CHP’Lİ EMRE: “SARAYIN KORONAVİRÜS PAKETLERİ GENÇLERİ TEĞET GEÇTİ!”
SİYASET 20.04.2020 14:55:00 571 0

CHP’Lİ EMRE: “SARAYIN KORONAVİRÜS PAKETLERİ GENÇLERİ TEĞET GEÇTİ!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yunus Emre, iktidarın Covid-19’a karşı açıkladığı ekonomi paketlerinde gençleri görmezden geldiğini ifade etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre yaptığı yazılı açıklamada; iktidarın korona salgınına karşı açıkladığı ekonomik paketlerde gençlerin olmadığını, gençlerin kaderlerine terk edildiğini dile getirdi. İktidarın tedbir planında gençlere yer vermemesini; “Sarayın Korona ekonomik paketleri gençleri teğet geçti” sözleri ile eleştirdi.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre’nin açıklaması şöyle:

Koronavirüs salgını nedeniyle küresel ölçekte yaşanan sorun tüm ülkeleri acil tedbir almaya ve koruyucu eylemler uygulamaya zorluyor. Salgının başta sağlık olmak üzere ekonomik ve toplumsal alandaki etkilerinin en az hasarla atlatılabilmesi iktidarın politika ve uygulamalarına bağlıdır.

Ancak İktidar gerekli tedbirleri almakta gecikiyor ve süreci yönetmedeki performansı oldukça zayıf. Bütün yük büyük bir özveri ile, canlarını hiçe sayarak, ailelerini görmeden, gece gündüz demeden emek veren sağlık çalışanlarımızın omuzlarına yüklenmiş durumdadır.

Ülkemizde, 11 Mart’ta ilk vakanın duyurulmasının ardından, Cumhurbaşkanı tarafından 18 Mart tarihinde 100 milyar TL’lik bir ekonomi paketi açıklanmıştır. Ancak açıklanan ekonomi paketinin böylesi bir kriz karşısında ne kadar önleyici olacağı ve diğer ülkelerin açıkladıkları ekonomik paketlerin milli gelirlerine oranları karşılaştırılmalı olarak incelendiğinde ülkemizdeki tedbirlerin çok yetersiz kaldığı herkesin malumudur. Bu paketin hemen arkasından Sayın Cumhurbaşkanının çağrısını yaptığı “yardım kampanyası” da bu durumu teyit eder niteliktedir. Olağanüstü şartlar olağanüstü ekonomik tedbirleri gerektirmesine rağmen iktidar trajikomik eylem ve söylemlerle bir savrulma içine düşmüştür. Bir taraftan “evde kal” çağrıları yapmış diğer taraftan da uçak biletlerinde KDV oranları düşürdüğünü

söyleyerek milleti uçurmaya kalkmıştır. Yine konut kredilerinde peşinat oranını azatlığını açıklayarak işsiz güçsüz kalmış vatandaşı borçlandırmaya çalışmıştır.

Açıklanan tedbir paketlerinde, vatandaşın aşından işinden olmasına karşı ciddi bir önlem yokken en yakıcı eksiklik de gençlere değinilmemiş, yer bile verilmemiştir. Geçtiğimiz hafta içi kabul edilen “Covid-19 Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Kanun Teklifi”nde de yine gençlerimiz görmezden gelinmiştir. Sürecin başından beri maalesef, sosyal hareketlilik, virüs taşıyıcı ve sokağa çıkma yasağı ile anılmanın ötesinde gençlere yönelik hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Risk grubunda görülen gençlerimiz adeta içinde bulundukları çaresizlik, işsizlik ve kötü yaşam koşullarına terk edilmiştir.

Ülkemizde, TÜİK’in 10 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı Ocak ayı işsizlik verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik oranı %24,5, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda olan” gençlerimizin oranı ise %25,7 olarak belirlenmiştir. Bu oranın Covid-19 salgını ile Mart, Nisan ve önümüzdeki aylar için daha yüksek olacağı aşikardır. Salgının ekonomimize olan olumsuz etkisi nedeniyle çalışan gençlerimizin çoğu bu süreçte işsiz kalmış ya da ücretsiz izne çıkarılmıştır. Salgın sonrası dönemde ise ücretsiz izne çıkarılan gençlerimizin işlerine dönüp dönmeyecekleri meçhuldür.

İşsiz gençlerimizle beraber “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” olan gençlerimizin sorunları bu dönemde iki kat daha artmıştır. Yapılan düzenlemelerde bu gençlerimize değinilmemiş, görmezden gelinmiştir. Anne-babalarının eline bakan bu gençler şimdi de işten çıkarılmış ya da kepenk kapatmış anne-babalarının durumları ile tam bir çıkmaza düşmüşlerdir. 

Diğer yandan ülkemizde gençlerde kayıt dışı istihdam büyük oranlara varmaktadır. Çalışan gençlerimizin yaklaşık üçte ikisi sigortasız çalışmaktadır. 15-19 yaş arası çalışan gençlerimizin yüzde 66’sı, 20-24 yaş arası çalışan gençlerimizin yüzde 33,8’i, 25-29 yaş arası çalışan gençlerimizin de yüzde 21,8’i kayıt dışı olarak istihdam edilmektedir. İktidarın açıkladığı tedbir paketleri sigortalı çalışan işçileri kapsamaktadır. Bu durumda, bin bir zorluk içinde, düşük ücretlerle, sigortasız-güvencesiz çalışan gençlerimiz hangi tedbirden yararlanabilecektir? Bu gençler ücretli izinli olabilecek mi, esnek ödemeden yaralanabilecek mi? Kriz sonrası işlerine dönebilecek mi? Gençler bu dönemde ne yapacaklar, ne yiyip ne edecekler?

Salgın nedeniyle okulların kapanması ile üniversitedeki gençlerimiz ailelerini yanına dönmüşlerdir. Ancak öğrenim sürecinde kaldıkları evlerin kira ve fatura gibi giderlerini karşılamaya devam etmektedirler. Bu giderlerin karşılanması konusunda iktidar tedbir paketlerinde bu yakıcı sorunları da görmeli ve bu zorluklarda boğulan gençlere çözüm getirmelidir.

Bunun yanında gençlerin uzaktan eğitimi takip edebilmeleri için bilgisayarı olmayanlara bilgisayar temin edilmeli, ücretsiz internet erişimi sağlanmalıdır. Gençlerin uzaktan eğitimle ilgili hiçbir yoksunluğu olmamalı, iletişim ve internet konusundan çağdaşlarından geri kalmamalıdır. Bu konuyu iktidar çözülmesi ivedi bir görev olarak sahiplenmelidir.

İktidar sözcüleri, salgın sonrası yeni dünya düzeninde, Türkiye’nin daha güçlü bir yer alacağını söyleyerek başarısızlıklarını hamasetle örtmeye çalışıyor. Gençlerine sahip çıkan, sorunlarını çözen, onların bu süreci en hafif sıkıntılarla atlatmasını sağlayan toplumlar salgın sonrası yeni dünya düzeninde kendine daha güçlü bir yer bulabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 31.1 ° / 13.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false