CHP
SİYASET 10.03.2020 12:42:00 524 0

CHP'li Ayhan Barut, özgürlükler için Meclis Araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü sıralamalarında sürekli geriye gittiğini belirterek özgürlüklerin genişletilmesini istedi.

Türkiye'nin itibarının zedelendiğini, insanların korku ikliminde yaşadığını, iktidarı eleştiren ve itiraz edenlerin cezalandırıldığını aktaran Barut, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti. Konuyla ilgili Meclis Araştırması açılması için Meclis Başkanlığı'na önerge sunan Barut, verdikleri hak, hukuk, adalet, demokrasi  ve özgürlük mücadelesiyle kaygı verici gidişatın mutlaka değişeceğini söyledi.

"ELEŞTİREN VE İTİRAZ EDENLER CEZALANDIRILIYOR"

Türkiye'nin eğitim, sağlık, ulaşım, barınma başta olmak üzere, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, sportif ve sanatsal tüm konularda ciddi bir gerileme ve darboğaza düştüğünü anlatan Ayhan Barut, "Hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili de çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Gazeteciler yazdıklarından dolayı tutuklanıyor, iktidarı eleştiren ve itiraz edenler cezalandırılıyor" dedi.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

Demokrasi, hak, hukuk, barış ve özgürlük mücadelesi verdiklerini ve daha yaşanabilir bir Türkiye için çalışmayı sürdüreceklerini ifade eden Barut, "Ancak hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere yaşanan tüm sorunların aşılması, her alanda özgürlüklerin geliştirilmesine ilişkin gerekli önlemlerin alınması ve zorunlu adımların atılması amacıyla Anayasamızın 98'nci, Türkiye Büyük Millet Meclis İçtüzüğü'nün 104 ve 105'nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE ÖZGÜRLÜK SIRALAMASINDA GERİLEDİ"

3 Kasım 2002 tarihinden AKP'nin yönettiği Türkiye'de ekonomiden dış politikaya her alanda büyük bir kriz yaşandığını aktaran Ayhan Barut, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırma önergesinin gerekçesiyle ilgili şunları kaydetti:
"Eğitim, sağlık, ulaşım, barınma başta olmak üzere, siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik, sportif ve sanatsal tüm konularda ciddi bir gerileme ve darboğaza düştük. En az bu denli önemli, hatta yer yer bunların da çok önüne geçen konulardan birisi de hukukun üstünlüğü, adalet, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili yaşanan sorunlardır. Türkiye, 2019 'Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde (Rule of Law Index) 126 ülke arasında 109'uncu sırada yer aldı. Ülkemiz The Economist Intelligence Unit'in (2019) hazırladığı Demokrasi Endeksi sıralamasında Gambiya, Sri Lanka, Uganda, Pakistan ve Nijerya'nın gerisinde 110'uncu sırada bulunuyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nda da Türkiye, geçen yıl olduğu gibi 157'nci sırada bulunuyor. Son olarak Freedom House (Özgürlük Evi) tarafından yayınlanan 'Dünyada Özgürlükler 2020' raporuna göre Türkiye, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği 2'nci ülke oldu. Bu kapsamda sunduğumuz Meclis Araştırması açılması istemine destek verilmelidir."(CO)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı