CHP
SİYASET 19.04.2020 09:37:00 690 0

CHP'li Bulut, “Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin tüm eksikleri net olarak görüldü”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ile korona virüslü günler ile sonrasını konuştuk.

- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Korona sonrası daha paylaşımcı, daha eşitlikçi bir dünya düzeni de ortaya çıkabilir, daha otoriter de. Bunların hepsini zaman gösterecek” dedi.

-Bulut,  Pandeminin, açık bir şekilde Türkiye’nin yönetilemediğinin, adeta savrulduğunun bütün çıplaklığıyla ortaya çıkardığını belirterek,”Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin tüm eksikleri net olarak görüldü. Bilim insanlarından kurulu bir bilim kurulu var, bakanlar var ama tek karar verici Cumhurbaşkanı. Koronavirüsten kurtulduğumuzda akla ve bilime önem vermeyen, ben yaptım oldu diyen, felakette bile insanları ayrıştıran bu anlayıştan da kurtulacaktır” dedi.

RÖPORTAJ:VAHİT ŞAHİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,Korona sonrası daha paylaşımcı, daha eşitlikçi bir dünya düzeni de ortaya çıkabilir, daha otoriter de. Bunların hepsini zaman gösterecek” dedi.

Bulut,  Pandeminin, açık bir şekilde Türkiye’nin yönetilemediğinin, adeta savrulduğunun bütün çıplaklığıyla ortaya çıkardığını belirterek,”Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin tüm eksikleri net olarak görüldü. Bilim insanlarından kurulu bir bilim kurulu var, bakanlar var ama tek karar verici Cumhurbaşkanı. Koronavirüsten kurtulduğumuzda akla ve bilime önem vermeyen, ben yaptım oldu diyen, felakette bile insanları ayrıştıran bu anlayıştan da kurtulacaktır” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ile Dünya, Türkiye ve Adana’yı saran korona virüs olayını ve sonrasını konuştuk.

Bulut ile yaptığımız röportajı sunuyoruz:

YENİ ADANA- Türkiye ekonomik kriz içerisinde iken büyük bir salgın hastalığa yakalanmıştır. Bu süreçte ülke genelinde ve Adana’da eczacıların yaşadığı sıkıntılar nedir? Nasıl önlemler alınmalıdır, bu konudaki önerileriniz nedir?

BURHANETTİN BULUT- Eczaneler, halkın ilk müracaat ettiği sağlık kuruluşlarıdır.  Bu nedenle bulaş riskinin de en fazla olduğu yerlerden birisidir. Eczacılar pandemiye karşı mücadelede en ön saftalar.  Koronavirüs nedeniyle 20 eczacı ve 17 eczane çalışanı enfekte oldu; maalesef 4 eczacı meslektaşımız da hayatını kaybetti. Eczaneler salgının yayılmasında önemli bir nokta haline geldi. Bu çok hızlı seyreden ve çok hızlı bulaşan bir virüs. Eczanelerin kendi imkanlarıyla aldığı bireysel tedbirler maalesef işe yaramadı. Burada en büyük görev Sağlık Bakanlığına düşüyor. Eczacılara önlük, tulum, siperlik, gözlük gibi koruyucu malzemeleri dağıtmak ve eczanelerin dezenfekte edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı hassasiyet göstermelidir.

YENİ ADANA- Adana’nın sağlığı nasıldır? Tesisler yeterli midir? Başta Adana’daki olmak üzere tüm Türkiye’deki şehir hastaneleri sizce yararlı olmuş mudur?

BURHANETTİN BULUT- Kamu özel ortaklığıyla yapılan şehir hastaneleri maliyet bakımından bu ülkenin kamburudur.  Bugüne kadar şehir hastanelerine harcanan miktar ve daha ne kadar harcanacağı “ticari sır” gerekçesiyle açıklanmadı. Saray’ın müteahhitlerine yeni bir rant kapısı açtılar.  Şehir hastaneleri aracılığıyla 25 yıl boyunca halkın vergilerini yandaşların ceplerine hortumlayacaklar. Her yıl artan bütçe açıklarını, bütçedeki faiz ödemeleri yükünü de vatandaşın sırtına yüklediler. Adana’da 1550 yatak açarken, bin 436 yatağı kapattılar. Şehir hastanesiyle Adana’da sadece 14 yatak artmış oldu”

YENİ ADANA- Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanan ve daha sonra Adana Valiliği tarafından yalanlanan sahra hastanesi konusuna nasıl bakıyorsunuz?

BURHANETTİN BULUT- Sahra hastaneleri; afet durumlarında “mevcut sağlık kuruluşları dışında” sağlık hizmetleri sunmak için önceden belirlenmiş bölgelerde tedavi amaçlı kurulan geçici hastanelerdir. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir televizyon programında Adana Büyükşehir Belediyemizin sahra hastanesini açıklayınca, herkes konunun içine girdi. Aslında iktidar bu süreçte o kadar çok hata yaptı ki anlaşılan “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali yeni bir malzeme arıyor. Yönetememe zafiyeti ortadayken, cambaza bak misali dikkatleri başka yöne çekmeye çalışıyor. Maalesef Türkiye, koronavirüsün en hızlı yayıldığı ülkelerden biri haline geldi.  İktidar bu süreçte halka maske dağıtımı yapabildi,  ne de sokağa çıkma yasağı ilan etmeyi becerebildi. Maske satılması yasak dediler, birçok yerde maske takma zorunluluğu getirdiler, vatandaşa maske dağıtamadılar. 10 Nisan gecesi 48 saatte yayılacak virüs 48 dakikada yayıldı. Vatandaş işsiz, yiyecek ekmeği yok. Vatandaşa “sen evde otur biz devlet olarak arkandayız” diyemediler. Plansızlık almış başını gidiyor. Sahra hastanesiyle birlikte Adana’nın bir türlü bitmek bitmeyen projeleri için sesi çıkmayanlar, şahin kesildiler. Gönül isterdi ki Adana’nın her sorununa şahin kesilsinler. Altını çizerek söylüyorum. Sahra hastanesi dünyanın her yerinde aynıdır. Belediyemiz olası, hiç istemediğimiz bir durumun ön hazırlıklarını yaptı. Diliyoruz ki hiçbir hemşerimize bu sahra hastanesine hiç ihtiyaç duymasın.

YENİ ADANA- Bu koronavirüs salgını ile birlikte yenidünya düzenine geçileceği söyleniyor. Bu görüşe katılıyor musunuz? Dünyada ve Türkiye'de siyasette yeni koşullar nasıl olacaktır veya nasıl olmalıdır?

BURHANETTİN BULUT- Çin'de ortaya çıkan ölümcül koronavirüs dünya ekonomisini felç etti.  Üretmek için dışa bağımlı olan ülkeler neredeyse kepenk kapattı. Analiz yapmak için henüz erken ancak salgın sona erdiğinde hiçbir şeyin aynı olmayacağı görülüyor. Pandeminin dünya ekonomisine vurduğu darbenin etkisi kolay geçmeyecek. Ülkeler küreselleşme politikalarını sorgulayacak.  Belki de kendi içine dönecek, kendi topraklarında üretim yapmaya yönelik politikalar izleyecekler. Kesin olan tek bir şey var sağlık anlayışı baştan sona değişecek. Görüldü ki ABD, Fransa, İngiltere, İtalya gibi ülkeler bununla baş edemiyor. Bu ülkeler sağlık sistemini kapitalizmin acımasızlığına teslim etmiş ülkeler. Sağlık ve vahşi kapitalizmin ilişkisinden muhakkak halklar büyük zarar görüyor Türkiye'de bu sınavdan geçecektir. Korona sonrası daha paylaşımcı, daha eşitlikçi bir dünya düzeni de ortaya çıkabilir, daha otoriter de. Bunların hepsini zaman gösterecek. Pandemi, açık bir şekilde Türkiye’nin yönetilemediğini, adeta savrulduğunu bütün çıplaklığıyla ortaya çıkardı. Partili Cumhurbaşkanlığı Sisteminin tüm eksikleri net olarak görüldü. Bilim insanlarından kurulu bir bilim kurulu var, bakanlar var ama tek karar verici Cumhurbaşkanı. Koronavirüsten kurtulduğumuzda akla ve bilime önem vermeyen, ben yaptım oldu diyen, felakette bile insanları ayrıştıran bu anlayıştan da kurtulacaktır.


"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli