CHP
SİYASET 6.06.2020 11:12:00 550 0

CHP'Lİ ALTAY, "“ENİS BERBEROĞLU’NUN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ HUKUKUN İĞFAL EDİLMESİDİR”

CHP GURUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY, “ATATÜRK'TEN HESAP SORAN BİR MECLİS, ERDOĞAN'DAN TALİMAT ALIR HÂLE GELDİ! YAZIKLAR OLSUN” DEDİ.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini “talimatla hukukun iğfal edilmesi” olarak nitelendirerek, “Meclis’te talimatla demokrasiye darbe vurulmuştur. Yapılan iş kanunsuzdur. Atatürk’e hesap soran TBMM’nin Erdoğan’dan talimat alması düşündürücüdür. Bu işlem demokrasiye darbedir, AKP yargısı eliyle siyaset dizaynıdır” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. Enis Berberoğlu ile ilgili yargı sürecinin henüz kesinleşmediğini ve Anayasa Mahkemesi sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Altay, “Enis Berberoğlu'nun, şu anda, bu 20 Eylül 2018'de Yargıtay’da onaylanan cezasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvurusu var. Anayasa Mahkemesi de daha üç gün önce Enis Berberoğlu'ndan evrak istemiş. Böyle bir hal var. Başka nasıl bir hal var değerli arkadaşlar? Geçmişte Sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda Türkiye'de temayüz etmiş, herkesin üstatlığını kabul etmiş 3 Anayasa hukukçusundan Meclis tarafından istenmiş bir mütalaa var ve bu mütalaada da Enis Berberoğlu'nun yargılama süreci hem AYM'ye başvurusu bakımından bitmediği belirtiliyor. Geçmişte bir kararın okunmasının dönem sonuna bırakıldığına örnekler var. Meclis Başkanı değişti. Sayın Mustafa Şentop ile de görüştüğümde, Sayın Şentop aslında benim gibi düşündüğünü ama ayrıca hukukçulardan o da önceki Meclis Başkanı gibi görüş alacağını da söylemişti. Durum böyleyken 3 fezlekenin okunması kararının apar topar alınmış olması Parlamentoya bir darbedir, Parlamentoya bir dayatmadır, Parlamentoya bir talimattır. Meclis’te talimatla demokrasiye darbe vurulmuştur. Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi hukukun iğfal edilmesidir. Bu işlem asla hukuki değildir. Bugünkü iş hukuki ise kamu vicdanında, sizin vicdanınızda, hukuk normlarında bir karşılığı, müspetliği var ise kardeşim, bu fezleke geleli iki yıl oldu ya! Siz iki senedir niye hukuku çiğnediniz? Niye çiğnediniz iki senedir? Ayıp! Bakın, Sayın Başkan, oturduğunuz koltuğun ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür ve bu Meclis, Atatürk'ten hesap soran bir Meclistir. Lanet olsun, yazıklar olsun, Atatürk'ten hesap soran bir Meclis, Erdoğan'dan talimat alır hâle geldi! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun!”
İŞLEM GEÇERLİ DEĞİL
Yapılan işlemin geçerli olmadığını savunan Altay, şunları söyledi:
“TBMM İçtüzüğü’nün 68’nci maddesinde ‘Başkan, görüşmeler sırasında gürültü veya kavga çıkar ve bu nedenle çalışma düzenini kuramazsa kürsüde ayağa toplantıya ara vereceğini ihtar etmek suretiyle gerekli gayreti gösterir, buna rağmen gürültü ve kavga devam ederse oturuma en çok bir saat ara verir’ hükmü var ama siz bunu yapmadınız. Sayın Başkan, bir yetkiyle orada oturuyorsunuz, bu yetkiyi size Türkiye Büyük Millet Meclisi verdi, Genel Kurulu oluşturan bütün siyasi partiler size oy verdi. Biraz önce okuttuğunuz tezkereleri, siz dâhil bir kişi Allah'tan korkarak kuldan utanarak ‘Ben duydum, anladım’ derse ben bugün milletvekilliğini bırakırım.  Böyle bir olay yaşanmamıştır, okuttuğunuz fezlekeler halkın oyuyla seçilmiş 3 Sayın milletvekilinin Meclis üyeliklerinin sona erdirilmesiyle ilgilidir. Alelade bir başkanlık tezkeresi değildir. Bunun, bu tutumunuzun ayıplı, kusurlu, kabahatli ve hak ihlalli bir tutum olduğu kanaatini taşıyorum.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli