CHP
SİYASET 13.05.2020 09:32:00 407 0

CHP'li Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, karpuz tarlasından iktidara seslendi

Barut ve Şevkin, "Karpuz üreticilerinin feryadını artık duyun.Mağdur karpuz üreticilerine çözüm üretin. Bu yangını söndürün" dediler.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, hasadı başlayan karpuz üreticilerinin feryadına çözüm bulunması için tarlalardan iktidara seslendi. Yüksek üretim maliyeti altında ezilen çiftçilerin dolu felaketinin yanı sıra fiyatların düşmesi ve İran'dan ithal edilen karpuz nedeniyle perişan olduğunu aktaran CHP'li milletvekilleri, "Karpuz üreticisinin feryadını duyun, bu yangını söndürün" dedi.
KARPUZ TARLASINDA ÜRETİCİLERLE BULUŞTULAR
CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye'nin en erken karpuz hasadının yapıldığı yerlerin başında gelen Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Tuzla Beldesi'nde üreticilerle buluştu. CHP Karataş İlçe Başkanı Cengiz, ilçe yöneticileri ve partililerin de eşlik ettiği Barut ile Şevkin, özellikle dolu afeti nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında incelemelerde bulundu. Karpuz üreticilerinin sorunlarını dinleyerek not alan, çözüm için neler yapılabileceğini konuşan Barut ile Şevkin, her zaman üreticinin yanında olduklarını, tarımsal üretim ve üreticinin sorunlarına çözüm bulmak için mücadele ettiklerini aktardı.

"İTHALAT BÜYÜK HAKSIZLIKTIR"

Geçtiğimiz hafta dolu yağışı nedeniyle büyük zarar gören karpuz tarlalarında üreticilerle birlikte durumu değerlendiren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Karpuzun kilogramı geçen hafta halde 5 lira ve üstünde fiyatlara satılıyordu. Şu an halde 2.5-3 liraya, tarlada ise 1.5 liradan satılıyor. Üreticiler bu fiyatın daha da aşağıya gitmesinden endişeleniyor. Bu nedenle umutla destek bekliyorlar. Kendi bölgemizde hasat başladığı zaman ithalatın durmasını istiyorlar. Ay sonunda hasat başlayınca yetkililer karpuz ithalatının duracağını söylemişlerdi ama hala İran üzerinden TIR'lar dolusu, tonlarca karpuz ithal ediliyor. Bu üreticimize yapılan haksızlıktır. Son derece kaliteli ürün yetiştiren karpuz üreticilerimize destek verilmeli. Tarım ve çiftçi dünyada korunur ama Türkiye'de tam tersi yapılıyor. Çiftçinin üvey evlat olarak görülmesinden vazgeçilmeli. Burada dolu afeti oldu. Bu nedenle de üreticiler mağdur oldu. Karpuzlarını satıp satamayacakları konusunda ciddi biçimde endişe ediyor. Hükümet, Tarım Bakanlığı ve yetkililere sesleniyoruz. Yerli ve milliyseniz üreticileri destekleyin. Aksi takdirde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üreticinin canını yakacak, ürün ellerinde kalacak. Çiftçinin bu feryatlarını, çığlıklarını görün. Bu feryadı artık duyun ve çözüm üretin."

"ÇİFTÇİYE YASAL HAKKINI VERİN"

Karpuz üreticilerinin feryadına kulak verip çözüm üretilmesini isteyen CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise şöyle konuştu:
"Şu anda İran'dan karpuz ithalatıyla yerli üreticinin beli bükülüyor. Hasat başladığı dönemde karpuz ithal edilmesi ne anlama geliyor? Bundan 15 gün sonra karpuz yense ne olur? Yıllık ortalama 50 bin ton ihracat var ama 65 bin ton civarında ithalat var. Tarım Yasası'na göre Gayrisafi Milli Hasıla'nın yüzde 1'ini üreticilere destekleme olarak vermeleri gerekiyor ama bu yasal hakkını vermiyorlar ne hikmetse. Üreticilere yasal haklarını verin. Bugün çiftçinin devletten 135 milyar lira alacağı var ama vermiyorlar. Üreticinin mutlak suretle desteklenmesi gerekiyor. Doludan zarar gören çiftçinin zararı karşılanmalı, mağduriyet giderilmeli, ithalata son verilmelidir."

"İTHALAT NEDENİYLE FİYATLAR DÜŞTÜ"

Geçen hafta yaşanan dolu afetinden dolayı karpuz tarlalarında büyük zarar oluşan üreticiler ise, "Karpuz üreticilere olarak zorluk yaşıyoruz. Hem doludan hem yurtdışından getirilen ithal karpuz nedeniyle mağduruz. İran'dan TIR'larla karpuz getirildi. Bir anda karpuz fiyatları yarı yarıya düştü. İthalat olmasaydı fiyatlar dengeli olacaktı ve yerli üretici zarar etmeyecekti. Zaten malımız satılmıyor, üstüne dolu yağdı ve zararımız arttı. Biz çözüm istiyoruz, yetkililerden çözüm için adım atmasını bekliyoruz" diye konuştu.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli