlattı. Bundan çok büyük bir onur duyduk. Bugün de bu olayı taçlandırmak istedik? diye konuştu.

Nasrettin Hoca´nın, ayağını yere vurarak ?Dünyanın merkezi´ burası ?İnanmayan ölçsün´ dediğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Hakkı Çiftçi, ?Gerçekkten de, Türkiye şekil olarak dikdörtgene benzer. Bu dikdörtgeni, dünya haritasının hemen hemen tamamını kaplayacak şekilde büyüttüğümüzde, Türkiye, yine dikdörtgenin tam ortasında kalır. Bu demektir ki, Türkiye; dünya ve dünya ülkeleri arasında çok önemli bir coğrafya olmasına sebep olmaktadır? dedi.

Anadolu´nun neden dünyanın kalbi ve kalesi olduğuna da açıklık getiren Çiftçi, ?Anadolu yarımadası, tüm coğrafi özellikleri bakımından dünyanın kalbidir ve merkezidir. Doğal, beşeri, tarihi, siyasi ve ekonomik coğrafya bunu doğrulamaktadır. Türkiye, uzaydan bakıldığında Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının tam kesişme noktasında yer alır. Bu nedenle, tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur. Anadolu, medeniyetlerin beşiğidir. Türkiye, matematik konum açısından da kaledir. Türkiye, yaklaşık 26°-45° doğu boylamları ile 36°-42° kuzey enlemleri arasında bulunur. Türkiye hem kuzeyli ve hem de doğuludur. Türkiye, bu konumuyla en ideal coğrafyada yer almaktadır. Üç kıtanın kavuşum noktasındadır. Dağlıktır ve yarımadadır. Avrupa ve Asyalıdır.  Türk dünyasının parçasıdır. NATO üyesidir. Jeopolitik ve jeokültür levhaları (Rusya, Avrupa, Asya, Arap ve Afrika) üzerinde sınır ülkedir. Savaş çemberinin (Balkanlar ? Kafkasya ve Ortadoğu) tam ortasındadır. Türkiye, yükselti bakımından da kaledir. Türkiye´nin ortalama yükseltisi 1132 metreyi bulur. Trakya yarımadasının yükselti bakımından fazla yüksek olmayışı (180 m.) dikkate alınırsa, Anadolu yarımadasının yükseltisi ise bu değerden biraz daha fazla olduğu muhakkaktır (1162 m.) Yarımadanın çevresinde yüksek sıradağlar bulunmakta ve kale surlarını andırmaktadır? şeklinde konuştu.

?ABD, BAŞAT ROLÜNÜ ÇİN´E DEVREDECEK´

Türkiye´nin yeniden kurulacak dengelere politik ve ekonomik olarak hazır olması gerektiğinin altını çizen Çiftçi, buna dair öngörülerin, alternatifli planların hazır olması gerektiğini de vurguladı. Dünyanın ağırlık merkezinin doğuya kaydığını söyleyen Çiftçi, ?Dünyadaki iktisadi ve politik gelişmeler, önümüzdeki 10-15 yıllık perspektifte ABD´nin politik ve iktisadi alandaki başat rolünü Çin´e devredeceğini, Hindistan ve Rusya´nın da Avrupa Birliği´nin etki gücüne erişeceğini açıkça gösteriyor? diye konuştu.

?ORTADOĞU´DA TÜRKİYE´SİZ İSTİKRAR MÜMKÜN DEĞİL´

TexeMarrs´ın Türkiye hakkındaki görüşlerine de yer veren Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakkı Çiftçi, ?TexeMarrs diyor ki; Türkiye 80 milyonluk nüfusu ile gezegenimizdeki diğer 175 ülkeden çok farklı bir konuma sahip. Ortadoğu, Avrupa ve Afrika´yı bir birine bağlayan güçlü bir köprü. Ankara´da yada İstanbul´da yaşananlar, kesinlikle sonraki yıllarda Afrika´daki, Nijerya´dan, Avrupa´daki Almanya´ya, oradan Amerika Birleşik Devletleri´ne kadar birçok bölgedeki gelişmeleri etkiler. Türkiye´yi, kendileri için bir dayanak noktası ya da dünya hakimiyetlerine giden yolda bir anahtar olarak görmeleri şaşırtıcı olmamalıdır. Bugün Türkiye, ekonomik, askeri ve kültürel gücü ile dikkate alınması gereken bir ülke. Ülkedeki elit, Ankara´yı, Avrupa´nın ekonomik gücüne entegre etmeye çalışıyor. Türkiye´nin Coğrafyası; İnsanları, dini ve potansiyeli, her zaman patlamaya hazır bir bomba görünümü veren çalkantılı Ortadoğu´nun coğrafyasında Türkiye´siz bir istikrar ve güvenliğin mümkün olmadığı görüşünü pekiştirir nitelikte? diye hatırlatmalarda bulundu.

Türkiye´nin süper güç olabilmesi için önünde bazı sorunlarının olduğunu söyleyen Hakkı Çiftçi, bunları; Sınır anlaşmazlıkları, boğazlar sorunu, adalar sorunu, su sorunu, nüfus sorunları, yönetim sorunları, terör sorunları, tarımsal sorunlar, enerji sorunu-nükleer, petrol ve boru hatları, maden ve sanayi ile ilgili sorunlar, turizm ve ulaşım ile ilgili sorunlar, devalüasyon-enflasyon ve devlet borçları olarak sıraladı. Çözüm yollarını da sıralayan Çiftçi, ?Kara ve deniz sınırlarımızdaki sorunlar uluslararası platforma taşınmalı ve sınır ötesi kalan soydaşlarımızın hakları gündeme getirilmeli. Boğazlar sorunu çözümlenmelidir.  Boğaz trafiği sıkışmıştır. Anlaşma yeniden gözden geçirilmelidir. Adalar sorunu, kıta sahanlığı sorunu, on iki adalar, Meis adası sorunları uluslararası platforma taşınmalı ve kalıcı çözümler önerilmeli ve kabul ettirilmelidir. Türkiye su zengini değildir. Kendine yetecek kadar suyu vardır. Sınır aşan sular konusundaki sorunlar çözümlenmeli ve bu konudaki projeler gerçekleştirilmelidir? diye konuştu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli