CHP
SİYASET 23.10.2020 13:05:00 510 0

CHP'li SARIBAL: "BİZİ SÜT VE ET KRİZİ BEKLİYOR"

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal,“Süt üreticileri maliyetlerini karşılamıyor. Süt hayvanları kesime gidiyor. Önümüzdeki süreçte süt hayvanlarının kesime gitmesinden dolayı bizleri süt ve et krizi beklemektedir” dedi.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, artan girdi maliyetlerine rağmen çiğ süt alım fiyatlarının 1 yıldır değişmediğini belirterek, “Süt üreticileri maliyetlerini karşılamıyor. Süt hayvanları kesime gidiyor. Önümüzdeki süreçte süt hayvanlarının kesime gitmesinden dolayı bizleri süt ve et krizi beklemektedir” dedi.
2008-2009 döneminde de benzer bir durum yaşandığını ve süt para etmediği için çiftçilerin süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaldığını hatırlatan Sarıbal, “Çiftçi süt ineklerini yani doğum yapması gereken hem kendi damızlığını hem besi hayvanını doğurması gereken süt ineğimiz şu anda kasaba gidiyor. Çünkü hayvanın yediği yem, yediği yemle beraber ürettiği süt maliyetini karşılamıyor. Hayvancılık maliyetlerinin %70’ni yem oluşturmaktadır. Eğer siz bir ülkede yem sorununu çözememişseniz hayvancılığı sürdüremezsiniz” dedi.
Hayvancılığın sürdürülmesinde meranın büyük önem taşıdığını ancak ülkemizde meraların yetersiz kaldığını kaydeden Sarıbal, şunları söyledi:
Mera Yok, Üretici Yeme Mahkûm
“TÜİK verilerine göre 2002’den beri ülkemizdeki mera alanları 146 milyon dönüm. O günden beri 1 santim değişmiş görünmüyor. Ama Tarım ve Orman Bakanlığı 12 milyon hektar mera alanı olduğunu, bir kısmını ıslah ettiğini bir kısmını ise ıslah etmediğini söylüyor. Türkiye de ne yazık ki meralar verimsiz ve amaca uygun kullanılmıyor. Büyükşehir yasası ile meralar iktidar eliyle pazarlandı imara açıldı. Meralar can çekişiyor. Mera olmayınca kaba yem olmayınca üretici kesif yem dediğimiz fabrika yemine mahkûm ediliyor.
1 Litre Süt ile 1 Kg Yem Alınabiliyor
Ancak kesif yem girdileri ithal ve dövize endeksli. O yüzden yem fiyatları bu yıl %30 ile %40 zam gördü. Dolar arttıkça da fiyatı artıyor. Süt hayvancılığında süt/yem paritesi var. Yani bir hayvancığın sürdürülebilmesi için 1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmesi gerekir. Bugün 1 litre sütle ne yazık ki 1 kilogram civarında 1 kilo 250 gram 1 kilo 200 gram ancak yem alabiliyoruz. Elektrik gibi yeni girdi maliyetlerini de dikkate aldığımızda çiftçinin kazanabilmesi için sütün litre fiyatının 3.5 liranın altında olmaması lazım.
Prim Artışı Sorunu Çözmez
Oysa son bir yıldır çiğ sütün alım fiyatı 2,30 TL. Üreticilerin taleplerini görmezden gelen hükümet süt primlerini 25 kuruş arttırarak litre başına Ekim, Kasım ve Aralık 2020 ayları için 40 kuruş yaptı. Ama bu üreticinin sorunlarını çözmez. Çünkü 2020 yılının ilk 6 ayına ait süt primleri ortalama 5 ayda ödendi. Süt üreticisi yem alıp, tesislerine masraf yapıp, işçiliğini yaptıktan ve sütünü sattıktan 5 ay sonra primini alabilmektedir. Zamanında ödenmeyen prim çiftçinin maliyetlerine bir fayda sağlamamaktadır.
Kaldı ki süt primini alabilmek için üretici birliklerine üye olmak şartı vardır. Üye olmayan birçok süt üreticisi için durum daha da vahimdir.”

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli