CHP
SİYASET 17.07.2023 00:10:00 388 0

CHP'Lİ KIŞ, "TORBADAN DEPREMZEDE İŞ İNSANINA YENİ BORÇ VAADİ ÇIKTI"

CHP’li Gülcan Kış, depremzedelerin kredi desteği adı altında borçlandırılmasına tepki gösterdi

TBMM’de kabul edilen Torba Kanun teklifi ile deprem bölgesinde yeni sanayi alanlarının belirlenmesinde bakanlık tek yetkili oldu. Yeni sanayi alanlarının yatırımcı ve sanayicilere borçlanma karşılığında verilmesi de düzenlemede yer aldı. CHP’li Gülcan Kış, “Bu düzenleme, depremzede iş insanına yeni borç vaadidir. İşyeri ve konutta kredi desteği, koşulları ne olursa olsun yeni bir borç anlamına gelmektedir. Deprem bölgesinin zararlarının telafi edilmesi, konut, işyeri ve sanayi tesislerinin bir an önce yapımına başlanması acilen gereklidir. Ancak hızlı toparlanma adına yanlışlar yapılmamalıdır” dedi. 

TBMM Genel Kurulunda geçtiğimiz hafta AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen Torba Yasada yer alan düzenlemeye göre deprem felaketi sonrasında özel afet bölgesi ilan edilen şehirlerde sanayi alanları belirlenirken kurum görüşü alınmayacak, sanayi alanlarını belirlemede bakanlık tek yetkili olacak, bakanlık özel mülkiyeti isabet eden yerler için acele kamulaştırma kararı alabilecek. Düzenlemeye göre yeni oluşturularak OSB’lerde yer tahsis eden yatırımcılar devlete borçlanarak yer tahsisi alabilecek. Sanayi alanlarının altyapı, üstyapı inşaatlarıyla kat irtifakı, kat mülkiyeti oluşturma da bakanlığın yetkisinde olacak.

 CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yeni düzenlemenin tarım alanlarının sanayiye açılması gibi sorunlar doğurabileceğine ve yatırımcıların borçlandırılmasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Genel kurulda tasarı üzerine söz alan Gülcan Kış, depremin vurduğu illerde sanayi alanlarının, işyerlerinin zarar gördüğünü, OSB’lerin büyük kısmında üretimin tamamen bittiğini vurguladı.

Kış, “Depremi en yakından yaşayan sonrasında da depremzedelerimize kucak açan Mersinimiz; başta Mersin Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, ilçe belediyelerimiz ile, vatandaşlarıyla, sanayicileriyle, iş insanlarıyla depremin yaşandığı ilk andan itibaren topyekûn seferber olmuştur. Bölge de nasıl bir acı olduğunun en canlı tanığıyız. O nedenle bölge halkımız için yapılacak her türlü düzenlemenin de destekçiyiz” dedi. 

Kanun teklifinin anayasaya uygunluk incelemesi yapılmadan, ilgili komisyonlarda görüşülmeden, alelacele gündeme getirildiğini belirten Kış, OSB kanununa eklenen geçici madde ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na “sanayi alanı” tespitinde ve imar planı hazırlığında hızlı karar alması adına geniş takdir yetkisi tanındığına işaret etti.

Sanayi alanları belirlenirken farklı kurumların görüşlerinin alınmamasının bazı sakıncalar doğuracağına işaret eden Kış, “Mesela yeni sanayi alanlarının tarım arazilerine, jeolojik yapıaçısından yumuşak, su seviyesi yüksek toprak alanlarına denk getirilmemesi için diğer kurumların vereceği görüşler önemli iken onların sürece dahil edilmemesi ekonomik alanda sorunlara sebep olacaktır.  Bu düzenlemeyle; imar planlarının askıya çıkarılmaması, yurttaşlara ve kamuoyuna bildirilmemesi, itiraz süreçlerinin işletilmemesi düzenlemeleriyle acil durum gerekçesiyle denetimden ve yargıdan kaçırılmaya çalışılmakta, yapım süreçleri denetimsiz hale getirilmektedir. Acele bir şekilde, fay hattına yakın olabilecek, ova–mera gibi alanlarda hızlıca, hiçbir bilimsel görüşü, muhalif görüşü dikkate almadan tesisler oluşturulacaktır” dedi. 

AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen kanun teklifinde yatırımcı ve sanayicinin borçlandırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Kış, “Bu düzenleme, depremzede iş insanına yeni borç vaadidir. İşyeri ve konutta kredi desteği, koşulları ne olursa olsun yeni bir borç anlamına gelmektedir. Deprem bölgesinin zararlarının telafi edilmesi, konut, işyeri ve sanayi tesislerinin bir an önce yapımına başlanması acilen gereklidir. Ancak hızlı toparlanma adına yanlışlar yapılmamalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, depremin yaşandığı ilk günden bu yana depremzedelerimizin yanındayız. 6 aydır çözüm bekleyen bölge halkının sorunlarının bir an evvel bitmesi taraftarıyız.Ancak gelinen noktada bu Torba yasada gösteriyor ki tüm muhalif görüşler yok sayılmıştır” ifadelerini kullandı.

(vş)
 


"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı